CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

A Páneurópai piknik 16. évfordulója

Idén tényleg megnyílt a határ
Augusztus 18-án és 19-én tartották idén a Páneurópai piknik évfordulós ünnepségeit. Augusztus 18-án a Rolla János vezette Liszt Ferenc Kamarazenekar a fertőrákosi Barlangszínházban adott koncertet, majd augusztus 19-én tényleg megnyílt a sopronpusztai határátkelő, így a szomszédos Szentmargitbánya is részévé vált a rendezvénynek. Ez azt jelentette, hogy az eddigi évfordulós ünnepségekhez képest az idei alkalmával megvalósulhatott az eredeti piknik célja, hogy a határon átsétálva annak mindkét oldalán közösen ünnepelhessenek az egymással szomszédos települések, magyarok és osztrákok.
1989-ben Szent Margitbánya (St. Margarethen) akkori polgármesterének kiemelkedő szerepe volt abban, hogy a piknikre sor kerülhetett, a település lakói pedig hétszázötven menekültet fogadtak be. Később az osztrákok – kerülővel ugyan – de minden évben átjöttek ünnepelni, idén végre a magyarok számára is megnyílt a határátkelő.

Megemlékezés a kopjafánál
Sopronpusztán az 1989-es határáttörést az egységes Európa felé tett első lépésként értékelték a megszólalók. Elsőként Dr. Magas László, a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány elnöke, az egykori esemény egyik szervezője idézte fel visszaemlékezésében a 16 évvel ezelőtti eseményeket.

,,Az áttörés óta eltelt 16 év bebizonyította: történelmet írtak itt a vasfüggöny tövében akkor" - fogalmazott ünnepi beszédében Firtl Mátyás (Fidesz), Sopron és térsége országgyűlési képviselője. ,, A Páneurópai Piknik azt adta a világ tudtára, hogy a jaltai világ rendjét csak az erőszak drótozta össze, az az erőszak, amelynek egyszer mindenképp véget kellett érnie.Tudjuk és büszkék vagyunk rá: Sopron a leghűségesebb város. Ez az évszázadok alatt többször bebizonyosodott. 1989 augusztusa pedig megmutatta: Sopron egyben a szabadság városa is, amely egy negyven évig erőszakra épülő világrend megváltoztatásához hozzátette azt, ami hűség-múltjából adódó kötelessége volt."

Magas László, Peter Spary, Kóczán Zoltán, Firtl Mátyás

- 1989-ben a soproni ellenzéki csoportoknak több sikeres közös megmozdulás után a határáttörés egy örök barátság kezdetét jelentette – mondta Kóczán Zoltán, az SZDSZ helyi vezetője, aki hozzátette: Sopronban pedig még ma is összetartanak azok az emberek, akik részesei voltak az akkori – történelmi –
eseményeknek. Ma is aktuális üzenetet hordoz a határáttörés, mégpedig azt, hogy közös célokért lehet és kell együtt dolgozni.
A németek több mint másfél évtized távlatából is hálás szívvel gondolnak a rendezvényre - derült ki. Peter Spary a Német-Magyar Baráti Társaság elnöke szavaiból, aki kifejtette: Európa szebb és nagyobb lett, olyan lett Európa, mint amiről álmodtak, nagy és egységes.

Koncert jótékonysági céllal
Idén koncertet vittek ajándékba a magyarok Szentmargitbányára: Sebestyén Márta, istenes és világi énekekből összeállított előadását, amely jótékony célt szolgált, ugyanis a szervezők az erdélyi csíkdelnei templom felújítására ajánlották fel az adományozók által felajánlott, 630 ezer forintnyi összeget, amit Walter Dezső polgármester a város nevében további egymillió forinttal egészített ki.

T.É.



2005. augusztus 22., hétfő 00:24


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület