CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 18., csĂĽtörtök, Andrea, Ilma, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Magyar–Kelet-Ausztriai Regionális Koordinációs Fórum

A közlekedés , a környezetvédelem , a területfejlesztés és területi együttműködés témakörei csoportosult a ma megtartott Magyar-Kelet-Ausztriai Regionális Koordinációs Fórumnak ülés munkája.
Szombathely-Oberwart vasúti összeköttetés rekonstrukciója, A Duna vízi út környezetbarát fejlesztése, a fenntartható közlekedés érzékeny területeken: Fertő-tó – Neusiedl térségében, határátkelők, településközi összekötő utak fejlesztése (GyMS megye) - M9-M86 (Sopron város), Megújuló energia – biomassza projekt, területfejlesztési együttműködés a Bécsújhely (Wr.Neustadt) – Kismarton (Eisenstadt) – Sopron tengelyben, a Bécs és Budapest közötti térség fejlesztési perspektívái,a Nyugat-Pannon Eurégió jövőkép, területfejlesztési együttműködés a „Centrope” régióban: Bécs-Pozsony-Győr, EU Kohéziós Politika 2007-2013 - Nemzeti Keretstratégiák területi együttműködési fejezeteinek koordinálása, Ausztria területfejlesztési és a strukturális alapokkal kapcsolatos intézményrendszerének, az EU csatlakozásukat követő szükséges változtatásairól voltak többek között a témái az első alkalommal megtartott fórumnak.
A rendezvénynek soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ adott otthont társelnökei, osztrák részről Hubert Heiss, magyar részről pedig Őri István voltak.

Walter Dezső polgármester a fórumot követő sajtótájékoztatón elengedhetetlen fontosságúnak nevezte a rendezvényt, amelyet már megelőzött a két ország vezetőinek megállapodása. A polgármester hangsúlyozta: Sopron minden szükséges segítséget megad a fórum további, jövőbeli munkájához.
Őri István államtitkár arról szólt, hogy a határok nélküli térség fenntartható fejlődése szempontjából fontos a megkezdett közös munka, amely ugyanakkor nem vonja el más fórumok hatáskörét, hanem segíti az eddigi kialakult kapcsolatrendszert.
Heiss megerősítette, hogy a magyar-osztrák együttműködésben minden szinten léteznek jól kiépített, működő kapcsolatok, amelyekben a fórum, és annak folytatása hasznos és előrevivő. Sopron a magyar-osztrák kapcsolatok szempontjából ,,történelmi város” – mondta, hozzátéve. Szükséges a ,,természetes” határátkelőhelyek kérdése, amelyben ,,előre kell tekinteni”, abban értelemben, hogy a határ ,,a múlt részévé váljon”.
Walter Dezső polgármester az elhangzottakhoz hozzátette: 2007-re feladat az, hogy a konkrét lehetőségekkel élni tudjanak, azért, hogy a régióban a határ két oldalán élők kapcsolatát segítsék.
T.É.2005. április 05., kedd 22:55


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület