CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 18., csĂĽtörtök, Andrea, Ilma, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Bűnmegelőzési Akadémia Sopronban

Pécs, Szeged, Miskolc és Nyíregyháza után Sopronban létesül a Bűnmegelőzési Akadémia új regionális központja a Megyei Rendőr-főkapitányság, a megyei és a soproni önkormányzat a közelmúltban kötött együttműködési megállapodása szerint.

Eddig 60-an jelentkeztek arra a 30 órás képzésre, amely a bűnözés területeiről, a megelőzés módszereiről és jogi alapjairól nyújt naprakész ismereteket. Az új tananyag oktatása még ebben a félévben megkezdődik a Nyugat-Magyarországi Egyetem Pedagógiai Főiskolai Karán. Dr. Teleki Béla, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Főiskola Kara Szociálpedagógiai Tanszék vezetője elmondta: várhatóan a Megyei Rendőr-főkapitányságról érkezik előadó, akinek munkáját a főiskola azokban az ismeretekben egészíti ki, amelyekben az óvóképző pedagógusai jártasabbak a rendőrségnél.” A szakemberek Sopron regionális szerepének növekedését várják a tervek szerint nemzetközivé szélesedő együttműködéstől, amelyben osztrák, később szlovák szakemberek segítségére is számítanak elsősorban a családon belüli erőszak megfékezésében. Hamarosan Veszprémben és Székesfehérváron is regionális központot alakít a Bűnmegelőzési Akadémia.

A résztvevőket a város nevében Walter Dezső polgármester köszöntötte, aki elmondta: a város a meglévő tárgyi és személyi struktúrájával hozzájárul a képzések sikeres megvalósításához, az oktatások megszervezéséhez.

Az együttműködési megállapodást a Magyar Köztársaság Belügyminisztériuma Országos Bűnmegelőzési Központ és a Rendészeti és Bűnmegelőzési Intézet (mindkét szervezet képviseletében jelen volt dr. Hegedüs András Belügyminisztérium Bűnmegelőzési Főcsoportfőnök, Bűnmegelőzési Akadémia), a Nyugat-Magyarországi Egyetem, Benedek Elek Pedagógiai Főiskolai Kar (Prof. Dr. Faragó Sándor rektor, Alpárné Dr. habil. Szála Erzsébet főigazgató), a Győr–Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság ( Dr. Szabadfi Árpád r. dandártábornok, rendőrségi főtanácsos megyei rendőrfőkapitány), és Sopron Megyei Jogú Város ( Walter Dezső polgármester) együttműködő félként írták alá, akik mellett a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat (Firtl Mátyás, a közgyűlés alelnöke) mint támogató látta el névjegyével a dokumentumot.

Az Egyetem felsőoktatási alapképzése és egyéb felnőttképzést, át- és továbbképzést folytató több oktatási területe érinti és kapcsolódhat a BM Bűnmegelőzési Akadémia működési területéhez. Az Egyetem rendelkezik az oktatásfejlesztéshez és szervezéshez szükséges személyi és tárgyi infrastruktúrával.
A BM Bűnmegelőzési Akadémia az elmúlt időszakban a bűnmegelőzés területén több olyan programot dolgozott ki és működtet, melyek saját szellemi termékeként jelentkező jegyzetekkel, szakanyagokkal kiegészítve, egyre szélesebb spektrumát képezik a bűnmegelőzés oktatásának.
Az Egyetem többek között vállalja a BM Bűnmegelőzési Akadémia tanfolyamainak helyi, regionális kiterjedésű koordinációját és szervezését, a bűnmegelőzés oktatásának folyamatos beépítését az alapképzésbe és a szakirányú továbbképzésekbe, biztosítja a közös oktatási és kutatási tevékenységhez az intézményi hátteret, továbbá az Egyetem a felsőoktatási igényeknek megfelelően biztosítja az akkreditációhoz szükségez oktatói hátteret- mindezekről Dr. Faragó Sándor rektor számolt be.

Dr. Hegedüs András kifejtette: az együttműködési megállapodás szerint a Bűnmegelőzési Akadémia a Regionális Bűnmegelőzési Oktatási Központ részére biztosítja azokat a szakmai anyagokat, dokumentációkat, melyek a közös oktatási, kutatási tevékenységhez szükségesek. A speciális szakterületek ismereteinek megismertetéséhez oktatókat saját oktatói hálózatának felhasználásával biztosítja. Ellátja a Regionális Bűnmegelőzési Oktatási Központ oktatási tevékenységének bűnmegelőzés-szakmai felügyeletét.

Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat általános alelnöke szerint az, hogy a bűnmegelőzési akadémia regonális központja Sopronba kerül, kihat a város más irányú fejlődésére is. A megyei önkormányzat támogatja: a Bűnmegelőzési Regionális Oktatási Központ létrehozását és működését, többek között gondoskodik arról, hogy az illetékes pedagógiai szakértők munkájába beépüljön és alkalmazásra kerüljön a bűnmegelőzési ismeretek gondozása, pályázati lehetőséget biztosít a megye bűnmegelőzési helyzetét pozitívan befolyásoló, a lakosság – különös tekintettel a tanulóifjúság – szükséges ismereteit bővítő programok támogatására, továbbítja a Bűnmegelőzési Regionális Oktatási Központ számára mindazokat a hozzá eljuttatott információkat, települési, lakossági jelzéseket, javaslatokat, melyek elősegíthetik Győr-Moson-Sopron megye lakossága bűnmegelőzési ismereteinek bővítését, a konkrét tevékenységbe történő bekapcsolódás készségeinek kialakítását, képességeinek kibontakoztatását – ezen keresztül a megye bűnmegelőzési helyzetének javítását.
(cyberpress)



2005. április 04., hétfő 22:43


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület