CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Ünnepi Hetek  

XV.Érembiennálé

A Soproni Ünnepi Hetek alatt a rendezvény hagyományainak megfelelően a Lábasházban tekinthető meg június 19-től szeptember 11-ig a XV. Érembiennálé anyaga.
Összehasonlítva az előtér és a két terem anyagát a korábbi évek termésével, azt kell mondanunk, hogy a csaknem száz művész közel 300 alkotása közül a korábbi évekhez képest lényegesen kevesebb a bóvli. Aki veszi a pénztárcáját és leperkálja a kiállítást cerberusként, kicsit a látogató számára terhes együttlétként őrködő teremőröknek az egy és negyed liternyi benzin árát, az idén sok érdekes alkotással ismerkedhet meg a hagyományosan szélesre tárt képzeletbeli ajtón beözönlő alkotói seregtől.


A sok fiatal művész jelenléte mellett külön öröm lehet a helybelieknek, hogy Sz. Egyed Emma hagyományosan szép érméi mellett ismét ott van a kiállítók között Soltra E. Tamás is, aki a kiállítás olyan sorozatát produkálja, mely talán az egész összeállítás legszebb példája arra, hogyan lehet a hagyományokat és dinamikus alkotói magatartást a modern formákban ötvözni. Ma már nem szokás példaként bárkit mások elé állítani, hátha csak azt érjük el vele, hogy megutálják, de Soltra sorozata már most, a megszületés pillanatában klasszikusnak nevezhető.
Újabb öröm, hogy a hagyományos portrék, képmásra vert érmék ismét kellő számban képviselik a mesterség gyökereit, azonban a személyek ábrázolásából hiányzik az a fajta merészség, egyéni íz, talán karikírozó jelleg, ami igazán zamatot, egyéniséget adott a személyábrázolások korábbi nagyjai munkáinak.
A különteremben a 2003. évi nagydíjas és Ferenczy Béni-díjas Csikai Márta szobrászművész figyelemre méltó munkáit láthatja a közönség. Igazán ennek a teremnek a dilemmája az, ami az egész érmeművészet mindenkori "tudathasadása": hogyan lehet megőrizni a formanyelv világát úgy, hogy nemességében megújítva is összehasonlítható, s ebben az összehasonlításban nyerő legyen minden korok hasonló kategóriájával együtt.
Mindenkit bíztatunk, azt is, akit érdekel a művészet folyamatos megújulása, és azt is, aki a klasszikus szépség felé vonzódik inkább, hogy tekintse meg a XV. Érembiennálé anyagát a Lábasházban. Biztosan talál a maga számára megfelelőt, talán csodálhatót is.
- DI -



2005. július 04., hétfő 12:26


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület