CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Ünnepség Szencen
A meghívott ,,a két-igenes" Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés volt

A felvidélki Szencen a Magyar Koalíció Pártja szervezésében több mint kétszázan ünnepelték együtt vasárnap a magyar nemzeti ünnepet.
Az idei rendezvény meghívottja a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat volt, amely a kettős népszavazás előtt felhívást tett közzé a határon túli magyarok kettős állampolgársága melletti "igen” –re.
A rendezvényen meghatódottsággal teli örömmel hallgatták végig a felhívást, amelyet Duray Rezső képviselő tolmácsolt a hallgatóságnak.

Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat általános alelnöke az egységes nemzetben való gondolkodás fontosságáról, az összetartozásról, a közös értékeinkről, és a közös érdekekről, az jövőt jelentő összefogás fontosságáról. Szorgalmazta az együttműködést olyan gyakorlati kérdésekben mint – a Rákóczi Szövetség által is felkarolt –, nevesítetlen földterületek visszaszerzése, vagy a felvidéki beiskolázási program, amelyekben a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat szintén támogatni szeretné a felvidéki magyarságot. Firtl Mátyás arról is szólt, ahogyan a magyarországi nemzetiségi oktatásban a pozitív diszkrimináció elve érvényesül, és kifejtette azt, ahogyan az anyaországnak a munkaerőpiac területén kellene támogatnia a felvidékieket.

A közgyűlési alelnök az eseményre soproni üzenetet is hozott. A Soproni Református Egyház a Réte-Szenc református gyülekezet testvérgyülekezeteként küldte testvéri üzenetét a határon túliaknak. "Szenci Molnár Albert hite, élete, munkássága, kitartása, önfeláldozása magyarságunkban való egymásra találásunk, egységünk, és annak szétszakíthatatlanságának legyen példaképe” - üzenték a soproni reformátusok a felvidékieknek, a város zsoltárfordító szülöttjének biztató, bibliás szavaival is utalva a közös jövőbe vetett reményre, mint a magyar nemzet megmaradásának egyetlen lehetőségére.

Bárdos Gyula, parlamenti képviselő, a MKP parlamenti frakcióvezetője a gondolának elmondta: bár a felvidéki magyarságban mély sebet ütött a népszavazás eredménye, mégis töretlen reménységgel bíznak abban, hogy az anyaországban mégis csak érvényesül azoknak a szándéka, akik az egész nemzet érdekében a közös jövőben gondolkoznak, akik tudják, hogy a nemzetet nem megosztani, hanem egyesíteni kell. Az MKP azt szeretné, ha áprilisban újra összeülhetne a MÁÉRT, azért, hogy a határon túliak is megkapják a lehetőséget arra, hogy saját sorsukról ők maguk mondjanak véleményt. Ezt egyébként levélben kérte a magyar miniszterelnöktől Bugár Béla, a MKP elnöke. Az április közepére javasolt Máért-ülés megfelel a Határon Túli Magyar Szervezetek Fóruma javaslatának.

A rendezvényen, amelyen ünnepi műsort a helyi gimnázium diákjai adtak, ünnepi beszédet Győrffy Csaba, a Magyar Köztársaság nagykövete mondott. Jelen voltak Csáky Pál, az MKP alelnöke, miniszterelnök-helyettese, továbbá Agárdi Gábor, Duray Rezső, Pozsony Megye képviselői.
(gondola-cyberpress)



2005. március 16., szerda 00:10


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület