CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

5 milliárd forintos beruházás –
Nem kerülhet többé szennyvíz a Fertő-tóba

A 2004 augusztusában indult, 15,7 millió euró összköltségű Sopron Régió Csatornázási és Szennyvíztisztítási Program újabb mérföldkőhöz érkezett. Április 28-án délelőtt Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter és Walter Dezső Sopron M.J.V. polgármestere a soproni szennyvíztisztító telepen elhelyezték a munkálatok megkezdését jelképező alapkövet.

Az Európai Unió ISPA alapjának 50%-os, a Magyar Állam 40%-os és a Soproni Önkormányzat 10%-os támogatásával megvalósuló beruházás várhatóan 2006. december végéig tart. A befejezést követően a soproni csatornahálózat korszerűsödik és kibővül a városban eddig csatornázatlan területekkel, valamint a városon kívüli északi és déli területekkel. Az új csatornázott területek mellett Sopronon kívül – Kópháza, Fertőrákos, Ágfalva, Harka és Sopronkőhida szennyvize is a soproni rendszerbe kerül és a felújított, átépített szennyvíztisztító telep fogja kezelni. A jelenlegi korszerűtlen sopronkőhidai telep megszűnik, a fertőrákosi szennyvíztisztító-telep kisebb átalakítás után a jövőben előtisztítóként és kiegyenlítő tározóként fog üzemelni, a kezelt vizet innen vezetik át a soproni telepre utótisztításra.

A szennyvíztisztító átépítése során 57 különböző létesítményt kell építeni. A víz tisztítására és a keletkező iszapok kezelésére szolgáló vasbeton műtárgyak összes térfogata megközelíti a 27.000 m3-t, ami több mint 13 db olimpiai versenyuszoda méretével egyezik meg.

A kivitelezők a technológia kialakítása során különös gondot fordítanak a szaghatások minimalizálására. Ennek érdekében a tisztító műtárgyak és berendezések jelentős részét lefedik, a használt levegőt biofilterekben tisztítják, illetve az iszapkezelést zárt technológiai egységekben valósítják meg.

Külön fontos eleme az eljárásnak, hogy a víz tisztítása során melléktermékként keletkező iszapból megújuló energiaforrást, biogázt és a mezőgazdaságban értékes komposzt anyagot állítanak elő. A keletkező napi 1500 m3 földgázzal egyenértékű biogázt gázmotorban hasznosítják, ami a telep hőenergia és villamos energia igényének jelentős részét fedezi majd. A tisztítótelep kapacitása napi 21.000 m3, ami távlatilag is elegendő lesz a régióban keletkező szennyvizek tisztítására.


Persányi Miklós miniszter Úr ünnepi beszédében elmondta :

„A környezetvédelmi és vízügyi tárca idei programjának megalkotásakor a biztonságos környezet megteremtését tűztük célként magunk elé. A cél elérése érdekében pedig jelentős lépéseket is teszünk, országszerte a Sopronihoz hasonló nagy beruházások zajlanak 2005-ben.”

Kiemelte továbbá:

„A biztonságos környezet azt jelenti, hogy nem csak az embereket védjük a természeti csapásoktól, hanem a természetet is védjük az emberi tevékenység ártalmaitól. Így válhat fenntarthatóvá a fejlődés, és biztonságossá nem csak a környezet, hanem az ország jövője is!”

„Ilyen méretű környezetvédelmi beruházásra még nem volt példa a Soproniak életében”- kezdte beszédét Walter Dezső polgármester és hangsúlyozta: „hiszem, hogy az ilyen jellegű beruházásoknak köszönhetően a város vérkeringése is felgyorsul és az új, beépíthető területekkel együtt nő a befektetési kedv is”. „A Program során hosszú távra megoldjuk a szennyvízkezeléssel járó Uniós elvárásokat, a korszerű technológia segít megóvni a talaj és az ivóvízbázis tisztaságát, a Fertő-Hanság és a Fertő-tó egyedülálló természeti kincseit. Remélem a hosszú távú eredményeinkből mindenki részesül majd, hisz a térség fejlesztése, vizeink és a levegő tisztasága nem csak a mi ügyünk…”.



2005. április 28., csütörtök 22:30


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület