CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Egészség  

Pollencsúcs
 
Közeledik a parlagfű szezon és a virágzó növények által kibocsátott, megnövekedett pollen-koncentráció miatt egyre több embernél jelentkeznek allergiás tünetek. A szénanáthától vagy az asztmától a lakosság mintegy ötöde szenved, a soproni kórház szakrendelését is egyre többen keresik fel allergiás tünetekkel. A kellemetlenségek gyógyszeres kezeléssel enyhíthetők, ám a szakemberek inkább a megelőzésre hívják fel a figyelmet.

Polleneknek nevezik azokat a levegőben lévő kis növényi szemcséket, amelyek az allergiás megbetegedéseket okozzák. A tüsszögés, viszketés és a különböző gyulladások minden ötödik felnőtt és minden negyedik tizenéves életét keserítik meg ezekben a hónapokban, hiszen egyidejűleg virágzik a nyír, a kőrös, az éger, a fűz, a pázsitfélék; de allergiás tüneteket válthat ki a por, az állati szőr vagy az atka is.

Dr. Fónay Károly, az Erzsébet Kórház osztályvezető főorvosa kérdésünkre elmondta: „A kutatások azt igazolják, hogy azok a gyerekek, akik 3-6 hónapos korukban – még egyéves koruk előtt - porban játszanak, amikor az immunrendszer kifejlődik, azoknak sokkal kisebb az esélyük, hogy allergiások legyenek, mint aki fölé egy védőbúrát tesznek.”
A már kialakult allergia tünetei gyógyszerrel hatékonyan enyhíthetők, de a szakemberek a megelőzés fontosságát hangsúlyozzák. Az egyik legerősebb allergén, a parlagfű pollenje például akár 150 km-es távolságba is képes eljutni, ellene az egyetlen védekezés az irtás. A parlagfű igazi „támadása” júliusban várható, ám a védekezést már a virágzás előtt meg kell kezdeni, mert elterjedése csak folyamatos munkával előzhető meg.

Tóth Anita Lilla
 



2005. május 05., csütörtök 12:05


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület