CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Megyei ünnepség - soproni kitüntetettekkel

Szent István király megyei ünnepén a kitüntettek között három soproni is volt idén: Szokolay Sándor zeneszerző, Dárdai Árpád karnagy, Stánitz Józsefné nyugdíjas óvónő.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat az idei esztendőben is ünnepélyes keretek között emlékezett meg augusztus 20-áról és államalapító királyunkról, Szent Istvánról. A megemlékezésre 2005. augusztus 19-én, pénteken kerül sor Győrött.
A program a megye településeinek ünnepélyes zászlós menetével kezdődött, majd a Szent István szobornál koszorúzással folytatódott.
A Bazilikában ökomenikus igeliturgiát tartottak a történelmi egyházak püspökeinek részvételével, ahol sor került az ünnepi megemlékezésre, a megyei kitüntető cím és díjak átadására.

A 2005. évben megyei kitüntető címben és díjakban a következő személyek részesültek:
GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYÉÉRT KÉK SZALAG KITÜNTETŐ CÍM
Szokolay Sándor zeneszerző

Győr-Moson-Sopron Megye Térségfejlesztéséért GRÓF SZÉCHÉNYI FERENC-DÍJ
Galavics Jenő, Lövő település nyugdíjas polgármestere

Győr-Moson-Sopron Megye Közoktatásáért PÉTERFY SÁNDOR-DÍJ
Havasmezőiné Tóth Adél, a mosonmagyaróvári Móra Ferenc Általános Iskola tanára

Győr-Moson-Sopron Megye Közművelődéséért DR. KOVÁCS PÁL-DÍJ
Zambó Istvánné Piacsek Erzsébet, a Hegykői Általános Iskola tanára

Győr-Moson-Sopron Megye Művészetéért KORMOS ISTVÁN-DÍJ
Dárdai Árpád karnagy

Győr-Moson-Sopron Megye Sportjáért BAUER RUDOLF-DÍJ
Borkai Zsolt, a győri Béri Balogh Ádám Honvéd Középiskola igazgatója

Győr-Moson-Sopron Megye Egészségügyéért DR.PETZ ALADÁR-DÍJ
Dr. Keszei Károly, a mosonmagyaróvári Karolina Kórház osztályvezető főorvosa

Győr-Moson-Sopron Megye Szociális Ellátásáért és Gyermekvédelméért DR. BATTHYÁNY-STRATTMANN LÁSZLÓ-DÍJ
Stánitz Józsefné nyugdíjas óvónő

Győr-Moson-Sopron Megye Közigazgatásáért DR. CSIZMADIA ANDOR-DÍJ
Bolla Gyula, a Győr-Moson-Sopron Megyei Földhivatal vezetője

Győr-Moson-Sopron Megye Gazdaságáért MELLER IGNÁC-DÍJ
Leier Monolit International Kft.

A 2005. évi megyei kitüntető címek és díjak

Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlése 7/1999.(V.7.)KR számú rendeletével megyei kitüntető címet és kitüntető díjakat alapított, és rendelkezett azok adományozásáról.
A kitüntető cím és kitüntető díjak adományozására javaslatot tehettek: - a megyei közgyűlés tagjai, bizottságai, tanácsnokai, a megye települési önkormányzatai, a megyében lévő intézmények, érdekképviseletek, szakmai szövetségek, egyesületek, alapítványok, a megyében működő tudományos intézetek vezetői és a megyei sportági szakszövetségek és sportegyesületek vezetői.
A kitüntető címre érkezett javaslatokat kuratórium, a kitüntető díjakra érkezett javaslatokat a megyei közgyűlés illetékes bizottságai véleményezték. A kitüntetettek személyéről végleges döntést a Megyei Közgyűlés hozott 2005 júniusi ülésén.

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYÉÉRT KÉK SZALAG KITÜNTETŐ CÍM
Adományozható azoknak, akik tevékenységükkel hosszabb időn át folyamatosan, kiemelkedő módon, jelentős mértékben hozzájárultak Győr-Moson-Sopron megye fejlődéséhez. A kitüntető díj évente egyszer, augusztus 20-a alkalmával, ünnepi közgyűlésen, a megyei közgyűlés elnöke által kerül átadásra.

A Győr-Moson-Sopron Megyéért Kék Szalag Kitüntető Cím 2005. évi díjazottja Szokolay Sándor zeneszerző.
Szokolay Sándor 1931-ben született Kunágotán. A Budapesti Zeneművészeti Főiskolán szerzett zeneszerzői diplomát 1957-ben. Rövid ideig zenetanárként dolgozott, majd a Magyar Rádió zenei lektora lett. 1966-tól a Zeneművészeti Főiskolán tanított zeneszerzés-főtárgyat, prozódiát, ellenpont-tant. Szokolay Sándor számos közéleti tisztséget töltött be, többek között a Magyar Kodály Társaság alapító-elnöke, a Zenei Kamara elnöke, a Fészek Művész Klub alelnöke, a Budapesti Opera Barátok elnöke volt. Több hazai kitüntetést kapott, többek között Kossuth-díjat, két Erkel-díjat, Érdemes- és Kiváló Művész-díjat, megkapta a Magyar Köztársaság Középkeresztjét és a Magyar Örökség-díjat is. Szokolay Sándor 1994-ben Sopronba költözött, azóta minden előző funkciójától megválva kizárólag az alkotómunka örömének él.

Győr-Moson-Sopron Megye Térségfejlesztéséért Gróf Széchényi Ferenc Díj

Adományozható azoknak, akik a megye fejlesztése érdekében a műszaki, természet-, társadalom és más tudományos területen, valamint a településfejlesztés összehangolásában és megvalósításában, határ menti, térségi kapcsolatok fejlesztésében, települések együttműködésének kialakításában, térségi szemlélet formálásában kiemelkedő tevékenységet fejtettek ki.

A Győr-Moson-Sopron Megye Térségfejlesztéséért Gróf Széchényi Ferenc Díj kitüntetettje Galavics Jenő, Lövő nyugalmazott polgármester.

Galavics Jenő 1943-ban született. 1990-től 12 éven keresztül, nyugállományba vonulásáig Lövő község polgármestere volt. Polgármestersége alatt a település látványos fejlődésnek indult. A falu érdekein túl szívügyének tekintette a térség gondjait, problémáit és ezért hajlandó volt többletfeladatokat is vállalni. Az Ő gesztorságával készült el a térségben a gáz- és szennyvízberuházás. Elévülhetetlen érdemeket szerzett a ROTO ELZETT Kft. Lövő községbe telepítésében, ami nagyban hozzájárult a térség foglalkoztatási gondjainak enyhítéséhez. Nevéhez fűződik a lövői mentőállomás létrehozása. Kezdeményezője, majd aktív részvevője volt a térségfejlesztési társulás megalakításának, melynek alelnöki tisztségét is betöltötte. Életvitele, emberi magatartása, a közért való munkálkodása példaértékű.

Győr-Moson-Sopron Megye Közoktatásáért Péterfy Sándor Díj

Adományozható azoknak, akik elméleti és gyakorlati munkájukkal kiemelkedő módon hozzájárultak a megyében a korszerű és eredményes nevelés-oktatás megvalósításához.

A díj idei kitüntetettje Havasmezőiné Tóth Adél tanárnő.

Havasmezőiné Tóth Adél 1971-ben kezdett tanítani a borsodbótai, majd később a putnoki általános iskolában. Idő közben elvégezte az Egri Tanárképző Főiskola magyar-történelem szakát, emellett alapfokú könyvtárosi végzettséget is szerzett. 1982-ben költözött Mosonmagyaróvárra, ahol munkája elismeréseként a Haller-iskola Kiváló Tanára elismerésben részesült. 1994-től a Móra Ferenc Általános Iskola tanára. Egyéniségére a következetesség, alaposság, céltudatosság és a reális értékítélet a jellemző. 2004-ben a pedagógiai munkaközösség vezetőjévé választották. Megyei történelem szaktanácsadóként számos rendezvény aktív szervezője volt, ezen kívül az iskola minőségfejlesztési munkájának egyik vezetője. Tanítványai a megyei és az országos tanulmányi versenyeken rendszeresen kimagasló eredményeket érnek el.

Győr-Moson-Sopron Megye Közművelődéséért Dr. Kovács Pál Díj

Adományozható azoknak, aki a közművelődés bármely területén hosszú éveken keresztül kimagasló munkát végeztek.

A díjat az idei évben Zambó Istvánné Piacsek Erzsébet tanárnőnek ítélte oda a megyei képviselő-testület.

Zambó Istvánné Piacsek Erzsébet 1985-től dolgozik a hegykői általános iskolában, ahol magyar irodalmat és ének-zenét tanít. A Bolla Géza Gyermekkórus, valamint az iskolai irodalmi színpad vezetője. A kórussal országos sikereket ért el, minden évben szerepelnek a Dalos-hegyi kórustalálkozón és Budapesten a Pünkösdi kórustalálkozón. 2002-ben és 2003-ban az „Év Kórusa” címet, 2004-ben pedig Arany Oklevél Diplomát kapott a kórus. A fertődi zeneiskola óraadó tanáraként részt vesz a fiatalok zenei műveltségének megalapozásában. Zambó Istvánné a Pro Cultura Hegykő Alapítvány elnöke. 2003-ban a települési önkormányzat „Hegykő Községért” díjat adományozott részére. 2003-ban drámapedagógia szakon oklevelet szerzett. Munkáját, eredményeit tanítványai, kollégái és a falu közössége egyaránt elismeri és értékeli.

Zambó Istvánné Piacsek Erzsébet 1985-től dolgozik a hegykői általános iskolában, ahol magyar irodalmat és ének-zenét tanít. A Bolla Géza Gyermekkórus, valamint az iskolai irodalmi színpad vezetője. A kórussal országos sikereket ért el, minden évben szerepelnek a Dalos-hegyi kórustalálkozón és Budapesten a Pünkösdi kórustalálkozón. 2002-ben és 2003-ban az „Év Kórusa” címet, 2004-ben pedig Arany Oklevél Diplomát kapott a kórus. A fertődi zeneiskola óraadó tanáraként részt vesz a fiatalok zenei műveltségének megalapozásában. Zambó Istvánné a Pro Cultura Hegykő Alapítvány elnöke. 2003-ban a települési önkormányzat „Hegykő Községért” díjat adományozott részére. 2003-ban drámapedagógia szakon oklevelet szerzett. Munkáját, eredményeit tanítványai, kollégái és a falu közössége egyaránt elismeri és értékeli.

Győr-Moson-Sopron Megye Művészetéért Kormos István Díj

Adományozható azoknak, akik az irodalom és a művészetek terén magas színvonalú alkotó tevékenységet folytattak hivatásos és nem hivatásos művészként.
A Kormos István Díjat 2005-ben Dárdai Árpád karnagy veheti át.

Dárdai Árpád a Nyugat-Magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Főiskolai Kar Ének-Zene Tanszékének vezetője, főiskolai docense. Az ének- és zeneelmélet tanára, karmester, karnagy és zongoraművész. 1979 óta a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar karmestere, művészeti vezetője. A Kórusok Országos Tanácsának elnökségi tagja, valamint zenekari szekciójának vezetője. Számos hangversenye volt hazai és külföldi együttesekkel. 22 éven át vezette a soproni Liszt Ferenc Pedagógus Énekkart. A társulattal megszerezte az Örökös Kiváló Együttes címet. Karnagya a Benedek Elek Pedagógiai Főiskolai Kar kórusának, mellyel öt alkalommal nyert aranydiplomát nemzetközi és hazai versenyeken. 2001-től a Soproni Petőfi Színház zenei vezetője. Zongoraművészként minden évben két-három önálló estet tart, elkötelezett muzsikus, kitűnő művészeti vezető.

Győr-Moson-Sopron Megye Sportjáért Bauer Rudolf Díj

Adományozható azoknak, akik a megye testnevelési és sportmozgalmában élenjártak, sportteljesítményükkel kiemelkedő eredményeket értek el.

A Győr-Moson-Sopron Megye Sportjáért Bauer Rudolf Díj idei díjazottja Borkai Zsolt kapja.

Borkai Zsolt 1965-ben született Győrött. A Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán szerzett testnevelés szakos oklevelet, majd elvégezte a Janus Pannonius Tudományegyetem testnevelés szakát, valamint a Műszaki Egyetemen a közoktatás-vezetői szakot. 1983-tól a Rába ETO SE, majd 1984-től 5 éven át a Budapest Honvéd SE igazolt versenyzője. Többszörös magyar bajnok. 1985-ben Európa-bajnoki, 1987-ben világbajnoki címet szerzett. Sportpályafutása csúcsára 1988-ban a szöuli olimpiai győzelemmel jutott el. 1993-tól a győri Béri Balogh Ádám Honvéd Középiskola testnevelő tanára, 1999-től az intézmény igazgatója. A Magyar Olimpiai Bizottságban a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés delegáltja.

Győr-Moson-Sopron Megye Egészségügyéért Dr. Petz Aladár Díj

Adományozható azoknak, akik a megye egészségügyi ellátásának bármely területén kiemelkedő szakmai tevékenységet folytatnak.

2005. évi kitüntetettünk dr. Keszei Károly osztályvezető főorvos.

Dr. Keszei Károly 1974 óta dolgozik a mosonmagyaróvári Karolina Kórház –Rendelőintézetben, és vezeti az intézmény gyermekosztályát. 1991-től a kórházigazgató általános helyettese, a Rendelőintézet vezető-főorvosa. A Magyar Orvosi Kamara megyei szervezetében működő Etikai Bizottság tagja. 1985 óta részt vesz a Magyar Gyermekorvosok Társasága munkájában. Önmagát rendszeresen képző vezető, aki határozott diagnoszta és széleskörű műveltséggel rendelkezik. A Szülészeti Osztályon és a Kismama-klub keretében a kismamák számára rendszeresen tart előadásokat. A Mozgó Szakorvosi Szolgálat keretében egészségmegőrző tanácsadói munkát végez Mosonmagyaróváron és vonzáskörzetében. A csecsemőhalálozás leküzdése érdekében végzett szakmai tevékenysége kiemelkedő.

Győr-Moson-Sopron Megye Szociális Ellátásáért és Gyermekvédelméért dr. Batthyány-Strattmann László Díj

Adományozható azoknak, akik a megye szociális és gyermekvédelmi ellátásában kiemelkedő szakmai tevékenységet fejtettek ki.

Az idei díjazott Stánitz Józsefné nyugdíjas óvónő.

Stánitz Józsefné 1993-tól a Soproni Fogyatékos Gyermekek Otthonában a halmozottan fogyatékos gyermekek és fiatal felnőttek rehabilitációs csoportját vezette nyugdíjasként, 10 éven át. Kezdetben önzetlen szeretete volt a biztosítéka annak, hogy a rábízott gyermekek rövid idő alatt beilleszkedjenek. Később a csoport bővült, részben mozgásukban korlátozott, részben pedig középsúlyos értelmi fogyatékos gyermekekkel. Stánitz Józsefné irányításával a közösség évente több alkalommal küldött be alkotásokat különböző pályázatokra, pl. drogellenes kampányra, környezetvédelmi pályázatokra. Szakmai alázatát és elhivatottságát jól bizonyítja, hogy egy sikeres pedagógiai pályázatért nyert pénzjutalmat a Tómalom Híd Alapítvány részére ajánlotta fel. Munkatársaival jó szakmai-emberi kapcsolatot alakított ki, feladatát mindvégig nagy körültekintéssel, kiemelkedő szakmai felelősséggel, igazi pedagógiai hivatástudattal végezte.

Győr-Moson-Sopron Megye Közigazgatásáért Dr. Csizmadia Andor Díj

Adományozható azoknak a köztisztviselőknek, akik a közigazgatás területén hosszú időn keresztül kiemelkedő elméleti és gyakorlati munkájukkal hozzájárultak az önkormányzati feladatok színvonalas ellátásához.

A díjat 2005-ben Bolla Gyula hivatalvezető kapja.

Bolla Gyula 1945-ben született Pápán. A Földmérési Felsőfokú Technikumot Székesfehérváron végezte, majd az Erdészeti és Faipari Egyetem Földmérési és Földrendezői Karán üzemmérnöki diplomát szerzett. 1967 óta a Győr-Moson-Sopron Megyei Földhivatal dolgozója, majd 1998-tól vezetője. Kiemelten fontosnak tartja az országos és megyei szervezetekkel a szakmai és a közéleti kapcsolattartást. Sokat tett a megyei és körzeti földhivatalok elhelyezési körülményeinek javításáért, valamint a gördülékenyebb, ügyfélbarát ügyintézés kialakításáért. Munkássága során jelentős segítséget nyújtott a települési önkormányzatok kárpótlási ügyeinek intézéséhez, az önkormányzatok rendezési terveinek kialakításához. A Magyar Földmérési- Térképészeti- és Távérzékelési Társaság Győri Csoportjának titkára, valamint a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Akadémiai Bizottság Geofizikai és Geodéziai Munkacsoport tagja.

Győr-Moson-Sopron Megye Gazdaságáért Meller Ignác Díj

Adományozható azoknak a gazdálkodó szervezeteknek, - ide értve az egyéni vállalkozókat is – akik a megye gazdasági életében, fejlődésében kiemelkedő tevékenységet folytattak.

A díjat a megyei képviselőtestület– elsőként - a LEIER MONOLIT INTERNATIONAL Kft-nek adományozta.
A Leier Monolit International Kft.-t 1986-ban Gönyűn Michael Leier alapította. A cégcsoport hazánkban jelenleg négy betonüzemi telephellyel, három tégla- és cserépipari létesítménnyel rendelkezik. A cégcsoport hazánkban 2000 főt foglalkoztat. 1994-ben Ácson fémmegmunkáló üzemet létesítettek, ahol magas színvonalú lakatosmunkát végeznek.
1993-ban Michael Leiert üzleti sikerei alapján Magyarország burgenlandi tiszteletbeli konzuljává nevezték ki. Magyarországot - ezen belül Győr városát - második otthonának valló üzletember nevét nemcsak a Kisalföld városaiban, hanem országszerte széleskörűen ismerik. Michael Leier segédkezett a 2002-es árvíz elleni védekezésben, valamint támogatást nyújtott a mindszentpusztai autista otthon felépítéséhez.

Ponty Zita-cyberpress



2005. augusztus 22., hétfő 11:19


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület