CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Hősök Napja Bánfalván

Május utolsó vasárnapján emlékezünk a háborúk hős katonáira. Az ünnep előestéjén a Bánfalvi könyvtárban a „Hősök hagyatéka „ címmel nyílt kiállítás.
A közönség soraiban ott voltak azon kevesek is, akik átélői voltak az első és második világháború harcainak. Sokan,de talán a kelleténél mégis kevesebben foglalkoznak e korszak kutatásával az emlékek,relikviák gyűjtésével. Köszönettel tartozunk nekik,hiszen az ő jóvoltukból gyűlt össze a kiállítás tárgyi anyaga. A múzeum eredeti fotóanyaga,konkret soproni eseményeket idézett meg.
A megnyitó beszédet Farkas Gábor Kapitány úrtól hallhattuk.

A tárlat megtekintését követően a vendégek a Bánfalvi Hősi Temetőben tartottak megemlékezést. Közösen énekelték el nemzeti imáinkat,hallgatták meg Németh Attila katolikus plébános ima beszédét. Ifj.Sarkady Sándor helytörténész a bajtársakat összetartó erőről,a hősök példaadásáról és az azóta is fájó ember veszteségről beszélt a temető világháborús emlékművénél.
A koszorúzást követően Igrecz Katalin a Bánfalváért Baráti Kör Egyesület nevében köszönte meg a Bánfalvi Kórus,Kulturális Egyesület,a Fenyő Téri Iskola,a Honvéd Hagyományőrző Egyesület és a Vitézi Rend aktív közreműködését és az emlékezők tisztelgő sétát tettek a sírkert emlékhelyeinél.

Farkas Gábor alezredes,Sopron Város Rendőr kapitányának megnyitó beszéde:

Tisztelt ünneplő közönség!

Holnap a Hősök Napját ünnepeljük és ez alkalomból egy rendkívül érdekes kiállítás megnyitóján vehetünk részt.
A kiállítás,amely a „Hősök hagyatéka” címet viseli tartalmával szívszorítóan megragadja az érdeklődőket és az ünnepet magasztosabbá teszi. E bemutató a hősöknek állít emléket,de nekünk leszármazottaknak,túlélőknek az utódaiknak szól.
A Hősök Napját minden év május utolsó vasárnapján tartjuk.
A magyar Köztársaság Országgyűlése a magyar nemzet soha el nem múló hálája jeléül ,a ma élő és a jövő nemzedék okulására a hősök dicsőségére minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját a Magyar Hősök Emlékünnepévé nyilvánította a 2001.évi LXIII.Törvénnyel.
A törvény ezen ünnepnapot a magyar hazáért az elmúlt évezredben bármely korban küzdött hősök emléknapjává teszi.
A magyar Köztársaság az elmúlt ezer év méltó örököse akkor lehet,ha nem hagyja feledni azokat,akik a maguk életénél is fontosabbnak tartották a hont.
A törvény ezért a haza szabadságáért és függetlenségéért. A magyar nemzet fennmaradásáért fegyverrel küzdött katonák és szabadságharcosok,a magyar hazát önfeláldozóan szolgáló vagy más módon életüket kockáztató,illetőleg vértanúságot vállaló hazafiak emlékét megörökíti.

Mindazokat a nemzet hőseinek kell tekintenünk,akik akár fegyverrel,akár anélkül,odaadóan szolgálták a hazát a végveszély óráiban,és akár az önkény megtorló intézkedéseit is vállalták.
Ezen a kiállításon,amelynek megnyitójára összegyűltünk az emlékezéssel a hősöknek adózunk és hajtunk fejet előttük.
A kiállítás tárgyai rendkívül érdekesek.
,Láthatunk itt katonai egyenruhákat,kitüntetéseket,fotókat,leveleket,kardokat,fegyvereket.
A legtöbbjük Sopronból, Bánfalváról és a környékről került ide elhívatott gyűjtőknek köszönhetően.
Ezek az emlékek idáig családok féltve őrzött kincsei voltak,most pedig nyilvánosság elé kerülnek,így lehetőségünk nyílik,hogy megismerkedjünk velük.
A hősöket,tetteiket és lényüket a hátrahagyott tárgyaikon keresztül ismerhetjük meg.
A kiállítás nem csak azt szolgálja,hogy bemutassa a régi idők tárgyi emlékeit,annál lényegesen többet. Nevezetesen hozzájárulhat a magyar ifjúság erkölcsi neveléséhez,helyes történelemszemléletének kialakításához és a múlt értékeit tisztelő,a honért odaadó gyermekek neveléséhez.
Hiszen a hősök is voltak gyerekek!Őket is szerető családban nevelték,ábrándoztak a jövőjükről,készültek-mint mindenki- a hosszú ,tartalmas életre. Sajnos mindannyiuk sorsába közbeszólt egy csata,egy háború vagy véres konfliktus.

Akikre most emlékezünk – közülük a legtöbben nem akartak hősök lenni,az adott történelmi helyzetben tették a dolgukat,vagy amit a sors kiszabott rájuk és sajnos elvesztették a legdrágábbat az életüket.
Nekünk nem azt kell ma kutatni,hogy melyik háborúban,melyik oldalon és miért vesztették az életüket hanem azt,hogy elvesztek és ezzel mérhetetlen fájdalom és könnyhullás marad utánuk
Ez a kiállítás a hősöknek állít méltóan emléket. Ajánlom minden emlékezőnek szíves figyelmébe.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Engedjék meg,hogy a tárlat megtekintése előtt elismerésemet fejezzem ki Igrecz Katalin könyvtáros hölgynek,a kiállítás rendezőjének munkájáért amellyel ezt a színvonalas és tartalmas bemutatót megszervezte és mindannyiunknak a Hősök Napját átélhetőbbé,ünnepélyesebbé tette.
Ezzel a kiállítást megnyitom és köszönöm megtisztelő figyelmüket.
I.K.



2005. május 31., kedd 19:24


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület