CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Kópháziak zarándokútja

Gyalogosan indult a kópháziak 42 fős csoportja csütörtökön hajnalban az ismert ausztriai búcsújáró helyre, Mariazellbe. A zarándokok mintegy 130 kilométer megtételével érik el úticéljukat.

A kópházi Mária kegytemplom kertjét augusztus huszadika óta egy „millenniumi” kettőskereszt díszíti. A hívek rövidesen az ausztriai Mariazell kegytárgyaiban is gyönyörködhetnek; az oda vezető utat három nap alatt, gyalogosan teszik meg.

A kópháziak 1985-ben, a helybéli Pinezits János kezdeményezésére, a vulkapordányiak (Wulkaprodersdorf) részvételével élesztették újjá a régi búcsújáró hagyományt, amelyet immár évek óta az unokaöccs, Egresits Tamás szervez meg testvérével. Egresits Tamástól megtudtuk: a tavalyi, négynapos mariazelli Népek Zarándoklata, amelyen 30-an vettek részt - köztük a hegykői plébános -, nagy élményt jelentett számukra, különösen azért, mert nemcsak a kópháziak számára hirdették meg, így a fővárosból vagy Kecskemétről is érkeztek fiatalok. Az utazás élményeiről szólva megemlítette, hogy a napsütéstől a havazásig változatos időjárásban volt részük és feledhetetlen élmény volt a záró szentmisén az úrfelmutatás megélése.

Kérdésünkre, hogy miért érzi fontosnak őrizni a zarándoklat hagyományát, Egresits Tamás azt mondta: „Az elmúlt 40 év nagyon megviselte a magyar népet. Fontosnak érezzük azt, hogy az ifúság újból elkezdjen Isten felé irányulni, Istenben hinni és a hit, remény, szeretetnek a hármasságát megélni.”
Az idei zarándoklatra minden eddiginél többen, 42-en vállalkoztak. A legidősebb résztvevő 56, a legfiatalabb 16 éves.
A zarándoklatot idén először Firtl Mátyás országgyűlési képviselő is végigjárja, és a soproni Koronika Tamás szintén először vesz részt azon. Koronika Tamás azt mondta: ez élete egyik legfontosabb eseménye, amire úgy érzi, készülni nemigen lehet, a kihívást azonban mindenképpen teljesíteni szeretné. Mivel régóta sportol, abban bízik, rendelkezik a szükséges erőnléttel.

Az indulás előtt szerdán 18 órakor a kópházi kegytemplomban szentmisén gyűltek össze a zarándokok, vasárnap kora délután pedig már Mariazellben vesznek részt közös istentiszteleten.

Tóth Anita Lilla




2005. augusztus 25., csütörtök 17:54


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület