CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  


Fertő-táj Világörökség

2005. május 2.
aktuális híreink:

Emlékezés a legnagyobb magyarra

1860. április 7-éről 8-ára virradó éjjel tragikus és máig vitatott körülmények között hunyt el gróf Széchenyi István. Halála évfordulójának alkalmából, Ivanics Ferenc a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat alelnöke és

Udvardi Imréné Nagycenk Önkormányzata közös ünnepi megemlékezést szervezett. A rendezvényre meghívást kapott Mádl Ferenc köztársasági elnök is, aki hivatalos elfoglaltsága miatt csak április 25-én tudta a meghívást elfogadni. A Magyar Köztársaság elnöke és Ivanics Ferenc ünnepélyes keretek között felavatták a kastély díszkivilágítását, előtte pedig a nagycenki óvódások és iskolások adtak műsort.

Világörökség Napja

A Fertő-táj 2001-ben kultúrtáj kategóriában került az UNESCO világörökség listájára. A kitüntető cím elnyerését dokumentáló diploma átadóünnepségre 2003. május 18-án Fertődön került sor. Ebből az alkalomból rendezzük meg idén május 18-án a világörökség napját. Ezen a napon több kulturális intézmény is ingyenes látogatható lesz a Fertő-táj lakóinak.

A helyiek megtekinthetik ezen a napon a fertődi és a nagycenki kastélyt illetve a fertőszéplaki és a fertőhomoki tájházakat. Ellátogathatnak a fertőrákosi kőfejtőbe is. Mindezt ezen a napon belépődíj fizetése nélkül.A Fertő-Hanság Nemzeti Park az ünnep alkalmából ingyenes madárnéző túrát szervez 14 és 16 óra között. Találkozó a Kócsagvárnál, látcső szükséges.További info: Szabó Renáta, tel.: 537-620.

A fertőszéplaki világörökség központban 17.00 órakor Ivanics Ferenc elnök nyitja meg a Világörökségeink kiállítást, majd Buday Ilona műsora következik és végül a Jandl Kálmán, a Vincellér Ház, és Taschner Kurt kóstoltatja a Fertő-táj legkiválóbb borait.

Kérjük használjátok ki ezt az alkalmat és csodáljátok meg a Fertő-táj kincseit!

„Legendárium”

ifjúsági pályázat diákok részére az Esterházy-kastélyban

A Műemlékek Állami Gondnoksága célul tűzte ki az utolsó Eszterházán élt Hercegné, Cziráky Margit grófnő életének feldolgozását és emlékének felelevenítését. A történeti kutatások során fellelhető emlékek mellett, szeretnénk a még szájhagyomány útján fennmaradt történeteket, legendákat összegyűjteni és az utókor számára megőrizni.

E munkába kívánják bevonni az ifjúságot egy pályázat formájában, melynek célja a még élő legendák és történetek összegyűjtése és bemutatása. Nem tudományos dolgozatokat várnak, a hitelességét nem vizsgálják, csupán szeretnék a még ismert emlékeket dokumentálni és a jövő nemzedékében az érdeklődést felkelteni a velünk élő történelmünk iránt.

A pályázatokat az Esterházy-kastély 9431 Fertőd J. Haydn u. 2 címre folyamatosan várják „Legendárium” megjelöléssel, beadási határidő 2005. június 5-e.
Az ünnepélyes eredményhirdetést a tervezett Margit Napi ünnepségen 2005. június 11-én rendezzük az Esterházy család részvételével, Herceg Esterházy Antal családfő fővédnökségével. A díjazottakat értékes könyvekkel, hangversenybelépőkkel jutalmazzák. A pályázat szakmai felelőse Lajber Gabriella múzeumvezető.

Soproni Borünnep

Idén május 28-29-én kerül megrendezésre a "Soproni Bornapok" a város egy jelentős rendezvénye, mely a Soproni Borvidék jellegzetes borait mutatja be az érdeklődőknek. A Borünnep ideje alatt a helyi és környékbeli boros gazdák mérik jóízű boraikat, ezalatt a színpadon fúvószenekarok, tánccsoportok, énekkarok szórakoztatják a közönséget.

A rendezvény belépője a kóstolópohár, mely kedves emlék az ünnepségről és jó szolgálatot tesz a nap során a kóstolásoknál.

Látogassatok el Ti is a Borünnepre!

Gyalogtúra

A Perkovátz-Ház Baráti Köre az egykor volt Sopron vármegyei hagyomány szellemében gyalogtúrát szervez május 14-én szombat, Fraknóra.

Program: 8.00 óra: Széchenyi tér - Fehér úti tó: autóbuszokkal

8.30 óra: Fehér úti tó - Asztalfő - Rozália kápolna - Fraknói vár: gyalog

17.30 óra: Fraknói vár - Sopron: autóbuszokkal

Részvételi díj: 700Ft/fő

Diákoknak és nyugdíjasoknak 450 Ft/fő

Részletes információ és jelentkezés a Perkovátz-Házban

Tel.: 99/316-839

Falusi Turizmus Egyesület Találkozója

A Győr_Moson-Sopron Megyei Falusi Turizmus Egyesület 2004. április 11-én 16 órakor tartotta választmányi ülését, valamint szokásos havonkénti összejövetelét Fertőhomokon, a Márk Vendégházba.

Az összejövetel fő témája a minősítés megoldása, az idegenforgalmilag is érdekes rendezvények koordinációja és a térségi kapcsolatok elmélyítése volt. A rendezvényen részt vett Horváth Attila polgármester és Taschner Tamás ügyvezető.

Bodzavirág

2005. május 29-én 4. alkalommal kerül megrendezésre a Bodzavirág-fesztivál.

A rendezvényen a látogatókat színes programmal és bodzavirágból készült finomsággal várják a szervezők. A fő cél a hagyomány teremtés mellett a világörökségi tudat elmélyítése.

Építészfórum

A Fertő-táj, amely 2001-ben elnyerte az UNESCO világörökség címét, óriási lehetőség az itt élő embereknek, a turizmusnak. A tájat fejlesztenünk kell, de ugyanakkor meg is kell őriznünk, hogy átadhassuk unokáinknak az örökséget.

A Fertő-táj Világörökség fenntartható fejlődésében különösen nagy szerep hárul az építészekre, építész mérnökökre, építési vállalkozókra, ezért szerettünk volna velük a világörökségi címből fakadó követelményeket és eljárási rendeket megismertetni. Mindezek értelmében Ivanics Ferenc a Fertő-táj Világörökség Egyesület elnöke 2005. április 27-én fórumot hívott össze, ahol neves szakemberek előadásait hallgathatták meg az érdeklődők.

A fórumra meghívást kapott a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, a Megyei és Területi Főépítész Irodák, Megyei Építész Kamara, Fertő-Hanság Nemzeti Park, az OLÉH képviselői, a MÁG képviselője. Ezúton tudatjuk, hogy a kezelési tervhez továbbra is várjuk az észrevételeket. A kezelési terv zip formátumban letölthető a www.fertotaj.hu weboldalról az Egyesület menüpont alatt.

Iskolanap Fertőszéplakon

2005 április 29-én tartották Fertőszéplakon az Iskolanapot, melynek a Világörökség Egyesület is aktív részese volt. A rendezvényen Andrássy Péter a Fertő-táj honorarius curatora tartott előadást a Fertő-táj élővilágáról, kiemelve elsősorban azokat az állatokat és növényeket, melyek kevésbé ismertek. Ezúton köszönjük Andrássy Péter előadását!

E havi kérdéseink főleg a játékos kedvűeknek szól, a cél, hogy edzésben maradjunk!

A Világörökség Napját miért május 18-án ünnepeljük?

a) mert egy évvel ezelőtt ezen a napon került sor a cégbírósági bejegyzésre

b) mert 4 évvel ezelőtt, ezen a napon kerültünk fel az UNESCO világörökségi listájára

c) mert 2 évvel ezelőtt, május 18-án került sor a kitüntető cím elnyerését dokumentáló diplomaátadó ünnepségre

A helyes válaszokat továbbra is a fertotaj@mail.datanet.hu címre várjuk!

Múlt havi feladványunk:

Melyik Fertő-táji településen található az egész világon egyedülálló Kristálymúzeum?

Helyes megfejtés:

Fertőrákos

A leggyorsabb, helyes megfejtők:

Kovacsics Zsolt, Fertőd

Hillebrand Barbara, Sopron

Dr. Nagy József, Sopron

Köszönjük mindenkinek a részvételt!


Kapcsolódó linkek: www.vilagorokseg.hu http://whc.unesco.org/sites/772rev.htm

http://www.ferto-hansag.hu/

Szerkesztők: Taschner Tamás, Kőfaragó Tímea 9436, Fertőszéplak, Nagy Lajos utca 43

Tel: 99/537-140 Fax: 99/537-141

Hírlevél lemondás_____ : fertotaj@mail.datanet.hu

© Fertő-Táj Világörökség Egyesület – (fBR) VNÁD 2005. All rights reserved.




2005. május 04., szerda 23:19


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület