CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Éneklő Ifjúság 2005

Soproni és környékbeli iskolai énekkarok szereplésével zajlott a hagyományos „Éneklő Ifjúság” kórus­verseny kedden Sopronban, a Gyermek és Ifjúsági Központban. A rangos zenei fesztiválon az idén mind­össze hat kórus vett részt.

A nagyszámú érdeklődőt Sógor Ferenc köszöntötte. A Gyermek és Ifjúsági Központ ügy­vezető igazgatója elmondta: a GYIK hetedszer - megépülése óta - ad otthont a rangos, minősítő kórusfesztiválnak. Sógor Ferenc elmondta: elszorul a szíve, amikor azt látja, hogy évről-évre kevesebben vesznek részt a fesztiválon, illetve ha arra gondol, hogy Bartók és Kodály neve lassan többet mond a külföldiek, a japán turisták számára.

Bartók és Kodály művek az idei Éneklő Ifjúságon is minden fellépő kórus repertoárjában szerepeltek: a hangverseny összkari énekléssel, Bartók népdalcsokorral kezdődött.

Az Éneklő Ifjúság Mozgalom 1934-ben indult. Azóta generációk daloltak a színpadon az éneklés öröméért és a különböző fokú minősítés megszerzéséért. Karner Vilmos ének-zene szaktanácsadó, aki évtizedek óta szervezi is az Éneklő Ifjúságot, kérdésünkre így fogalmazott: „Büszke vagyok arra, hogy az országos zsűri, az országos kórus vezetőség Sopront példának emelte ki, hiszen a háború után, ’45 után mi voltunk azok, akik Sopronban először elindítottuk Budapest után újra azt a mozgalmat, amit Bárdos Lajosék találtak ki. Hozzátette: Amilyen az ének tanítás, olyan a kórus egy-egy iskolában. A tagozatos osztályokat leszámítva az énekórák száma alacsony, ami nem kedvez az éneklés, a kórusmuzsika meg­sze­rette­tésének. Ezt mutatja az is, hogy a korábban három-, ma már csak egynapos fesztiválon mind­össze négy soproni, az ágfalvi és a hegykői iskola diákjai léptek fel.

Tóth Anita Lilla




2005. március 23., szerda 19:06


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület