CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  



Hazai hírek

Firtl Mátyás a Fidesz-KDNP jelöltje lett Sopron országgyűlési képviselője
A magyar írásbeli érettségikkel folytatódnak a kétszintű vizsgák
Felmérték az özönvíz okozta károkat Tokaj-hegyalján
Átalakul a betegbiztosítás?
Ma dönt a Magyar Rádió Rt. új elnökéről a közszolgálati médium kuratóriuma.
Intézkedő rendőrökre támadt egy 40-50 főnyi csoport vasárnap este Örkényben
Halálos balesetet szenvedett egy magyar hegymászó
Szentendre belvárosában álrendőrök raboltak ki egy pénzszállítót.

Az időjárásról


A várható időjárásról


Sikeresen zárult az országgyűlési választások 2. Fordulója Sopronban és környékén. Érvényes és eredményes volt az időközi országgyűlési választás Győr-Moson-Sopron megye 7-es számú választókerületében, ahol a második fordulóban a névjegyzékbe vett polgárok 26,63 százaléka adta le voksát, így nem egészen 500 szavazaton múlott a választás sikeressége. Sopront, valamint Kópházát, Ágfalvát, Harkát és Fertőrákost a Fidesz-KDNP színeiben induló Firtl Mátyás képviselheti az ország házában, miután a szavazatok 71,77 százalékát gyűjtötte be. A szocialisták által indított Csák Ferencre a választók 17,7 százaléka szavazott, míg a harmadik helyre 3,87 százalékkal az MDF-es Nagy Tamás érkezett be. Sárdy Barbara a MIÉP-nek 3 százalékot hozott, megelőzve a szabad demokrata Kóczán Zoltánt, aki 2,24 százalékot ért el. Friedl László Mihály 0,73 százalék, a Jobbikos Kirkovits Balázs 0,71 százalékot jegyzett. Ez egyelőre nem hivatalos végeredmény, hiszen egy választópolgár Berlinben adta le voksát, ezért a hivatalosra valószínűleg csütörtökig kell várnunk. Azt azonban már semmiképpen nem befolyásolhatja a külföldön leadott szavazat, hogy Szájer József megüresedett helyét Firtl Mátyás foglalhatja el.
Firtl Mátyás, immár Sopron ogy-i képviselője megköszönte a választóknak az erdeményes választást, és legfontosabb feladatának a térség érdekeit eredményesen képviselő parlamenti munkát nevezte az adott interjúiban.

A magyar írásbeli érettségikkel folytatódnak a kétszintű vizsgákA magyar írásbeli érettségikkel folytatódnak a kétszintű vizsgák
Emelt szinten több, mint háromezren középszinten 87.500-an adnak számot négy év alatt szerzett tudásukról - közölte az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont vezetője. A diákoknak idén teljesen új típusú feladatokat kell megoldaniuk a vizsgákon,- a tételeket ma reggel ezért nem olvassák be a televízióban és a rádióban, csak késő este a Magyar Televízióban ismertetik a feladatokat, illetve a tárca honlapján teszik közzé a vizsgát követő napon reggel 8 órától.
A diákok döntő többsége a középszintű maturát választotta, emelt szinten csupán valamivel több mint 3000-en érettségiznek. Középszinten a vizsga két részes: a szövegértési feladatokra 60 perc áll rendelkezésre. Ezután szövegalkotási feladatként három tétel közül választhatnak a diákok, a megoldásra 180 percük van.
A diákok a vizsgára az előző évektől eltérően nem vihetnek be irodalmi szöveggyűjteményt. Újdonság viszont, hogy lehet helyesírási szótárt használni, ezt a vizsgáztató intézménynek kell biztosítani.
Az érettségik kedden a matematika írásbeli vizsgákkal folytatódnak.

Tokaj-hegyalja hat településén 307 millió forintos kárt okozott a szerdai felhőszakadás és áradás - közölte a helyreállításért felelős kormánymegbízott. Szabó György, a térség országgyűlési képviselője a kárfelmérés befejezése után elmondta, hogy a legsúlyosabb a helyzet Mádon, ahol legalább 234 millió forintot kell majd a helyreállításra fordítani. Hozzátette: a kormányzat teljes egészében megtéríti az önkormányzati tulajdonban keletkezett károkat, míg 90 százalékban állja a biztosítás nélküli lakóépületek helyreállításának költségeit.

Átalakul a betegbiztosítás? Gyurcsány Ferenc a köztelevízióban az egészségügyet érintő javaslatokról szólva hangsúlyozta, hogy a kormány valóságos biztosításon alapuló egészségügyi rendszert akar létrehozni. A biztosítottak saját biztosítási kötvénnyel rendelkeznek majd, amely rögzíti, hogy a befizetett pénzért cserébe milyen szolgáltatás jár.
A miniszterelnök leszögezte, hogy nem lesz osztogatás a választások miatt, és kijelentette, hogy a száz lépés politikájának keretében megvalósítandó intézkedések a középosztályhoz tartozókat és az oda törekvőket kívánják támogatni.

Ma dönt a Magyar Rádió Rt. új elnökéről a közszolgálati médium kuratóriuma. Az elnök személyére kétharmados szavazataránnyal a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumának elnöksége tesz javaslatot. A parlament által delegált testület tanácskozása után ül össze a civil szervezetek küldötteivel kiegészült nagykuratórium, amelynek szintén kétharmados többséggel kell a javasolt pályázó mellé állnia, hogy eredményes legyen a választás.

Intézkedő rendőrökre támadt egy 40-50 főnyi csoport vasárnap este Örkényben - közölte a dabasi rendőrkapitányság. A rendőrök egy körözött férfit követtek, aki beszaladt az egyik házba, ahol egy 40-50 fős rokoni társaság oltalmat nyújtott neki. Az ünneplők rátámadtak a rendőrökre, akik csak az erősítés megérkeztével, figyelmeztető lövések leadásával tudták megfékezni a támadókat. A rendőrség hat férfit előállított, de a körözött személyt nem sikerült elfogniuk

Halálos balesetet szenvedett egy magyar hegymászó a felső-ausztriai Hallstatt közelében. Az osztrák hatóságok tájékoztatása szerint a 38 éves szombathelyi férfi a heves eső és hóesés ellenére indult el egy nehéz útvonalon megfelelő biztosítás és védősisak nélkül. A magyar hegymászó mintegy 1340 méteres magasságban elvesztette egyensúlyát, és húsz métert zuhant. A súlyos fejsérüléseket szenvedett férfit egy osztrák helikopteres mentőcsapat találta meg. Kórházba szállították, de már nem tudtak segíteni rajta.

Szentendre belvárosában álrendőrök raboltak ki egy pénzszállítót. A rendőrség lezárta a városból kivezető utakat. A Pest megyei rendőrség sajtóügyeletese elmondta: az OTP-be tartó pénzszállító nem talált parkolót, ezért körözni kezdett. A Duna-sétányon a pénzes autó elé állt egy szürke kocsi, amelyből két sárga mellényes, magát rendőrnek kiadó férfi szállt ki. Azt állították, hogy valaki el akarja rabolni a szállítmányt, ezért annak átadására kérték a sofőrt, aki teljesítette a kérést. Ezután az álrendőrök elhajtottak. Egyelőre nem tudni, hogy a rablók mennyi pénzt vittek el Szentendrén.

A várható időjárás
Az Észak-Dunántúlon hétfőn a napsütést többször zavarja felhősödés és elszórtan záporok alakulnak ki. Élénk lesz az északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 12, 17 fok körül alakul. Késő este 9, 11 fok várható.
Tokaj felett apad, alatta árad a Tisza, ezért Tiszafüred és Rakamaz között továbbra is első fokú az árvízvédelmi készültség. Szolnoknál a Tisza elérte a harmadfokú árvízvédelmi fokozatnak megfelelő 800 centiméteres vízszintet. A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság szakembere elmondta, hogy a Hortobágy-Berettyó lassan apad, de még olyan a magas a vízszint, hogy a folyón másodfokú árvízvédelmi készültséget kell fenntartani. A térségben több mint 7200 hektár földet borít belvíz.



2005. május 09., hétfő 16:06


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület