CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Uborkapartit rendeznek a Győr-Moson-Sopron megyei Markotabödögén - Hétvégi programajánló

Tartalmas, egyben eredeti csengése van az „uborkaszezon” kifejezésnek a Győr-Moson-Sopron megyei Markotabödögén.
Ugyanis ezen a településen immár hagyománya van az egyedülálló, párját ritkító eseménynek, az Uborkapartinak, melyre minden érdeklődőt – ínyenceket és szakmabelieket – szeretettel várnak a szervezők szombaton, szeptember 3-án, egész nap.


Az évenkénti uborkaparti idejére, amelyet immár hetedik alkalommal tartanak az uborka által forgalmas helyszínné válik az 511 fős település.
Szabóné Szűcs Ildikó, a település polgármestere elmondta: a magyarországi érdeklődők, szakmabeliek, termesztők és nem utolsósorban az uborkaeltevés minden csínját-bínját ismerő háziasszonyok mellett, Ausztriából, Szlovákiából és a Vajdaságból is érkeznek vendégek, szakemberek a rendezvényre.
Mára már az is bebizonyosodott, hogy a rábaközi kis településnek az uborkafesztivál indításakor kitűzött célokat sikerült megvalósítania: immár hagyománykövető, és a szakma által is értékelt, országosan egyedülálló rendezvénnyé nőtte ki magát, olyanná, amely így ősz elején a figyelmet a kis településre irányítja, és amely egyben a termelők és a hazai, illetve nemzetközi szakma egymásra találásának helyszíne is.
A rendkívüli finom, 1-3 centiméteresre termesztett rábaközi uborka messze földön híres, Rábaköz aranyának tartják.
Ezért is érdemes ellátogatni a rendezvényre, és természetesen az egész napos, gazdag program miatt is, amelynek szakmai részében több előadás között elhangzik: A konzervuborka helye az EU támogatási rendszerében (Előadó: dr. Csontos Béláné megyei főkertész Győr-Moson-Sopron Megye FVM hivatala), az uborkatermesztésben várható jövő évi kilátásokról Szalánczy Zsolt, a TÉSZ elnöke, A HORKER Kft. termeltetési igazgatója és Lengyel Ferenc, a Dunakiliti konzervüzem igazgatója tart előadást,; fajtaajánlattal lesz jelen Mészáros Ferenc ( RIJK ZWAAN Kft.) és Ládi Csaba (NUNHEM’S-MAG Kft.). A szakmai előadások során terítékre kerülnek az uborkatermesztés aktuális kérdései (Gazdag László, szaktanácsadó), az érdeklődők betekintést nyerhetnek a vajdasági uborkatermesztés területére is (Előadó: Kiss Csiszár Erna agrármérnök, a Tisza Földműves Szövetkezet igazgatója).

A markotabödögei Uborkaparti kora reggel zenés ébresztővel indul, majd fél tízkor a sportpályán óvodások vidám műsora nyitja meg a rendezvényt, amelyet a település polgármestere köszönt.
Természetesen a rendezvény elmaradhatatlan színfoltja az uborkából készült hagyományos, és újszerű ételek, továbbá a feldolgozó cégek termékeinek bemutatója és kóstolója. Természetesen ezúttal az „Együtt Markotabödögéért” Egyesület uborkából készített ételekkel is bemutatkozik, és számtalan ínyencség, finomság is lesz: a töltött uborkától a fehér boros uborkabóléig.
„ Az Uborkaparti legügyesebb háziasszonya”, címért a télire eltett savanyúságokkal szállhatnak versenybe a magukat megmérettetni szándékozó háziasszonyok, akik a díjat Firtl Mátyástól, a Megyei Közgyűlés általános alelnökétől vehetik át.
Zöldségszobrászat, majd 13 órától vidám, szórakoztató, zenés, táncos műsor, harcművészeti bemutató, íjászbemutató, tűzoltóbemutató, korongozás, arcfestés, kézműves foglalkozás, hőlégballon, légvár, este pedig bál várja a közönséget.
cyberpress



IV. Nemzetközi Csallóköz-Szigetköz Kenumaraton

A Felső-szigetközi Szabadidő és Vízisport Egyesület és a Kormorán Dunamenti Idegenforgalmi Tejlesztési Társulás közös szervezésében szeptember 3-án, szombaton immár negyedik alkalommal rendezik meg Dunakilitin a Nemzetközi Csallóköz-Szigetköz Kenumaratont. A régió egyetlen nemzetközi közös rendezésű versenye 2005-ben a Magyar Természetbarát Szövetség és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség által kiírt túrabajnokság harmadik fordulója is egyben. A verseny több kategóriában zajlik és a versenyzőknek valóban maratoni távot kell teljesíteniük a magyar, a szlovák hullámtéren és a Duna főmedrében.

A verseny rajtja 9.30 órakor lesz, 14.00-17.00 óra között pedig - különböző kiegészítő programok kíséretében - a verseny befutójára kerül sor. Az ünnepélyes eredményhirdetés és díjátadás 17.00 órakor lesz, melyen a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat képviseletében dr. Pap János, a megyei közgyűlés környezetvédelmi tanácsnoka, országgyűlési képviselő vesz részt és adja át a megye különdíját.
P.Z.



Szigetközi Nyugdíjasklubok II. Regionális Találkozója

Szeptember 3-án, szombaton Darnózseli ad otthont a Szigetközi Nyugdíjasklubok II. Regionális Találkozójának. A program 14.00 órakor ünnepi szentmisével kezdődik a helyi plébániatemplomban, majd 15.00 órától - az ünnepélyes megnyitót követően - a klubok kulturális műsorával folytatódik a Varga vendéglő kerthelyiségében.

A regionális találkozó megszervezésére, - melyre 9 település 19 nyugdíjasklubjának tagjai vesznek részt – a Darnózseli Őszirózsa Nyugdíjasklub és a helyi önkormányzat közösen vállalkozott. A rendezvény fővédnökségét dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke vállalta el, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat pedig anyagai támogatással segíti a rendezvény sikerét.
A szervezők minden érdeklődőt szeretettel látnak.



2005. szeptember 02., péntek 12:54


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület