CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. június 20., csütörtök, Rafael napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Egészség  

 „Porci Berci barátokat keres”

Sopronba érkezett a zalaegerszegi gyógytornászok által kidolgozott Gerinciskola. A kisiskolások helyes testtartásának kialakítását és a későbbi gerincbetegségek megelőzését szolgáló egészségmegőrző program elsőként a Lackner Kristóf Általános Iskolában indult el.

A gerincünk csigolyái közt lakó Porci Bercinek Sopronban már félszáz barátja van a Lackner Kristóf Általános Iskola másodikasai között, hiszen itt a gyerekek - Kocsis Erzsébet (Zsóka néni) és Kovács Marietta soproni gyógytornászoknak köszönhetően már jól tudják, milyen és miért fontos a helyes testtartás, ülés, állás vagy cipelés.
A soproni Erzsébet Kórház szakembereitől megtudtuk: 10-ből 8 gyereknek van valamilyen gerinc problémája. A gerincfejlődés hibái, a tartó- és mozgatórendszerek zavarai, az izomegyensúly felbomlása leggyakrabban az iskolakezdéskor kezdődik: a 6-8 éves gyerekek heti 35-40 órát ülnek – a sokszor helytelenül megválasztott - iskolapadban. A gyermekkorban kialakuló helytelen testtartás károsan hat a gerinc fejlődésére és később gerincbetegségekhez vezethet.
Az osztályonként 6-6 alkalommal történő, játékos foglalkozások osztály közösségenként 60 ezer forintba kerülnek, ez az összeg azonban nem a szülőket terheli: az önkormányzattól kapott támogatás mellett a költségeket az iskola állja. Az órákon a gerinc egészségét fenntartó mozgásformákat gyakorolnak a kicsik - a felnőttkori gerincbetegségek megelőzése érdekében. A szakemberek célja, hogy a gerinciskola programja minél több soproni kisiskolást szoktathassanak a helyes testtartásra.

Tóth Anita Lilla
 2005. április 27., szerda 20:35


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület