CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Megújuló energiaforrások

 
A világ hagyományos energiakészletei kimerülőben vannak. Magyarország nagy mennyiségű meg­újuló energiaforrásainak minél szélesebb körű hasznosítása a közeljövő egyik legsürge­tőbb feladata - hangzott el egy soproni fórumon, amelynek vendége volt Persányi Miklós környezet­védelmi és vízügyi miniszter. 

 Jelentős tartalékai ellenére Magyarország megújuló energiakészletének csupán 2 %-át hasznosítja szemben a 10 % feletti Uniós átlaggal - hangzott el a Hotel Sopron konferenciatermében rendezett fórumon, ahol a környezetvédelmi és vízügyi miniszter példaként említet­te Németországot, ahol a villamosenergia termelés 15 %-át szélerőművek biztosítják. Persányi Miklós hozzátette: az így termelt energia jelenleg sokkal drágább, mint az egyéb energiaforrások, legalábbis drágábbnak tűnik, mert a hagyományos energiaforrások mellé nyújtott támogatási rendszer eltorzítja a reális arányokat.”

Szakemberek szerint az úgynevezett fosszilis energiahordozók, mint a kőolaj, a földgáz vagy a szén ára a jövőben várhatóan jóval nagyobb arányban növekszik, mint a megújuló energiaforrásoké és utóbbiak mellett szól az is, hogy hasznosításukat az Európai Unió kiemelten támogatja. Elhangzott: az elmúlt néhány év alatt mintegy félezer napkollektort szereltek fel hazánkban.

Rónai Judit, a soproni Németh László Akadémia alapítója és igazgatója, az Eurosolar Magyarország  elnöke, a Magyar UNESCO Bizottság tagja elmondta: „Megtörtént a várva várt áttörés és megkezdődött a napenergia kor­szak. Nagy feladatok és nehézségek előtt állunk.

A szakemberek úgy vélik: ahhoz, hogy energiafogyasztási szokásaink változzanak, hatéko­nyabb jogi, pénzügyi, és politikai érdekérvényesítésre van szükség. A tanácskozáson elismerő jutalmat vehettek át azok, akik a napenergia használat népszerűsítésében úttörőmunkát vállaltak.  

Tóth Anita Lilla 



2005. április 30., szombat 09:40


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület