CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Nemzetközi hírek

Begyógyítani a II. világháború okozta sebeket
Csak a csoportot ismerjük
Győzelem napi események


Hazai hírek

Nem kell megismételni a magyar érettségit
Az egészségügyi rendszer átalakítását tervezi a kormányfő
Magyar segítség Romániának
A Mentők Napja
Nem sikerült elnököt választani a Magyar Rádió élére
Lebukott cigarettacsempészek
Lemondott Gémesi György
Meghosszabbodott a területalapú támogatása igénylésének határideje

Az időjárásról


A várható időjárásról


Begyógyítani a II. világháború okozta sebeket
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Gerhard Schröder egyaránt feladatának tartja, hogy segítsen begyógyítani a második világháború okozta sebeket. A német kancellár mind maga, mind pedig hazája számára nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy meghívást kapott Moszkvába, a nácizmus feletti győzelem ünnepségeire. Putyin és Schröder egy közös interjúban kijelentette: a történelem tanulságainak a nemzetközi közösség egyesítését és összefogását kell szolgálniuk.

Csak a csoportot ismerjük
Irak nyugati részén túszul ejtettek egy japán férfit, amikor rajtaütöttek egy konvojon. Az emberrablást az Anszár asz-Szunna nevű csoport vállalta magára, és azt állítja, hogy négy másik külföldit, és az őket kísérő 12 iraki fegyverest megölték. Internetes közleményük szerint a 44 éves japán egy amerikai katonai támaszponton dolgozik Irakban. Az Anszár asz-Szunna tagja követte el a múlt heti öngyilkos merényletet az észak-iraki Erbílben, egy rendőrségi toborzóiroda előtt, ahol 50 ember vesztette életét.
Bagdad belvárosában újabb pokolgépes merényletet követtek el. Egy biztonsági illetékes szerint ezúttal is autóba rejtették a bombát, amit a sofőr magával együtt robbantott fel. A belügyminisztérium közlése szerint legalább hét ember vesztette életét, és 16-an megsérültek. Az első jelentések úgy tudják valamennyien irakiak. A robbanás megrongált több parkoló autót, a környező házak ablakai kitörtek, a kerület felett nagy, fekete füst látszik.

Győzelem napi események
Moszkvában a világ 53 állam és kormányfője vett részt a győzelem-napi ünnepségeken, a II. világháború végének 60. évfordulója alkalmából. A minden korábbinál nagyobb szabású megemlékezéseken a győztesek és a legyőzöttek a megbékélés jegyében együtt ünnepeltek. Az ünnepségeken hazánkat Mádl Ferenc képviselte. Az államfő méltatta a szövetségesek és a szovjet nép érdemeit, de hozzátette: Magyarországon sokan azt várják, hogy Jelcin volt elnök bocsánatkérésén túlmenően is kövessék meg a sztálini megszálló gépezet magyar áldozatait.
A grúz fővárosban áttörte a rendőrkordont az amerikai elnökre váró tömeg, mert az emberek belefáradtak a túl aprólékos biztonsági ellenőrzésekbe. Több ezren özönlöttek Tbiliszi főterére, ahol George Bush a tervek szerint délben mond beszédet. Közben az elnök már tárgyal vendéglátójával, Szaakasvili grúz államfővel. A megbeszélések után közös sajtóértekezletet tartanak. Bush elnök Moszkvából érkezett, ahol részt vett a Győzelem napja alkalmából rendezett ünnepségeken.


Nem kell megismételni a magyar érettségit
Az Oktatási Minisztérium az eddigi információk alapján kizártnak tartja, hogy a magyar érettségit meg kell ismételni, amiért a feladatok egy része kikerült egy internetes honlapra. A rendőrség szolgálati titoksértés alapos gyanúja miatt nyomozást rendelt el. Az Oktatási Minisztérium fordult a rendőrséghez, miután tudomására jutott, hogy vasárnap este egy internetes oldalon megjelent a tegnapi magyar irodalom érettségi írásbeli tételeinek egy része. Az elvileg reggelig titkos feladatlap fényképe az egyik fórumon jelent meg, nem sokkal éjfél előtt. A képet azóta már leszedték a honlap üzemeltetői. Kővári Ádám ügyvezető igazgató a Krónikának elmondta: azonosítani tudják, hogy ki tette hozzáférhetővé a titkos feladatlapot. Ezt az információt a rendőrség kérésére a cég ki is adja.
Sipos János, közoktatási helyettes államtitkár ma reggel elmondta, hogy a feladatsor nem az idei matematika érettségit, hanem tavalyi próbaérettségit illetve korábbi érettségi feladatsorokat tartalmaz. Arra a kérdésre, ha esetleg mégis az idei feladatsor került idő előtt nyilvánosságra, meg kell e ismételni a matematika érettségit, a közoktatási helyettes államtitkár nem tudott választ adni.Ma délelőtt ugyanakkor a fővárosi Szent Margit gimnázium igazgatója a Krónikának azt mondta, hogy maga is megoldotta és összehasonlította a feladatsorokat. Sümeg László igazgató elmondta, az interneten tegnap este talált feladatsor sajnos megegyezett a ma reggel kihirdetett érettségi feladatsorral.
Az egyik budai Gimnázium igazgatója a közszolgálati Híradónak megmutatta a szerdai történelemtételeket is. Azt egyelőre nem tudni, hogy az eredeti tételekről van-e szó.
Az oktatási miniszter elképzelhetőnek tartja, hogy esetleg mennie kell a tárca éléről, amiért a magyar érettségi feladatok egy része kikerült egy internetes honlapra. Magyar Bálint a köztelevízió késő esti műsorában politikailag motivált bűncselekménynek nevezte a történteket.( Ekkor már úgy nyilatkozott, hogy nem mond le poszjáról a magyar érettségi tételek kapcsán kirobbant botrány kapcsán. ) Megismételte a tárca álláspontját, hogy nem íratják újra a magyar érettségit. A Híradó értesülése szerint a keddi matematika-tételek után már a szerdai történelemfeladatok is hozzáférhetők a világhálón.
Az MDF azonnali lemondásra szólítja fel az oktatási minisztert az érettségi tételek idő előtti nyilvánosságra kerülése miatt - közölte Almássy Kornél, a párt alelnöke. Magyar Bálint felelőssége, hogy a tárca nem tudta biztosítani az érettségi tételek megfelelő tárolását - mondta Almássy Kornél. Példa nélkülinek nevezte, hogy két tárgyból, magyarból és matematikából is idő előtt kiszivárogtak a tételek. Emlékeztetett arra is, hogy már korábban nyilvánosságra került, hol őrzik az érettségi feladatsorokat.

Az egészségügyi rendszer átalakítását tervezi a kormányfő
Az egészségügy átalakítását, igazságosabb és hatékonyabb ellátórendszert ígért a kormányfő a Parlamentben, a napirend előtt. Gyurcsány Ferenc a száz lépés program tervezett egészségügyi intézkedéseit ismertetve elmondta: új sürgősségi osztályokat és legalább tíz városban új mentőállomást kívánnak kialakítani, valamint egy Nemzeti Rákellenes Programot indítva bővíteni akarják a rákszűréseket. A Fidesz ugyanakkor az ápolók fizetésének csökkenésére, a gyógyszerek drágulására, a kórházak eladósodására és az elbocsátásokra hívta fel a figyelmet.

Magyarország minden lehetséges segítséget felajánl ahhoz, hogy Románia integrációs felkészülése zökkenőmentes legyen - erősítette meg Kuncze Gábor Bukarestben. A pártelnök az SZDSZ küldöttségének élén tárgyalt Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnökkel, aki a román Nemzeti Liberális Párt nevében rendkívül jónak nevezte a román-magyar kapcsolatokat. A találkozón a liberális pártközi együttműködés mellett szó volt az észak-erdélyi autópályáról, és a csíkszeredai főkonzulátus megnyitásáról is.

A Mentők Napja
Ma van a MENTŐK NAPJA MAGYARORSZÁGON
1887. május 10-én alakult meg Budapesten az Önkéntes Mentőegyesület, Kresz Géza fővárosi kerületi orvos kezdeményezésére. A mentés ügye 1948-ig a társadalmi egyesületek kezében maradt, ekkor jött létre az Országos Mentőszolgálat és ezzel a mentés állami feladattá vált.
Napjainkban az Országos Mentőszolgálat irányítja a különböző mentőszervezetek működését, szakembereket képez, valamint országszerte oktatja az oxyológiát, azaz a mentéstant. Május 10-ét, a szolgálat születésnapját a Mentők Napjává nyilvánították. Ezen a napon kitüntetéseket, emlékérmeket, pénzjutalmakat adnak át az életmentésben élenjáró orvosoknak, mentősöknek, egészségügyi dolgozóknak

Nem sikerült elnököt választani a Magyar Rádió élére - közölte a médium kuratóriumának elnöke. Gellért Kis Gábor elmondta: az elnökség által jelölt Such György nem kapta meg a civil szervezetek delegáltjaival kiegészült testület kétharmados szavazattöbbséget.

A Bucsui határátkelőnél A Bucsui határátkelőnél a szombathelyi határőrség munkatársai több mint 1milló forint értékű csempészett cigarettára bukkantak a reggeli órákban. A részleteket Kemenes Péter, a szombathelyi határőr-igazgatóság sajtószóvivője mondta el

Lemondott Gémesi György Lemondott a Magyar Demokrata Fórum elnökhelyettesi posztjáról Gémesi György - elnökségi tagságát megőrzi. A politikus a Magyar Rádiónak megerősítette lépésének hivatalos indoklását, vagyis hogy más irányú elfoglaltságai megszaporodtak. A gödöllői polgármestert nemrégiben választották újra a Magyar Olimpiai Bizottság illetve a vívószövetség vezetőségébe. Gémesi György hangsúlyozta, hogy a jövőben választókörzetére valamint városára szeretne koncentrálni. Elnökségi tagságát ugyanakkor az MDF-ben továbbra is megőrzi.

Meghosszabbodott a területalapú támogatása igénylésének határidejeA földművelésügyi miniszter május 15-ig meghosszabbítja az egyszerűsített területalapú támogatások igénylésének beadási határidejét, amely május 11-én járt volna le.
Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter közölte, hogy az új határidőt szerdán hivatalosan is közzéteszik. A miniszter megjegyezte, hogy a támogatási igényeket május 17-én éjfélig még postára lehet adni, mivel a beadási határidő hétvégére, illetve ünnepnapra esik.
A miniszter közölte: a beadási határidő meghosszabbításárára azért volt szükség, mert az idei támogatási igényeket a gazdák mintegy 60 százaléka adta még csak be. Ez 135-140 ezer beadott kérelmet jelent. Az agrártárca szeretné elkerülni azokat az anomáliákat, amelyek a múlt évben a beadások körül kialakultak - mondta Gráf József.

A várható időjárás
Az Észak-Dunántúlon kedden a napsütést elsősorban délután zavarja felhősödés, elszórtan alakul ki zápor. Mérsékelt lesz a szél. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 17 fok körül alakul. Késő este 11, 12 fok várható.
Tokaj térségében 729 centiméterrel tetőzött a Tisza, a város alatt továbbra is árad a folyó. A területi Vízügyi Igazgatóság szóvivője közölte, hogy Tiszacsermely és Tiszaújváros között másodfokú, Tiszaújváros alatt a Laskó patak torkolatáig első fokú az árvízvédelmi készültség. A Bodrog teljes magyarországi szakaszán első fokú az árvédelmi készültség, a folyó igen lassan apad. A Taktán továbbra is másodfokú a készültség.



2005. május 10., kedd 14:04


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület