CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Nemzetközi hírek

Felkelés tört ki kelet-Üzbegisztánban
A német parlament is jóváhagyta az európai alkotmányt
Hivatalában maradhat az érettségi-botrány miatt támadott szlovák oktatási miniszter.
Andidzsánban teljes a zűrzavar
Bizalmatlansági eljárással kell szembenéznie
II. János Pál szentté avatása?


Hazai hírek

Jövő keddig lehet jelentkezni az ismételt matematika-érettségire
Nem kötelező a felszolgálási díj bevezetése
A Fidesz szerint Tokaj-Hegyalján a kormány által becsültnek kétszerese a múlt heti ítéletidő okozta kár
Hazánk támogatja Törökország uniós csatlakozását
Magyarországon, de nem magyar pénzből újítják fel a Magyar Honvédség Iraknak felajánlott harckocsikat
Már kiszedték annak a MIG 29-esnek a fekete dobozát,
Érvénytelen a kisposták ügyében kezdeményezettaláírásgyűjtés
Brau Union Hungária rt. adomány az Erzsébet Kórház műszerparkjának felújításáért

Az időjárásról


A várható időjárásról


Nemzetközi hírek




Felkelés tört ki kelet-Üzbegisztánban
Felkelők vonták ellenőrzésük alá péntekre virradóra Andizsán kelet-üzbegisztáni város közigazgatását. Egy fegyintézetből szabadon engedtek több mint kétezer rabot, s tíz rendőrt túszul ejtettek. Az üzbég elnök a lázadás hírére a térségbe utazott.
Andizsánban szemtanúk elmondása szerint kaotikus a helyzet. Többen lövésekről számoltak be, valamint arról, hogy a hadsereg gépesített egységei jelentek meg a város utcáin, ahol több, a központba vezető utat autóbuszokkal és teherautókkal torlaszoltak el. Meg nem erősített hírek szerint a lázadók megtámadták a hadsereg egyik laktanyáját is.
A hírügynökségek már három halálos áldozatról is beszámoltak. Az Interfax orosz hírügynökség, a helyi hatóságokra hivatkozva azt jelentette, hogy riadókészültségbe helyezték Andizsánban az összes biztonsági erőt. Közben sürgős tanácskozást hívtak össze a taskenti védelmi minisztériumban a lázadás hírére.
Megkezdődtek a tárgyalások a kormány képviselői és a felkelők között - közölte a taskenti külügyminisztérium. A lázadás azután kezdődött, hogy fegyveres tüntetők csaknem kétezer elítéltet szabadítottak ki a helyi börtönből. Az utcai harcokban 10-en meghaltak és több mint 30-an megsebesültek. A felkelők túszul ejtettek tíz rendőrt, és elfoglalták a tartományi kormány épületét a kelet-üzbegisztáni városban. A tüntetők az ellen tiltakoznak, hogy bíróság elé állítottak 23 iszlám üzletembert, akiket alkotmányellenes tevékenységgel, és szélsőséges szervezet létrehozásával vádolnak. A kirgiz-üzbég határt lezárták. Közben az üzbég fővárosban, Taskentben a biztonságiak agyonlőttek egy férfit, aki valószínűleg merényletet akart elkövetni az izraeli nagykövetség ellen.

A német parlament is jóváhagyta az európai alkotmányt
Az alsóház, a Bundestag tagjai elsöprő többséggel, 569 igennel fogadták el a dokumentumot 23 ellenszavazat, és két tartózkodás mellett. Az uniós alkotmányról még döntenie kell a felsőháznak, a Bundesratnak is. Szerdán Ausztria, Szlovákia és a még csak tagjelölt Bulgária parlamentje is ratifikálta az európai alaptörvényt.

Hivatalában maradhat az érettségi-botrány miatt támadott szlovák oktatási miniszter.
Martin Fronc leváltását az ellenzéki baloldali nacionalista párt, a SZMER kezdeményezte. A kereszténydemokrata minisztert azért támadták, mert háromezer diákkal megismételtette a felső szintű matematika írásbeli érettségi-vizsgát, miután az Állami Pedagógiai Intézet a vizsgakérdéseket tartalmazó borítékban a válaszokat is eljutatta a diákokhoz.
A 150 tagú szlovák parlamentben 76 szavazat kellett volna a miniszter leváltáshoz, de a 126 jelenlevő képviselő közül csak 69 támogatta a bizalmatlansági indítványt.

Andidzsánban teljes a zűrzavar
Az üzbegisztáni Andidzsánban teljes a zűrzavar, miután fegyveres tüntetők csaknem kétezer elítéltet szabadítottak ki a helyi börtönből. Az AFP hírügynökség szerint 9-en meghaltak és több mint 30-an megsebesültek az utcai lövöldözésben. A felkelők túszul ejtettek 10 rendőrt, és elfoglalták a tartományi kormány épületét. Nem tudni ki a tényleges úr a kelt-üzbegisztáni városban. A környéken riadókészültségbe helyezték az összes biztonsági erőt. A tüntetők az ellen tiltakoznak, hogy bíróság elé állítottak 23 iszlám üzletembert, akiket alkotmányellenes tevékenységgel, és szélsőséges szervezet létrehozásával vádolnak. A lázadás hírére Andizsánba utazott Iszlam Karimov üzbég elnök és több magasrangú vezető. A taskenti védelmi minisztériumban sürgős tanácskozást hívtak össze.

Bizalmatlansági eljárással kell szembenéznie
az Európai Bizottság elnökének. Jose Manuel Barroso leváltását az Európai Parlament egyik jobboldali brit képviselője kezdeményezte, mert a brüsszeli testület elnöke tavaly, már megválasztása után, egy görög milliárdos vendégeként luxusutazáson vett részt. A portugál nemzetiségű uniós politikus közölte, hogy a görög üzletember régi barátjaként kapott meghívást az égei-tengeri nyaralásra.

II. János Pál szentté avatása?
A Vatikán megkezdi II. János Pál szentté avatását. XVI. Benedek pápa egyházi vezetőkkel közölte: a szabályoktól eltérően elindította azt a folyamatot, amelynek végén elődjét boldoggá, majd szentté avatják. A szabályozás szerint különben csak öt év várakozási idő után lehetne megkezdeni a boldoggá avatási procedúrát. II. János Pál több mint egy hónappal ezelőtti halála óta egyre többen kérték a volt katolikus egyházfő mielőbbi szentté avatását.



Hazai hírek




Jövő keddig lehet jelentkezni az ismételt matematika-érettségire
A matematika érettségit újraírni kívánó diákok jövő kedden délután négy óráig jelentkezhetnek a vizsgahelyeken - közölte a kormányszóvivő. Alkotmányjogászok bírálatára reagálva Batiz András kijelentette, hogy a közoktatási törvénynek megfelelően járt el az oktatási miniszter, amikor nem rendeletben, hanem határozatban hirdette ki a középszintű matematika vizsgák érvénytelenítését.
A mai napon a német írásbelivel folytatódik délelőtt tíz órakor az érettségi vizsgák sora több mint harmincezer diák számára. A több tárgyból idő előtt kitudódott tételek miatt a diákok ma is új feladatsort kapnak, csakúgy mint szerdán történelemből és tegnap angolból. Az iskolavezetők hét óráig vehették át a tételeket a megyei közigazgatási hivatalokban, valamint a fővárosban a Vasas Fáy utcai sporttelepén.
Sió László a Fidesz oktatási műhelyének vezetője sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy csak az emeltszintű érettségi tételek kaptak speciális csomagolást, a középszintű feladatoknál erre nem volt keret. Az MDF tételes elszámolást kér arról, mennyi pluszköltséggel jár az érettségi feladatok újranyomtatása.
A Rektori Konferencia elnöke szerint azoknak is javasolt újraírni az érvénytelenített matematikai érettségit, akik csak később akarnak továbbtanulni. Bessenyei Lajos elmondta, a matematika felvételinél nem fogadják el az év végi matematika osztályzatot érettségi jegyként.
Budapesten az iskolavezetők rendben átvették az újranyomtatott német érettségi tételeket a Vasas Fáy utcai sporttelepén - mondta el a Krónikának a BRFK sajtóügyeletese. Az igazgatók vidéken a közigazgatási hivatalokban kapták meg a feladatsorokat. Délelőtt tíz órakor több mint 30 ezer diák kezdte meg a német érettségi vizsgát közép- és emelt szinten. Közben az oktatási minisztérium a kormányszóvivő által elmondottakat helyesbítve közölte: nem jövő kedd, hanem jövő szerda délután négy óráig lehet jelentkezni a megismételt matematika érettségire a vizsgahelyeken.
A május 28-án matematikából újra vizsgázó diákok számára június 4-én tart írásbeli nyelvvizsgát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a veszprémi Pannon Központ (PK) - közölte az Oktatási Minisztérium. vizsgázókat a központok egyenként értesítik, és azonnali választ kérnek tőlük. A két intézmény azért halasztotta el a nyelvvizsgát, mert annak időpontja egybeesett volna a matematika középszintű érettségi vizsga megismétlésével.
A Szülői Közösségek Egyesület azt kéri az oktatási minisztertől, hogy vonja vissza a matematika érettségi megsemmisítéséről szóló döntését. Magyar Bálinthoz írt levelükben azt írják, a tárcavezető intézkedése jogszabályellenes, sérti a diákok alkotmányos jogait és szerintük a nemzetközi jogba is ütközik, mert minden érintettet egyformán kollektív bűnösnek tekint. Hardy F. Gábor a szülői egyesület elnöke szerint jogszabály rendelkezik ugyan a jogellenesen megszerzett érettségi bizonyítvány megsemmisítéséről, de a kormányrendelet szövegéből az tűnik ki, hogy minden esetben csak egy-egy konkrét vizsga megsemmisítése lehetséges.

Nem kötelező a felszolgálási díj bevezetése
Nem kötelező bevezetni a felszolgálási díjat az éttermeknek, és a borravaló után nem kell személyi jövedelemadót fizetni - közölte az illetékes tárca nélküli miniszter miután a szakmai szervezetek vezetőivel megállapodást írt alá. Kolber István elmondta, hogy a felszolgálási díj legfeljebb 15 százalék lehet. Amennyiben nincs szervízdíj, vagy a vendég azon felül is borravalót ad, akkor a pincér az összeg után csak nyugdíjjárulékot köteles majd fizetni. A Fidesz szerint az intézkedéssel drágulnak majd az éttermek.

A Fidesz szerint Tokaj-Hegyalján a kormány által becsültnek kétszerese a múlt heti ítéletidő okozta kár
. Koncz Ferenc és Ódor Ferenc képviselők sajtótájékoztatójukon azt mondták, hogy az ingatlanokat, ingóságokat, a szőlőültetvényeket, pincéket és az abban tárolt borokat is érintő becslés szerint, a pusztítás mértéke legalább egymilliárd forint. Csak a szőlőültetvényekben 200 millió forint kárt okozott a vihar - mondták az ellenzéki politikusok Mádon, hegybírói becslésre hivatkozva. A kormány szerdán fogadta el a kárjelentést, amely az agrárkárok nélkül 460 millió forintnyi pusztításról szól.

Hazánk támogatja Törökország uniós csatlakozását
Magyarország támogatja Törökország uniós csatlakozását, amennyiben Ankara teljesíti az Európai Unió által meghatározott feltételeket - jelentette ki Mádl Ferenc államfő, amikor Budapesten fogadta a török miniszterelnököt. A köztársasági elnök segítséget ajánlott a török uniós jogharmonizációhoz. Példaértékűnek mondta a magyar-török együttműködést a történelmi emlékhelyek megóvásában, különösen a rodostói magyar házak megmentésében. Recep Tayyip Erdogan tárgyalt magyar kollégájával Gyurcsány Ferenccel is, akinek megígérte: mindent megtesz a Magyarországról törvénytelenül elvitt kisfiú hazakerülése érdekében. A gyerek tavaly nyár óta van török édesapjánál.

Magyarországon, de nem magyar pénzből újítják fel a Magyar Honvédség Iraknak felajánlott harckocsikat
A magyar vezérkari főnök szerint valószínűleg Magyarországon, de nem magyar pénzből újítják fel a Magyar Honvédség Iraknak felajánlott harckocsikat. Havril András a NATO katonai bizottságának brüsszeli ülése után közölte, hogy a 72 jármű a tervek szerint szeptember közepéig elkészül és azokat a szlovéniai Koper kikötőjén keresztül szállítják majd Irakba. Hozzátette: a NATO iraki kiképzőközpontjába felajánlott század készenlétben van, de mivel a program indítása késik egyelőre a magyar katonák bevetésének időpontja sem világos.

Már kiszedték annak a MIG 29-esnek a fekete dobozát,
amely szerdán csapódott a földbe Kecskemét határában. Az elsődleges vizsgálatok szerint műszaki hiba okozta a balesetet. A gép elvesztése ellenére Magyarország továbbra is el tudja látni NATO- kötelezettségeit. A MIG 29-es zuhanását kamera is rögzítette. A légiparádéra gyakorló Szabó Zoltán századosról azért készült felvétel, hogy később elemezhessék a manővereket. A magyar pilóták jelenleg évente 60 órát repülnek a NATO-ban előírt 180 helyett. A baleset után már csak 13 MIG 29-es van hadrendben. Azt, hogy a 13 vadászgép közül hány tudna azonnal levegőbe emelkedni, a Hadügyminisztéium képviselője hadititokra hivatkozva nem hozta nyilvánosságra.

Érvénytelen a kisposták ügyében kezdeményezettaláírásgyűjtés
A választási bizottság másodszor is eredménytelennek nyilvánította a kisposták érdekében kezdeményezett aláírásgyűjtést. A Zempléni Település Szövetség azt kívánta elérni, hogy a parlament módosítsa a postatörvényt, írja elő, hogy a mozgóposta szolgáltatást csak a település egyetértésével lehessen bevezetni. A szervezet 59 ezer aláírást gyűjtött össze. A választási bizottság ezt megelőzően elutasította az aláírások átszámlálását. A Legfelsőbb Bíróság határozatára később azonban elvégezte az összesítést. Az aláírások közül most 46 ezret találtak érvényesnek, ez viszont nem elegendő, ahhoz, hogy a mobilpostákkal kapcsolatos módosítás a parlament elé kerülhessen.

Brau Union Hungária rt. adomány az Erzsébet Kórház műszerparkjának felújításáért
A Brau Union Hungária rt. ismét jelentős adománynyal járult hozzá a soproni Erzsébet kórház műszerparkjának felújításához. Hogy pontosan mire is fogják felhasználni az összeget, arról Dr Baranyai Tibor, az Erzsébet kórház főigazgató főorvosa számolt be



A várható időjárás
Az Észak-Dunántúlon pénteken a sok napsütést kevés gomolyfelhő zavarhatja. Mérsékelt lesz a szél. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 20 fok között alakul. Késő este 10, 12 fok várható.



2005. május 13., péntek 16:41


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület