CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 1., szerda, Fülöp, Jakab, Amarilla napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Habsburg György Győrött- A drogról mindenkinek Kapuváron- I .Majorette és Fúvószenekari Fesztivál Győrött - 1455 június elején országgyűlés zajlott Győrben- Megyei közgyűlés

Habsburg György Győrött

Június 2-án, csütörtökön délután Győrbe látogatott dr. Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke. Győri tartózkodása során Habsburg György aa Megyeházára is ellátogatott, ahol Firtl Mátyással, a megyei közgyűlés általános alelnökével találkozott. A politikus a győri Városházán Firtl Mátyással, a Megyei Közgyűlés általános alelnökével is tárgyalt.



A drogról mindenkinek: ismeretterjesztő előadásokat és filmvetítéseket tartanak a szakmai napon, Kapuváron


2005 június 3-án 9.00 órakor Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő megnyitójával kezdődik a drogellenes szakmai nap Kapuváron.
A rendezvényen több előadás között elhangzik Dr. Csokán Csaba r. alezredes (a megyei Rendőrfőkapitányság Bűnmegelőzési Osztály Vezetője): A drog és a jog, Oláh Dóra szociális munkás (Szt. Cirill és Method Alapítvány Rév Szenvedélybeteg Segítő Szolgálat): Amit az elterelésről tudni kell, Dr. Gaál József biológus, drogszakértő, gyógyszerkutató, NIDA (Amerikai Nemzeti Droghivatal) külső munkatársa : „Mit adhat, mit vesz el a drog ?”.

14,00 órakor Dr. Biró Péter polgármester megnyitójával folytatódik a program, majd Dr. Tengerdi Antal (NYME tanszékvezető) : A drogokról másképpen, Dr. Varga Gábor (Petz Aladár Megyei Kórház pszichiáter, főorvos) : Drogprevenciós lehetőségek a térségben, Gáspár Károly: Szomorú, de igaz… előadása.

A programot, amelynek részei az egész napos kiállítás és a folyamatos filmvetítések, a mozi épületében rendezik, és lehetőség lesz konzulátcióra, kötetlen beszélgetésekre.
A rendezvény szervezői és támogatói: Családsegítő Intézet Kapuvár, Egészségmegőrző Munkacsoport, Fidelitas, Hang-Tér-Kép Kulturális és Népfőiskolai Egyesület, Hely-Szín-Kép Kht., Kapuvári Rendőrkapitányság, Kapuvár Város Lakosainak Egészségéért Közalapítvány, Közrendünkért Alapítvány, Kapuvár Városi Önkormányzat, Kék Forrás a Gyermekekért Alapítvány, Magyar Vöröskereszt, Nagycsaládosok Kapuvári Egyesülete, Beledi Fiatalok Ifjúsági Szervezete, Renato Design




I .Majorette és Fúvószenekari Fesztivál

Június 5-én, vasárnap délután Győrött, az Intergrál-DAC sportpálya és környéke ad otthont az I. Majorette és Fúvószenekari Fesztiválnak. A hagyományteremtő szándékkal megrendezendő programon 8 megyei majorette csoport és 4 fúvószenekar lép fel. A fesztivál felvonulással veszi kezdetét, ami a Déry Tibor utcából indul és a sportpályáig tart. A fesztivál leglátványosabb része a nyitótánc lesz, amelyet közel 200 fő majorette ad elő egy koreográfiára, a 100 főt meghaladó fúvószenészek egyidejű játékára. A nyitótánc után minden csoprot külön is be fog mutatkozni.

Az ünnepélyes megnyitó keretében dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke és Polcsik Emilné a megyei majorette szövetség elnöke köszönti a résztvevőket és érdeklődőket. A rendezvény keretében a szervező szövetség bemutatja a sokak által még nem ismert sporttwirlinget és twirling alapú majorettet. A belépés díjtalan. A megyei közgyűlés elnöke a rendezvényt megvalósítását anyagi hozzájárulással is támogatta.

A GYMS Megyei Sportwiriling, Majorette és Fúvószenekari Szövetség 2005 márciusában alakult meg azzal a céllal, hogy összefogja a megye majorette csoportjait és fúvószenekarait. Az első, hagyományteremtő szándékkal megrendezendő fesztiválon bemutatják a szövetség tevékenységét, céljait, elképzeléseit, valamint azt, hogy miként szeretnének hozzájárulni a megye sport- és kulturális életének színesebbé, változatosabbá tételéhez.
2005. június 7. - rendezvénysorozat az 1455. évi győri országgyűlés 550. évfordulója tiszteletére



1455 június elején országgyűlés zajlott Győrben. Olyan kiváló férfiak vettek részt rajta, mint Hunyadi János és Kapisztrán János.

A jeles esemény 550. évfordulójára a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat - a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár, a Megyei Múzeumok Igazgatósága, a Megyei Levéltár és a Kisalföld c. megyei napilap támogatásával - tartalmas rendezvénysorozattal készül. (További részletek és információ: www.gymsmo.hu)

Délelőtt 10 órakor a megyei könyvtárban azok a diákcsapatok mérik össze tudásukat, a kik „A Hunyadiak kora Magyarországon” c. történelmi vetélkedő megyei döntőjében jutottak. Délután 3 órakor, már a Xántus múzeum Barokk-termében folytatódik a megemlékezés, ahol elsőként „A kor történetének emlékei” címmel kamarakiállítás nyílik a megye közgyűjteményeiből, majd a több fordulós történelmi vetélkedő értékelésére és a megyei forduló eredményhirdetésére kerül. A legeredményesebb csapatok tagjait és felkészítőjüket értékes könyvjutalmak és egy egynapos budapesti kirándulás várja.

A programsorozat 15.30 órakor emléküléssel folytatódik, melynek keretében neves helyi és budapesti szakemberek tartanak előadásokat a jeles történelmi esemény kapcsán.

Az ünnepi megemlékezés utolsó, de reményeink szerint nagy nyilvánossággal kísért eseménye az 1455. évi országgyűlés 550. évfordulója alkalmából – a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat által – készíttetett emléktábla avatása és leleplezése lesz. Soltra E. Tamás, soproni művész alkotását dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke avatja fel.

A június 7-i programokra a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak, különös tekintettel a 17. 00 órakor kezdődő emléktábla-avatási ünnepségre (Győr, Liszt F. 13.).



Megyei közgyűlés

Június 10-én tartja soron következő közgyűlését a megyei képviselőtestület.

A megvitatásra váró 28 napirendi pont között többek között a megyei rendőr-főkapitányság 2004. évi tevékenységéről szóló beszámoló, a megyei területrendezési terv jóváhagyása, illetve a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgatói álláshelyéről való döntés szerepel.

Mindezek mellett tájékoztatót hallgatnak meg a képviselők a megye lakosságának egészségügyi helyzetéről, illetve megvitatják a Fertő-Hanság Nemzeti Parkkal kapcsolatban összeállított munkaanyagot. A közgyűlés várhatóan döntést hoz a gyapjaslepke invázió elleni védekezéshez szükséges állami pénzügyi fedezet elnyerésére szóló kérelem benyújtásáról is.

Ponty Zita



2005. június 03., péntek 15:06


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület