CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Ablonczy Balázs történész a ,,Trianon -legendákról"

Több közkeletű legenda övezi a Trianon-döntést, a gond az, ha ezekre alapozottan a történelemszemléletet is meghatározó ,,érvelések" születnek

Ablonczy Bálint történész "Trianon-legendák" címmel tartott előadást március 25-én a Perkovátz-ház Daruka-termében.

"A legfontosabb egy gyászos békénél, hogy megpróbáljuk elvégezni a szükséges ,,gyászmunkát", azaz ki kell beszélni, fel kell dolgozni magunkban, és el kell tudni temetni azt - mondta Ablonczy Balázs történész.
A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség Kulturális Tagozatának estjén az előadó olyan közkeletű tévedésekről szólt, melyek valójában apró dolgok, együttesen mégis meghatározzák a közéleti diskurzust, ami már politikai vetülettel is bír.

Ablonczy Balázs

A legismertebb ,,kisebb geszták és legendák " között említette a történész, amikor például a csehszlovák békedelegáció hajózható folyónak próbált beállítani kicsiny
patakokat. A csehek részéről nem is került szóba az Ipoly és a Ronyva hajózhatósága, hiszen a követeléseik a folyóktól délre fekvő területek voltak, elsősorban a vasútvonal miatt - mondta az előadó. Az sem lehet igaz, hogy a békekonferencia elnökének Clemanceau-nak magyar menye miatt született volna kedvezőtlen döntés a magyarok számára. A román, szerb, vagy éppen a magyar női nemhez tartozók ,,bevetése", illetve a trianoni döntéshozatalban játszott szerepük is legenda.a békediktátum megkötésének színhelye pedig nem a Kis-Trianon palota volt, hanem a Nagy-Trianon palotát összekötő folyosó.
Ablonczy Balázs szerint ugyan a legendákban van részigazság, de a kérdések ezeknél árnyaltabbak, ezért a részigazságok hibás történelemszemléletet eredményezhetnek, a valós történések további hibás megitéléséhez vezethetnek, amelyek alapján értelemszerűen téves következtetések születhetnek, és veszélyes lehet messzemenő értékeléseket levonni, abból a szempontból, hogy a téves tényekre alapozott érvelésünk – a legjobb szándék ellenére is – hiteltelen lehet, ami tulajdonképpen éppen az adott esemény alaposabb megismerésére törekvőknek okoz kárt. - emelte ki Ablonczy Balázs.

Részlet az előadás vetített anyagából

A Trianon sorscsapás volt, de nem szabad múltba fordulóan és sérelmet az országban ,,belülről és kívülről" éltető módon legendákkal operálnunk, mert ez az egyébként szükséges ,,gyászmunkát" nem segíti - szögezte le a történész.

A kérdések között elhangzott, a Koltay-Raffay Trianon-filmjére, illetve a film hibáira vonatkozóra válaszolva Ablonczy Balázs elmondta: ő maga a film mozi-verzióját látta; véleménye szerint nem helyes, hogy a film egy olyan történelemszemlélet alapján közelít a Trianon-kérdéshez, mint amilyen Nemeskürtynek, a magyarság, és a környező népek viszonyát szemléletesen a kanári-hasonlattal kifejezett véleménye.
Trianon egy nagyhatalmi elhibázot döntés volt, egy politikai döntés - szögezte le a történész, aki több, Trianon-legendának a filmben való megjelenésére is felhívta a figyelmet.

Egy ritkaságnak számító felvétel: Clemenceau a fia esküvőjén

A rendezvényen hozzászólok között volt, aki rámutatott arra: a Trianon-film megszületése mégis üdvözölendő abból a szempontból, hogy az évtizedekig elhallgatott kérdés, – az, amit egyébként az iskolákban teljes hitelességében még ma sem tanítanak – bekerült a köztudatba, közbeszéd tárgyává vált.
Szarka László, a Fidesz Kulturális Tagozata megyei elnöke szerint a legendaképzés elkerülhetetlen következménye a történelmi eseményeknek, de legalább a történészeknek nem kellene ezeket erősíteni.
(cyberpress)



2005. április 02., szombat 16:01


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület