CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Egymást követő két napon két politikus, Pettkó András és Olajos Péter Nagy Tamás mellett kampányolt

Pettkó András és Olajos Péter is Nagy Tamás mellett kampányolt

Egymást követő két napon két MDF-es politikus is Nagy Tamás mellett kampányolt Sopronban

Tegnap Pettkó András, az MDF országgyűlési képviselője ajánlotta Nagy Tamást a soproni választóknak.

Pettkó elmondta: Sopronnak új lendületre van szüksége. Konstruktívabb döntéshozók kellenek ahhoz, hogy a jelenlegi kormány adópolitikájának köszönhetően a soproni kistérség polgárai ne Burgerlandba járjanak át vásárolni. Hatékonyabb érdekérvényesítés szükséges ahhoz is, hogy a régióval szomszédos szlovákiai kistérségek ne vonzzák el előlünk a befektetőket, s hogy Sopron interregionális vezető szerepét visszanyerje.

Az a földrajzi adottság, ami a szocializmus évtizedein keresztül az elszigeteltséget eredményezte a Leghűségesebb Városnak, most lehetővé teszi, hogy Sopron kimaradjon abból a vetélkedésből, hogy melyik megyei jogú város legyen a Nyugat-Dunántúli Régió központja. Az EU-s régiók kialakítása és a régióközponti szerep körül az ország hét statisztikai-tervezési régiója közül csak itt, a Nyugat-Dunántúli Régióban vannak viták. Geostratégiai, gazdasági szempontból eltérő célú térségek kerültek egy régióba. Zalaegerszeg, Szombathely és Győr verseng a vezető szerep elnyeréséért. Sopronnak viszont - a régión belüli meghatározó jellege, de egyfajta különállása okán is - elérhető célja lehetne a határon átnyúló interregionális együttműködésben való vezető szerep megszerzése.

Nagy Tamás és Pettkó András a csütörtöki sajtótájékoztatón

Az MDF szerint „Sopron vármegye” újjáéledését, Sopron városának interregionális vezető szerepét, a soproni polgárok optimista jövőképét megalapozni hivatott gazdaságpolitika azonban kormányzati szinten nem létezik, önkormányzati szinten pedig csődöt mondott. Jogosan aggódnak a város polgárai a nagymértékű eladósodás okán. A baloldali városvezetés elérte, hogy a jövőt hosszú éveken keresztül a hitelek visszafizetése fogja felélni. Ez év végére a 22 milliárd forintos főösszegű költségvetés 5 milliárd forintos hitelállományt fog tartalmazni. Úgy tűnik, hogy egy ilyen kiváló adottságokkal rendelkező települést is és az egyik legfejlettebb gazdaságú, a megyék közül a legnagyobb vásárlóerővel rendelkező Győr-Moson-Sopron megyét is eladósodásra, működési célú hitelfelvételre kényszeríti a kormány.

A soproni kistérség alul maradhat a régiók versenyében, ha ez a tendencia folytatódik. A kormányzati gazdaságpolitika és a városvezetés érdekérvényesítő képességének hiánya együtt eredményezi a kis- és középvállalkozói piac összeomlását és a város polgárainak idegenforgalomra alapozott bevételei szűkülését. Konstruktív döntéshozókra van szükség ahhoz, hogy a jelenlegi kormány adópolitikájának köszönhetően a soproni kistérség polgárai ne Burgerlandba járjanak vásárolni. Hatékony érdekérvényesítés szükséges ahhoz is, hogy a régióval szomszédos szlovákiai kistérségek ne vonzzák el a befektetőket.

Sopronnak új lendületre van szüksége. Az időközi országgyűlési választás erre lehetőséget teremt. Nagy Tamás személyében az MDF olyan képviselőt ajánl a városnak és Ágfalva, Fertőrákos, Harka, illetve Kópháza polgárainak, aki tősgyökeres soproniként és a vendéglátásban járatos kisvállalkozóként „jó lobbista” módjára segíthet ebben.

Nagy Tamás szólt a város eladósodásáról, a vállalkozókat sújtó terhekről, amelyek a kis- és középvállalkozói piac összeomlását és a város polgárainak idegenforgalomra alapozott bevételei szűkülését eredményezik, és arról, hogy ő maga célszerűbbnek és olcsóbbnak tartaná a föld alatti parkolók kialakítása helyett a parkolóházak építését. Pettkó kifejtette: az MDF dolgozik azon, hogy a különböző parkolási rendszerek miatti állapotot egy kerettörvény rendezze.

Olajos Péter az ökoturisztikáról és a vámkérdésekről szólt a mai, Nagy tamással tartott közös sajtótájékoztatóján.

Olajos Péter, az MDF Európai Parlamenti képviselője elmondta a Natura 2000 céljainak megfelelően a valamikori vasfüggöny mentén megmaradt ,,ökológiai zöld sáv” lehetne a gerince annak az ökológiai hálózatnak, amelynek Sopron a középső részén helyezkedik el. Ezért Sopron ökoturisztikai szempontból központi szerepet tölthetne be a térségben, amihez a városnak minden adottsága megvan. Ez egyben azt is jelentené, hogy Sopron a térség diplomáciai központja is lenne, így a város ,,felkerülne a brüsszeli térképekre”.- fogalmazott Nagy Tamás. Ennek megvalósulásához az szükséges, hogy a magyar kormány is támogassa az ügyet.
Nagy Tamás szólt az ökoturizmushoz szervesen kapcsolódó, az általa szorgalmazott kerékpárturizmus fejlesztésének lehetőségeiről.

Nagy Tamás, Olajos Péter, Borbély József

Olajos Péter arról tájékoztatta a sajtót, hogy jövő héten Herényi Károly frakcióvezetővel együtt felkeresik Kovács László adó- és vámügyi EU-biztost, azzal a céllal, hogy megbeszéljék annak lehetőségét, hogy az EU piac megvédhető lehessen az EU-n kívülről érkező termékekkel szemben, amelyek a hazai kiskereskedők, és termelők megélhetését veszélyeztetik.
(cyberpress)




2005. április 01., péntek 23:04


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület