CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Snassz  

Plankton-civilizáció

Ha igaz az evolúció – márpedig bizonyos szempontból mindenképpen az – akkor a legjelentősebb egyedfejlődés a plankton-típusú földlakóknál tapasztalható.
Itt egyszerre két, kevésbé ismert fogalom jelenik meg - plankton-típus, és földlakó – de nem szabad megrémülni, az evolúció már csak ilyen. Ha azt hitte valaki, hogy a „fejlődés” egyirányú, akkor alaposan át kell értékelnie világunkról alkotott nézeteit, tudniillik annyi irány van, amennyi csak lehet, és még annál is több, tehát végtelen a variációs lehetőség.

Ezen belül – természetesen – lehet osztályozni, néhány közös jellemző alapján csoportosítani, s ennek nyomán alakult ki a földlakók, s ezen belül a plankton-típusú földlakók kasztja. Hozzáértők szerint földlakó az-az emberi formával bíró lény, amely már nem ember, hanem valamilyen új egyed. Egyesek szerint a homo sapiens mutációja, szerintem egészen más, de erre, itt, most nem térek ki. (Talán, majd máskor.)
Annyit mindenesetre tudnunk kell, hogy ők vannak többen, s az emberek egyre kevesebben.
(Tudvalevő, hogy az ember az a lény, aminek látszik…)

Természetesen a földlakók között is felismerhetők szignifikáns különbségek. Ezen belül is jellegzetes a plankton-típusú földlakó,azaz a gyökértelenségéből adódó mozgásszabadságával élni tudó típus. Ők vannak kisebbségben, mégis úgy tűnik, mintha többen lennének. Ennek oka, hogy mindig ott, és akkor képesek megjelenni nagy számban, ahova a fény esik…
Főleg a mesterséges fény.
Ez a fajta, intellektuális parazita. Fogalmakat szív fel magába, és mutál. Ez a különös emésztési procedúra zavarba ejtő eredményeket hozott: az emberek elkezdtek kételkedni saját fogalmaikban, olyan alapvető tényszerűségekben, amelyeknek korábban nem keresték magyarázatát, mert tényként fogadták el őket. Ez a planktonizálódás első fázisa. Aki képes kétségek nélkül hinni ezekben az alap tételekben, az megmenekült, akit legyőz a kételkedés, az óhatatlanul földlakóvá silányul, s ha kellő mozgási energiával bír, akkor hamar plankton-típusúvá válhat.

A plankton-típus jellegzetessége a hatalom éhség, a mámoros vágy minden hatalmi helyzet iránt. Nem szabad irigyelni tőle, hiszen súlyos árat fizet érte. A vágyak és a mámor megélésére adott esély – legalábbis az emberi test nyújtotta lehetőségek között – korlátozott, tehát mindazon mámor és vágy, amelyet az ember harmonikusan képes kiaknázni és megélni, a plankton-típusú számára nem adatik meg.

A hazugság és igazság között mindig csak annyi a különbség, hogy az egyikük gyökértelen. Amelyik gyökérhez kötődik, kevésbé mozgásképes, helyhez van kötve, nem kell keresni, mindig ugyanott van, ahol volt…
A hazugság ebből adódóan nincs helyhez kötve. Mozgékony, alakítható és szapora. Mint a plankton: kúszik-mászik, ellep, elfed mindent, s ha úgy akarja egyik pillanatról a másikra áttelepül oda, ahonnan felszívhatja táplálékát. A gyökerekre kúszik, azokat szívja, tépi.
Felzabálja az igazságot…
Ha igaz az evolúció…

koldus@citromail.hu

Fotó: www.wackernagel.ch/seiten/seite15.html



2005. augusztus 25., csütörtök 21:06


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület