CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Aktív a Soproni Magyar-Lengyel Baráti Kör

Újabb állomásához érkezett Lengyelországban a 2004. évben útjára indult és először Olsztyn városában nagy sikert és igen pozitív visszhangot kapott, Sopron várost és művészeinek alkotásait bemutató kiállítás. A Sopron jó hírnevét keltő tárlat újabb sikeréről, és a soproni Magyar-Lengyel Baráti Kör közelmúltbeli eseményeiről, továbbá egy közeljövőbeli, az ünnepi hetekhez kapcsolódó eseményről a kör elnöke, Kiss Danuta számolt be a cyberpressnek.

Soproni művészek újabb sikerei

- A soproni alkotó művészek - Kutas László, Giczy János, Sulyok Gabriella, Szőcs Géza, Magyar Mónika, Szücsy Róbert alkotásaiból valamint Duics Pál fotóiból összeállított kiállítási anyagot legutóbb a „Szczecini Magyar Kulturális Napok” keretében, a lengyelországi kikötővárosban, Szczecinben mutatták be. A városunkat népszerűsítő kiállítás április 10-től május 2-ig volt megtekinthető Szczecinben a Varsói Magyar Kulturális Intézet és a szczecini „Pomerániai Hercegek Várával” közösen szervezet rendezvény sorozat keretében.
A rendezvény fővédnökei Győr Mihály, a Magyar Köztársaság Nagykövete, Zygmunt Meyer, Nyugat-Pomerániai Vajdaság Közgyűlésének elnöke és Marian Jurczyk, Szczecin város főpolgármestere voltak.
A kiállítás megnyitóján a magyarok részéről Kutas László szobrászművész volt jelen.

A Magyar Intézettől kapott információk szerint, az elkövetkezendő hónapokban a soproni alkotásokat további lengyel városokban is bemutatják. A kiállítás utolsó bemutatóját Przemyśl városában tervezik, ahol az ottani „Galiciai Fesztivál” keretében állítják ki az anyagot.
„Magyar-lengyel két jó barát” diákvetélkedő

Az immár negyedik alkalommal Sopronban megrendezett „Magyar-lengyel két jó barát” diákvetélkedő, amelyet a „Május 3-i Alkotmány” lengyel ünnep alkalmából a Földrajz–Történelem Tanári Munkaközösséggel közösen hirdetett meg a baráti kör, nagymértékben hozzájárul Lengyelország népszerűsítéséhez. A vetélkedő május 3-án kedden volt a Szent Orsolya iskola Széchenyi téri Dísztermében.
Az idén 6 általános iskolai csapat mérte össze a tudását. A vetélkedő diákok három témakörben feltett kérdésekre válaszoltak. A legjobbnak a Szent Orsolya Római Katolikus Iskola csapata bizonyult, a második Szent István Általános Iskola, míg a harmadik Lackner Kristóf Általános Iskola csapata lett.
A vetélkedőt, mint az eddigieket is, Oláh László tanár vezette. A zsűriben Bősze Balázs, Horváth Adrienn, Kiss Danuta és Sass László foglaltak helyet. A vetélkedőt a Polgármesteri Hivatal értékes könyvjutalmak biztosításával támogatta.

Soproni Ünnepi Hetek: lengyel vendégeket is várnak

A jövő hónapban kezdődő Soproni Ünnepi hetek alkalmából vendégül látjuk az Olsztyni Lengyel-Magyar Batáti Társaság vezetőit és a Sopron városát bemutató kiállítás szervezőit, valamint ismét fellép városunkban a Żory’ból érkező tánccsoport, a „Wesołe Nutki” együttes. Terveink szerint szeptemberben, a Festőteremben bemutatkozik Barbara Hulanicka., az olsztyni textilművész is.
K.D.-T.É.
Az illusztrációk a varsói Magyar Kulturális Intézet áprilisi programfüzetéből származnak



Kapcsolódó cikkek:
Magyar-Lengyel Baráti Kör: gazdag és színvonalas programok

Testvérvárosok - gazdagodás az együttműködés által



2005. május 12., csütörtök 21:32


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület