CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Deák tér Fórum: a tervek nem egyeznek az itt élők elképzeléseivel-Alpolgármester: az ellenzők hozzáadni pozitív dolgot nem akarnak

Deák tér – nem csúszik a felújítás

Bírósághoz fordultak a Deák tér lakói, hogy megakadályozzák Közép-Európa leghosszabb terének modernizációját. Az önkormányzat azonban - a jogerős építési engedély birtokában - várhatóan az év végén elindítja az - állami és Uniós támogatással - 665 millió forintból megvalósuló építkezést.

300 négyzetméteres internetkávézó és turisztikai központ építése is szerepel a soproniak egyik legkedveltebb terének felújítási tervében. A 20 éve várt rekonstrukció tervei azonban nem egyeznek az itt élők elképzeléseivel, akik szerint a részben a föld alá süllyesztett épületek nem illenek a 19. században kialakított tér eredeti szerkezetéhez, hangulatához, nem szolgálják a soproniak érdekét és megtörik a park csendjét. A lakók tiltakozásul 2650 aláírást gyűjtöttek össze és a bírósághoz fordultak – tudtuk meg Varga Gábortól. A lakókból alakult Deák tér Fórum vezetője azt mondja, attól tart, a soproniak akkor döbbennek rá, miről is van szó, ha megkezdődik az építkezés és hatalmas gödrök tátonganak majd a téren.

A tér lakói azt is kifogásolják, hogy a tervek elkészítése során nem vették figyelembe elképzeléseiket. Hruby József alpolgármester a Cyberpressnek elmondta: az önkormányzat több alkalommal is lehetőséget biztosított az érintettek számára, hogy hozzászólhassanak a tervekhez, illetve a kivitelezési munkákhoz: először egy decemberi lakossági fórumon, majd februárban egy televíziós interjúban, végül májusban a Városfejlesztési Bizottság ülésén  Az alpolgármester így fogalmazott: „Mindhárom alkalommal elutasító válasz érkezett a Deák tér Fórum részéről, tehát én azt gondolom, hogy az ő taktikájuk, stratégiájuk csak a terveknek a meghíúsítása, hozzáadni pozitív dolgot nem akarnak.”
A Közigazgatási Hivatal jóváhagyta és azonnal végrehajthatónak nyilvánította az építkezést, ezt pedig az önkormányzat szerint a bírósági eljárás nem befolyásolja, így a közbeszerzési pályázatok kiírása után várhatóan novemberben megkezdődhetnek a munkálatok a Deák téren, amely a tervek szerint 2007 júniusára újul meg teljesen. A Deák tér Fórum folytatja a civil kezdeményezést.

Tóth Anita Lilla
 



2005. jĂşlius 13., szerda 23:50


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület