CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 16., kedd, Csongor napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóját hagyományosan a Petőfi téren ünnepelte a város.

1848 emlékezete Sopronban

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóját hagyományosan a Petőfi téren ünnepelte a város.
A helyszínen felállított színpadon Kovács László, a Petőfi Társaság elnökségi tagja mondott ünnepi beszédet.

Kovács László megemlékezésében szólt arról, hogy az 1848-as forrradalom és szabadságharcról más ítéletet mondtunk volna 157 évvel ezelőtt, mint most. Ma már lehet ünnepelni, őszintén beszélni róla. A szabadság és a haladás a nép ünnepe volt. Az eltelt évtizedek tudatunkba vésték a '48 szellemiségét és tetteit. Ma már történelmi távlatból személhetjük az akkori eseményeket. A reformkor szellemi gazdagsága is segítette a fiatalokat: Kölcsey, Vörösmarty, Széhenyi és Kossuth munkássága ma is erőt ad.- fogalmazott Kovács László.

A továbbiakban a szónok kifejtette: A haza és a haladás nem csupán üres jelszó maradt: közösen cselekedtek egy szent cél érdekében. Ne felejtsük, hanem ünnepeljük, azt ami mintát és erőt adott a jelenhez és a jövőhöz. Méltán lehetünk büszkék azokra a reformistákra, akik az események élére álltak. S emlékezzünk azokra a bizonytalankodókra is, akik hátráltatták a folyamatokat - mondta, és emékeztetett:. Petőfi azonnali cselekvést kívánt.

A forradalom soproni történéseit is felelevenítette beszédében, amikor arról szólt, hogy március 15-én Széchenyi János hozta-vitte a hírt. Sopronban azonnal megalakult a nemezetőrség, az ifjak üdvözölték a forradalom szelét. December 16-án pedig a városból indult a szabadságharc. A helyi nagyok viszont megfontoltak maradtak. Csatkai például így ír: "Őseink története óvatosságra int".

A dicső múlt jelen formáló erő. A napi teendőink során elgondolkodunk: mi teljesítettünk, mit érünk el, kik vagyunk, hova tartunk, erőt merítünk, s büszkén a jövőbe tekintünk. A múlt a 150 év, a tegnap is, és az is, ami az elmúlt 15, vagy három évben történt, hogy a közös Európa tagjai lettünk, hogy a közelmúlt:ban bérlakások, utak, terek, parkolók épültek.
Legyünk együtt büszkék a forradalomra és az azóta megtett útra, aA híressé vált és névtelen hősökre.
Sopronban van múlt, és ha akarjuk lesz boldog jövő. Sopron is részese volt a 48-es eseményeknek: itt őrködött Petőfi Sándor. Nevét ápolja a színház, tér, szobor és iskola - hangzott el a megemlékezésen, amelyen a soproni közélet szereplői, intézmények, egyesületek, pártok elhelyezték koszorúikat Petőfi Sándor szobránál.
Az ünnepi megemlékezésen ünnepi műsort a soproni Petőfi Színház színészei adtak, a koszorúzási ünnepséget követően a téren táncház várta az ünneplőket.
H.L.
Fotó: N.B.
















































2005. március 16., szerda 00:59


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület