CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

VOLT - fesztivál  

Újabb világsztárok a VOLT Fesztivál kínálatában

Ahogy közeledik a VOLT Fesztivál időpontja, napról-napra újabb világsztárokkal erősödik a VOLT egyébként is rendkívül színes programja. A napokban jelezte, hogy fellép a VOLT-on RONI SIZE és MC DYNAMITE, ugyancsak a VOLT vendége lesz a Depeche Mode-os Andy Fletcher női duója, a brit CLIENT. Szintén a Hűség Városába érkezik egy igazi crossover vonós-csapat, a román származású BALANESCU QUARTET. Mint ismeretes, már korábban elfogadta a szervezők meghívását az Egyesült Államokból érkező THIEVERY CORPORATION, a szintén tengerentúli jazz/hip-hop banda, a US3,  itt lesz SERGENT GARCIA, aki 2002-ben már egyszer fergeteges koncertet adott a Szigeten és hallható lesz az elektronikus alapokra épülő akusztikus jazzt játszó német [re:jazz] is.

Roni Size a modern elektronikus tánczene, közelebbről a drum and bass- és a jungle-szcéna megkerülhetetlen és egyik legnagyobb hatású figurája, a fontosak között is az egyik legfontosabb, az egyenlők között is az egyik első. Miközben izgalmas élő programmal, a zenészeket, énekeseket, MC-ket és DJ-ket felvonultató Roni Size Live formációval koncertezik – mint ahogy tavaly a Szigeten is tapasztalhattuk -, utolsó két lemeze, a 2002-es Touching Down és a 2005-ös Return To V szólómunka: szerethető, táncos absztrakt izgalom várható az idei VOLT Fesztiválon, ahová a legnevesebb brit MC, Dynamite is elkíséri a Mestert.

Balanescu zenéje esetében nem beszélhetünk komolyzenéről, nem beszélhetünk popzenéről, hiszen egyszerre mindkettő: absztrakt, mégis közérthető, elemelkedett és nagyon is a földön járó, úgy hideg és érzelemmentes, hogy közben mégis végtelenül érzelmes. A kvartettjét 1987-ben létrehozó Balanescu egy olyan zenei látásmóddal rendelkezik, amelyre lassan már húsz éve felfigyelt a világ, amely olyan kollaborációkat szült, mint Michael Nyman zeneszerzővel való kapcsolata, aki Peter Greenaway matematikai pontossággal megalkotott festményszerű filmjeit tette teljesen földöntúlivá, de a kortárs zene másik reprezentánsával, Gavin Bryarsszal való kapcsolata is estéket, lemezt ereményezett. íÁm neve hallatán, mi popzene-fanok, leginkább popzenei inspirációira asszociálunk, hiszen a világ az 1989-es Pet Shop Boys-turné vendégeiként ismerhette meg a Balanescu Quartetet, majd a volt Talking Heads-vezető David Byrne-vel és a New York-i avantgárd legendájával, John Lurie-val indult új, ismeretlen területre. Mégis az első igazán nagy szenzáció 1992-es Kraftwerk-műsora volt, vonósnégyesre hangszerelve, és ezzel, a sokak számára “a lehetetlen megkísértésével” Balanescu egyszerre írt poptörténelmet, értelmezte át a vonósnégyes fogalmát, és egy olyan szakadékot kötött össze, a pop, a kortárs zene, az elektronikus zene hallgatói (és készítői) között, amely már évtizedek óta inkább csak elmélyült, minthogy valaki megpróbálta volna áthidalni. Balanescu igazi crossover művész: egy olyan találkozási pont, amely mindannyiunknak ismerős és kedves, mindenkit megérint és magával ragad. Ezért egy kicsit a miénk is. Találkozunk a VOLT Fesztiválon!
 
Retro és electro, azaz new wave és pop, csajok és szintik. Ez a VOLT Fesztivál legfrissebb kínálata.
Sokáig csak annyit tudhattunk, hogy a Client egy angol csajduót takar, Client A-t és Client B-t, akiket a Depeche Mode-tag Andy Fletcher vett pártfogásába és jelentette meg a zenekar mindkét lemezét kiadója, a Toast Hawaii cégére alatt. Tavaly november 20-án már bemutatkoztak nálunk az Events Hallban és végre több is kiderült. Sarah Blackwood, a ’90-es években a Dubstar énekesnőjeként, míg Kate Holmes férjéről közismert, akit Alan McGee-nek hívnak, aki nem más, mint az Oasis és a Coldplay felfedezője. A Client feszes és kemény dobgépekre, a Human League-re emlékeztető electro-slágerekre épül: ennek megfelelően a 2003-as első, címnélküli lemez laptoppal készített vegytiszta retro-electro, míg a tavalyi City című albumnál már producerrel, komolyabb hangszerparkkal felszerelkezve estek neki a slágerlistáknak, hoztak létre Being Boiled névvel sikeres táncestsorozatot a londoni Nothing Hill Arts Clubban. Ez a táncest Sopronban is megelevenedik, emlékeztetve minket arra, hogy a csajok derekán most kúl a régi popperöv, divat a rózsaszín, a citromsárga, és visszajön még a Kajagoogoo-frizura is.

V.V.



2005. április 20., szerda 23:22


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület