CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

A 47. kongresszus témája a Fides et Ratio (Hit és ész) című pápai enciklika – a természettudományos tapasztalatok felől.

Magyar Pax Romana kongresszus Győrött

Győrött, a Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban tartja Húsvét után, március 30 - április 2. között éves kongresszusát a Magyar Pax Romana, katolikus értelmiségiek civil szervezete. A 47. kongresszus témája a Fides et Ratio (Hit és ész) című pápai enciklika, a természettudományos tapasztalatok felől. Előadóként vagy felkért hozzászólóként mintegy húsz neves hazai és határainkon túli tudós érkezik Győrbe a rendezvényre. A tudományos főprogramot kötetlen találkozók, baráti beszélgetések egészítik ki.

*
A két évvel ezelőtti szegedi kongresszuson a Fides et Ratio enciklikával kapcsolatban a társadalomtudomány és a hit viszonya volt a téma. Idén két természettudományos kérdéskör lesz a középpontban. Az egyik a világegyetem eredete, a másik az élet keletkezése és fejlődése az emberi tudat megjelenéséig. A kongreszus szervezői azt várják, hogy az előadásokból képet kapunk arról, ahogyan napjaink teológiája az új tudományos felismeréseket kezeli. Például azt, miként tárgyalja ma a hagyományosan theologia naturalis-nak nevezett filozófiai diszcíplina a modern természettudományi elméletek határkérdéseit.

*

A program dióhéjban: 2005. március 31-én, csütörtökön két előadás nyitja a sort: Weissmahr Béla (München/Szeged) A világegyetem létrejötte: teremtés és fejlődés címmel, Szathmáry Eörs (ELTE TTK) Az élet fejlődése címmel ad elő; április 1-jén, pénteken Koch Sándortól (Budapest) Az emberi szellem keletkezése, illetve Végh Lászlótól (MTA ATOMKI) Az antropikus elv című előadás hallható. Április 2-án, szombaton Gaál Botond (Debreceni Református Hittudományi Egyetem) és Csányi Vilmos (ELTE TTK) korreferátumával  Gánóczy Sándor (Dauphin) tartja meg előadását Mi az ember? – Az agykutatás, a filozófia és a teológia határkérdéseiről címmel. A kongresszus szellemi összegezését Boór János (München/Budapest) végzi el.
*
Amint a tájékoztatón elhangzott, a szervezők a Fides et Ratio pápai enciklikával kapcsolatos előadásoktól, a korreferátumoktól és megbeszélésektől azt remélik, hogy ezek új szempontokkal járulhatnak hozzá a hazai szellemi életben folyó vitákhoz is.
 
A Magyar Pax Romana idén is meghirdette 35 éven aluli fiatalok számára a  főtémához kapcsolódó esszépályázatát. A nyertesek konferenciaköltségeit magára vállalja a szervezet. Összesen száznál több résztvevőre számítanak az országból és határainkon túlról. A kongresszus nyilvános, a szervezők szívesen látják a helybeli érdeklődőket is, a péntek esti beszélgetésen pedig győri értelmiségiek lesznek a meghívottak.

További információ:  www.magyarpaxromana.hu



2005. március 28., hétfő 19:56


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület