CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 16., kedd, Csongor napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Adománygyűjtés az erdélyi Csíkdelne temploma javára

Mint az köztudott, a Páneurópai Piknik 16. évfordulóján, Sebestyén Márta koncertjén országos gyűjtést indított több soproni civil szervezet az erdélyi Csíkdelne templomának megóvására.

Csíkdelne a Székelyföldön, Csíksomlyó mellett, a Somlyó hegy lábánál bújik meg. A falut már a XIV. században írás említi. A Szent János nevét viselő temploma az ősi, román kori templom romjaira épült. Azon hálom magyar falu közös egyháza volt, melyek az Erdélyt lerohanó második tatárjárás idején, a XVII.században elnéptelenedtek. A csíki mezőkön ma magányosan álló gótikus templomot 1450 után emelték, tornya XV. századi. Festett kazettás mennyezetet kapott 1613-ban, szárnyas oltára 1675-ből való. Reneszánsz kapubélletével és gótikus freskóival méltán válthatná ki az idelátogatók csodálatát.

A templom állaga nagyon leromlott, ezért Lángi József vezetésével magyar szakemberek itt falkutatást, régészeti feltárást és talajmechanikai vizsgálatot végeztek, ugyanis a templom állaga nagyon leromlott. A templom talán egyik legnagyobb ékét, a színpompás, archaikus motívumokat őrző kazettás mennyezetet bár már restaurálták, az mégsem látható. Raktárban várja jobb sorsát, mivel a tető beázik, a falak nedvesednek, a torony pedig vészesen süllyed. A felújításra, a szerkezeti megerősítésekre, a szigetelésre a Nemzeti Kulturális Örökség minisztériuma és az Illyés Közalapítvány e célra félretett alapja sajnos nem elegendő.
Az országos gyűjtést indító soproni civil szervezetek tagjai Csíkdelnén járva lesújtva érzékelték e nemzeti kincs tragikus állapotát. Elhatározták, hogy megmentik a templomot.
A Páneurópai Piknik 16.évfordulóján, Szent Margit bányán (ma Ausztria: St. Margarethen) Sebestyén Márta a „Nyitva látám mennyeknek kapuját.........” című koncertjén egymillió-hatszázezer forint adomány gyűlt össze.

Az adománygyűjtés kezdemányezői szimbolikus jelentőségűnek tartják, hogy a szentmargitbányai erődtemplom – az erdélyivel azonos koru, hasonló méretű, azonos stílusú építmény, amely szintén Trianon után rekedt a határainkon kívülre – , volt a helyszíne a jótékonysági koncertnek.
Különös a jelentősége annak is, hogy az Árpád-kori Magyarország ellentétes végeit vigyázó erődtemplomok kerülnek így kapcsolatba egymással. Ráadásul régészeti és címertani kutatások bizonyítják, hogy a nyugati gyepűt, mint Erdélyt egykoron, székelyek és besenyők védték.
A felhívást tevők nemcsak a csíkdelnei templom helyreállítását célozztk meg, hanem a közvélemény figyelmét is föl kívánják hívni: a múltunkat jelentő, kárpát-medencei kincseinket megmenteni kötelességünk.

A Lions Club Sopron, A Páneurópai Piknik '89 Alapítvány, a Perkovátz- Ház Baráti Köre és a Rotary Club Sopron az adományokat a „Lions Club Csíkdelnei templom megmentésére” Erste Bank 11600006-00000000-15512600 számlaszámra várják köszönettel.
(cyberpress)



2005. augusztus 22., hétfő 17:38


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület