CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Sopronban tartotta ülését a Napra-forgó Közalapítvány kuratóriuma

A Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlése által alapított Napra-forgó Közalapítvány ezúttal Sopronban, a megyei önkormányzat egyik intézményében, a Fogyatékos Gyermekek Otthonában tartotta kuratóriumi ülését 2005. március 18-án..

Ajándékok

A közhasznú szervezet a különböző adományokon kívül, az alapító önkormányzattól is jelentős támogatásban részesül, így az ülésen a kuratórium számos olyan döntést hozott, amelyek a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat szakosított szociális ellátást biztosító intézményeiben lakók és az ott hivatásszerűen munkát vállalók életét könnyítik meg. A tájékoztatón ezeket a döntéseket ismertetik a kuratóriumi tagok.

A kuratóriumi ülés alkalmával az  intézmény vezetője, dr. Baikó Erzsébet intézményvezető kalauzolásával a meghívottak bepillantást nyerhetnek az intézmény fejlesztő helyiségeiben folyó munkába.

Ülésezik a kuratórium

A Napra-forgó Közalapítvány nem érkezett üres kézzel a „házigazda” intézménybe: a III. emeleti játszószoba berendezése  – asztal, székek, szőnyeg – a közalapítvány támogatásával valósult meg. Húsvét közeledtével a lakók meglepetést is kaptak: egy győri üdítőital-gyártó cég jóvoltából szörp kerül a poharakba. Az intézmény dolgozói számára - szellemi-lelki táplálékul - Harcsás Judit - Vida Melinda: Boldogságkeresők című könyvét nyújtották át a kuratórium tagjai.

Segítségnyújtás és figyelemfelkeltés

A mai kuratóriumi ülés hat intézmény támogatásáról döntött: intézményenként 180 ezer forintos támogatást ad a közalapítvány.
Továbbá döntés született arról is, hogy  egy roadshow-t szervez a közalapítvány, azért, hogy a fogyatékkal élők és az egészséges emberek közötti kapcsolatot szorosabb  legyen. A roadshow keretében nagy városokban és kisebb településen fogják majd bemutatni – képekkel hangfelvételekkel, helyi közéleti emberek részvételével.–  az intézményekben élők életét.

A kézzelfogható segítségnyújtás mellett, amivel az intézményekben élők mindennapjait próbálja könnyebbé tenni, a közalapítvány feladatának tartja a társadalmi figyelemfelketést is. Ezt a célt szolgálja például – többek között –  az immár hagyományos Napra-forgó kerékpártúra, amelyen több  mint ötszázan vettek részt.
A soproni intézményhez kapcsolódóan a jövőbeli tervek az eddigi tapasztalatokra épülnek - mondta Kara Ákos, a kuratórium titkára. .

Gondokkal küszködik a szociális intézményhálózat

- Ugyan Győr-Moson-Sopron Megye az ország második legfejletebb megyéjének számít, ezt a forráshiánnyal küszködő szociális intézményhálózata mégsem érzi. A tapasztalat azt mutatja, hogy miután a költségvetés nem biztosítja a szükséges forrásokat, a fenntartó a reászabott feladokat nehezen tudja teljesíteni.  Például az intézmények ideiglenes működési engedélyekkel bírnak, zsúfoltak, oda bekerülni csak várakozólistán lehet. Ezért az országos helyzethez hasonlóan a megyében is óriási feszültség jellemzi a szociális területet - fejtette ki Firtl Mátyás. A magáintézményhálózat többnyire az idősgondozás feladatainak egy részét vállalja át, és csak kezdeményezései találhatóak a fogyatékkal élő számára létesített magánintézményeknek, többnyire egyházi, vagy a civilszféra működtetésében. A tarthatatlanul nehéz helyzethez az is hozzáad, hogy ugyan az önkormányzatoknak egyébként kötelességük lenne az alapszolgáltatások biztosítása, azonban ezt általában nem tudják teljesíteni, ezért zúdul a megyei intézményhálózatra az összes teher.

Egyébként meg ha egy kisváros – forráshiányra hivatkozva – lemond egy intézetről, azt a megyének kötelessége átvenni. A működtetés költségeit viszont az állami normatíva nem fedezi, ezért a szociális szférában is helyre kell tenni a támogatási rendszert, ugyanúgy, mint minden más területen - mondta Firtl Mátyás.

A megoldás az lenne, hogy  a társadalom megfelelő hozzáállása mellett a települési önkormányzatok fel tudnák vállalni a szociális szféra rájuk szabott feladatait. Egyrészt köztudott, hogy az idős ember számára nagyon fontos, hogy amíg lehet a sajtát környezetében legyen, másrészt az intézményi ellátással működik a legköltségesebben a rendszer. A kormányzatnak intézményfejlesztésekben kellene gondolkodnia - tette hozzá az alelnök, aki szerint a megoldás az lenne, ha a  kormányzat, az önkormányzat megfelelő összeget biztosítana arra, hogy a településeken megoldhatók legyenek a szociális területre háruló feladatok.

A Napra-forgó Közalapítvány honlapja
 



2005. március 18., péntek 23:09


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület