CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 18., csĂĽtörtök, Andrea, Ilma, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

150 éve született Mohl Adolf - helytörténeti kiállítás a könyvtárban

Mohl Adolf apátkanonok, néprajzkutató, egyház- és helytörténész születésének 150. évfordulójára alkalmából nyílt a munkásságát bemutató, egyedülálló tárlat a soproni könyvtárban.
„Nincs az a kevés, ami elég ne lenne, nincs az a sok, ami el ne fogyna” – ebben a szellemben nevelkedett a rendkívül tudatosnak és solkoldalúnak tartott egyházi személyiség, Mohl Adolf. Számos egyháztörténeti monográfiája, gyermekeknek írt szépirodalmi műve a bizonyság erre, de a szenvedélyes néprajzkutató munkái között találjuk szülőfaluja, Lövő vagy a tatai plébánia történetét vagy a soproni Szent György plébániáét; Nyugat-Magyarország és Kismarton monda-, illetve a győri egyházmegye jeles papjainak életrajzi gyűjteményét is.

Emellett cikkek, írások sokasága fűződik Mohl Adolf nevéhez, amelyek közül kiemelkedik „A török világ Kismarton környékén” című vagy a Szent Mihály templom hányattatott sorsú Mária szobrának emléket szentelő írásműve.

- Az egyházi személyiség precizitását mutatja, egyben érdekességül szolgál, hogy saját gyászjelentését is maga írta meg - mondta el a Cyberpress-nek Horváth Csaba. A Széchenyi István Városi Könyvtár igazgatója hozzátette: „Mohl Adolfot nagy szeretettel övezték az apácák, ezt mutatja például egy levél is, amit a kiállításon is bemutatunk, amelyben köszönetet mondanak itteni tevékenységéért. 1925-ben, 70 évesen - a hitélet fellendítése érdekében - katolikus napot rendezett Sopronban és mikor megkérdezték tőle, hogy miért tette, azt felelte: egyházam, hitem és Sopron érdekében.”
A korabeli fényképek, iratok és könyvek április 12-ig tekinthetők meg a könyvtárban. A tervek szerint a kiállítás teljes anyagát ősszel a győri és a tatai könyvtárban állítják ki.


Tóth Anita Lilla2005. április 06., szerda 20:39


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület