CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Ünnepi megemlékezés a Hűségkútnál

Az 1848-as események forradalmi hangulatát zenés irodalmi összeállítás idézte a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség ünnepi megemlékezésén, amelyet a Hűségkútnál tartottak. A forradalom és szabadságharc jelentőségéről Dr. Szájer József, az Európai Parlament képviselője és Firtl Mátyás, a FIDESZ-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje beszélt.

Szájer József: A magyar nemzet különbséget tud tenni a szép szavak és a tettek között.

Szájer József, Európai Parlamenti képviselő beszédében utalt arra, hogy 1848 március 15. az a dátum, amelyik a naptól a magyar nép az újjászületését számítja.
1848-ban a frissen megszületett polgári Magyarország lakói együtt lélegeztek Európa többi forradalmi nemzetével, sőt, a szabadság lángját mi, magyarok tartottuk a legtovább és a legmagasabbra - monta a politkus.

Az EP-képviselő arra is figyelmeztetett: Ne veszítsük el a hitünket egy jobb, biztonságosabb jövőben, a nemzeti érdekeket képviselő kormányban, és egy sikeres uniós tagságban.
Emlékeztetett arra: A magyar gazdák az elmúlt hetekben példát mutattak arra, hogy miként kell a nemzeti érdekképviseletet rákényszeríteni az ezzel szembemenő erőkkel.

Ma is meg kell küzdenünk Európával a helyünkért, és ehhez összefogásra van szükség – fogalmazott a politikus..
- Vajon hazában és nemzetben gondolkodik-e az a kormányzat, amelyik a határon túlra került nemzettársainkat csak és további költségvetési terhekben tudja mérni? És nem testvéri érzésben a közösség erejéhez hozzáadott értékben? Vajon valóban a haladás híve-e az, aki történelmi egyházaink közösség- és értékmegőrző munkálkodásában csak visszaszorítandó reakciót lát, szinte ugyanúgy, mint az ország 50 évvel ezelőtti idegen urai. Vajon nemzetben és haladásban gondolkodik-e az, aki a múltat még mindig végképp el akarja törölni, és még mindig a már hosszú ideje diszkreditálódott eszmék lovagjait, Marxot és Bakonyit, mint nagy gondolkodókat ünnepli Petőfi és Jókai helyett a Magyar Akadémián március idusán? Vajon átérzi a magyar nemzet 20. századi tragédiáját az, aki közfelháborodástól övezve, de megköszöni a hazánkat 40 évig megszálló erőknek, hogy elkergették az előző megszállókat?” – tette fel újabb és újabb kérdéseit a politikus, aki hangsúlyozta: A magyar nemzet különbséget tud tenni a szép szavak és a tettek között.

1848 a hazáról szól
Firtl Mátyás aról szól: Kevés nemzetnek adatott meg olyan történelmi örökség, amely annyi áldozatvállalás árán tanította népét a szabadság tiszteletére, önállóságának és értékeinek megtartására, mint nekünk, magyaroknak. Március 15-e népünk életében jelkép lett: a kivívott szabadság megőrzésének szimbóluma.
Minden március 15. - immáron 157 éve - rólunk szól. Mindannyiunkról szól, mert a hazáról szól - fogalmazott a szónok, aki hozzátette:

A ma élő nemzedékek figyelmét a szabadságtól áthatott felelősség gondolatára kell felhívnunk. Az Európai Unióhoz való csatlakozásunk után az európai népek nagy és gazdag családjába kerültünk. A mi felelősségünk, hogy egyenrangú felek legyünk ebben a közösségben, hogy a kitáruló lehetőségekkel tudunk-e, képesek leszünk-e élni.
A rendezvényt a Fidelitas, az MKDSZ, a FKgP helyi szervezetei és a polgári körök támogatták. Az ünnepi műsorban soproni fiatalok léptek fel.
(cyberpress)



2005. március 16., szerda 09:47


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület