CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 1., szerda, Fülöp, Jakab, Amarilla napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Az osztrák államszerződés aláírásának jubileuma

Az ausztriai Féltorony (Halbturn) településen, a Kastélykertben ünnepelték a hét végén, május 8-án az osztrák államszerződés aláírásának 50. évfordulóját.
Az eseményen, amely ökumenikus istentisztelettel kezdődött, a közélet, a gazdaság, a kultúra számos jeles képviselője között díszvendégként résztvett Anton Esterházy herceg, Dir. Helmut Graf Borlovag. Köszöntőt Ing. Peter Nachtnebel, Féltorony polgármestere mondott.
A jubileumi esemény jelentőségét, többek között, Mag. Franz Steidl, Burgenland tartományfőnök-helyettese, Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat alelnöke, Mag. Lubomir Roman, Pozsony Megye elnöke, Hans Niessl, Burgenland tartományfőnöke méltatta.

Ausztria a második világháború végén új világtörténelmi helyzetbe került. A háborús veszteséget követő négyhatalmi megszállást követően politikai és gazdasági értelemben is darabokra hullott. Az ország helyzetét a lassú békekötés és a megszállók közötti politikai kapcsolatok romlása is nehezítette.
Az 1945 végére létrejövő egységes kormányzati és politikai struktúra ellenére az ország belső integrációjának megteremtésére csak a gazdaság területén nyílt lehetőség - fejtette ki beszédében Firtl Mátyás.

Amikor az Amerikai Egyesült Államok 1947-ben meghirdette a Marschall-tervet, Ausztria politikai vezetése bátran döntött, és a szovjet tiltakozás ellenére vállalta az újjáépítési programban való részvételt. A programban nem csak a nyugati hatalmak által megszállt területek, hanem a szovjet zóna is részesült, megteremtve az egységet a tartományok között. Lehetővé vált az újjáépítés, és megindult a gazdasági fellendülés. Magyarország sajnos nem tudta ezt a pénzügyi alapot igénybe venni.
Tíz évnek kellett eltelnie, amíg 1955 május 15-én a bécsi Belvedere-kastélyban a megszálló hatalmak külügyminiszterei aláírták az osztrák államszerződést.
Leopold Figl, osztrák külügyminiszter két mondatot írt kézírással a szerződésre: ,,Köszönet a Mindenhatónak!" és ,,Ausztria szabad!".
Új fejezet kezdődött ezzel az osztrák állam életében, majd az 1995. év végéig kivonultak a katonai megszállók az országból.
Mi, magyarok még hosszú évekig tűrtük a szovjet katonai jelenlétet. 1956 őszi forradalmát követően sem jött el a várva-várt szabadság hazánkba. Ausztria szerencsés volt. Nagy-Britannia, a Szovjetúnió és az Amerikai Egyesült államok megegyeztek az ország iránti kötelezettségeikről.

És mi minden történt ez alatt az 50 év alatt? Európa és a világ csodálatos fejlődésen ment keresztül, mára politikai szövetségek, gazdasági kapcsolatok, és a globalizáció hálózza be mindennapjainkat.

Egyet azonban nem szabad elfelejtenünk: Bonyolult, nehézségekkel teli világunkban is az emberi élet a legfőbb érték.
Mi, magyarok és osztrákok jó szomszédok voltunk, vagyunk és azok is maradunk. Együtt kell élnünk békében és barátságban itt, Közép-Európában. Közös tagságunk az Európai Unióban lehetővé teszi, hogy történelmi hagyományainkat követve, együtt tudjunk munkálkodni egy szebb jövőn - szólt németül elmondott beszédében Firtl Mátyás az egybegyűltekhez.
-v-

Fotó: N.B.



2005. május 12., csütörtök 21:30


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület