CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sportcentrum  

Szeptemberi Horgász Hírek

Havonta kívánok ezen a helyen beszámolni a horgászatra érzékenyek részére a Magyar Horgászban közölt érdekesebb eseményekről. Ezen túlmenően, ha valamelyik kedves horgász társnak lenne mondanivalója nyugodtan keressen meg emailen és szívesen megjelentetjük írását vagy fényképét illetve mindkettőt. Segítsetek kedves horgásztársak változatosabbá tenni ezt a rovatot!

SZEPTEMBERI HORGÁSZ HÍREK




KÉREM FOLYAMATOSAN FIGYELNI EZT AZ OLDALT, MERT A CIKKEK EGYMÁS UTÁN KERÜLNEK RÁ, AHOGY IDOM ENGEDI.
REKORDLISTA


PONTY


Kovrig Zoltán abádszalóki horgász fogta az e havi legnagyobb pontyot -az idei legnagyobb is eddig - a Tisza tóban április 22-én 13 óra 40 perckor. Öt napos etetés utolsó napján kukorica csalira kapott étvágyat a gyönyörű ponty. A 0,25-ös zsinórral fél óráig volt csak esélye a nyurgának, ami nem kis teljesítmény. Ez alatt az idő alatt több 5-10 kilogramm közötti pontyot is fogott az ügyes horgász. Véleménye szerint a tóban számos rekord méretű halat fognak, de nem adnak hírt erről.



HARCSA


Gyurcsek Andrásnak mozgalmas napja volt május 24-én Badacsonyban. Reggel kilenc órakor megakasztott egy 30 kg-os 150 cm hosszú harcsát, de a 0,35-ös fonott zsinórral történt fárasztás végén botja hírtelen négy darabra törött. Ezután saját termesztésű bambusz botra szerelt át és délután kettőkor feleségét is magával vitte a horgászatra. Egy óra múlva küsz csalira ismét érdeklődő érkezett, aki egy órán át vontatta a csónakot, azonban nem tudták vágóhoroggal a csónakba emelni a nagy halat, majd segítséggel végül is csónakba és szárazra került a 66 kg-os 210 cm-es óriás. Idén ez a második harcsa és azt mutatja, hogy sok nagy harcsa van a Balatonban, amit mások is megerősítenek azzal, hogy jóval több az idén a harcsa kaland, mint korábban volt.



SÜLLŐ


Verner László Desedán fogta az e havi legnagyobbat. A kaposvári horgász június 6-án este 8 órakor 0,27-es zsinórra szerelt fehér kétfarkú twisterrel dobált a tó toponári oldalán. A szegény fogas nem gondolta, hogy így rászedték, aminek az lett a következménye, hogy utolsó úszkálása után a mérleg 9,50 kg-ot mutatott ( 88/54 cm). Nem adta könnyen az életét, hiszen 30-35 percig küzdött érte, de már megont az ember rákényszerítette akaratát.



CSUKA


Bezlay Jenő zalaegerszegi horgász fogta az e havi egyetlen csukát a Zala folyóban , annak is a pókaszepetki szakaszán május 2-án. A csukesz azt hitte jól jár a 0,40-es zsinóron levő hármas horogra helyezett bodorkával, de elszámította magát. Az idei második legnagyobbnak bizonyult 13,40 kilójával és 108 cm hosszával. Béke szálkáira.



FEKETE SÜGÉR


Baksai Antal abszolút rekordot jelentő fekete sügeret fogott május 31-én este fél kilenckor a tatai Derítő tó Átal-éri szakaszán. A víz akadós terepén harmat gilisztával úsztatott, aminek nem tudott ellenállni a szép hal. A 0,25-ös zsinórral mintegy nyolc percig tartott a fárasztás és a mérlegelésnél derült ki, hogy a 3,70 kg (49/35 cm) a legnagyobb fekete sügér súly, melyet eddig Magyarországon fogtak és bejelentettek. A horgász dicséretére válik, hogy a szép halat mérlegelés és fényképezés után visszaengedték a vízbe - gondolva talán teljesíti a horgász három kívánságát.



MATCHBOTTAL COMPÓRA


Döme Gábor számol be Csongrád megyei vadvízi horgászatról, ahol ponty, amur, busa, keszegfélék és compó fogható. Egy öreg tiszai holtág volt a kirándulás célpontja, érintetlennek tűnt a hely. A víz átlagosan 50-70 m széles és mindkét partját sűrű nádas borítja. A mederben 3 m a vízmélység, azonban a halak főleg a parti 10 m-es sávban tartózkodnak. A hajnali pirkadatban gyönyörű pontyok és amurok tartottak ugró bemutatót. Ilyen előzmények után furcsának tűnt a 3,9 m-es matchbot használata. A tapasztalat azt mutatta, hogy finom szerelés kell a halak becsapására és kis szerencsével ezzel a bottal is ki lehet fogni nagy halat.

A főzsinór 0,18-as, az előke 0,10-es, az úszó 2+2 gr-os önsúlyos waggner. A horgászhely egy nád nyiladék volt és 8-10 méterre kellett csak dobni ahol 1,5 m volt a víz mélysége. 2-3 kg száraz etetőanyagba 6 doboz vékony giliszta került (a compóknak) összevagdosva plusz 1 doboz csemegekukorica (a pontyoknak) és 2 deci csontkukac(a dévérkeszegeknek). A horogra csontkukac és giliszta is megfelelő. Néhány etető gombóc került az úszó köré és hamarosan buborékok jelezték az első vendégek megjelenését. Még egy órát kellett várni az első kápásig, de az öt szem csontinak a fél kilós compó nem tudott ellenállni, a matchbot pedig hamar kifárasztotta. Ezzel beindult az üzlet és bő egy óra alatt tíz compó feszítette a haltartót. Ekkor erőteljes túrások jelentek meg az etetésen, ami nagy hal jelenlétét tanúsította. 20 perc múlva az úszó elindult a nádas felé, de nagy volt a meglepetés, mert teknős volt a horgon és még három követte.

Ezután egy kis szünet következett, újabb gombócok repültek az etetést felfrissíteni. Az eredmény egy jó három kilós pontyot hozott, kellemes fárasztással. Ezután már compó nem jelentkezett, hanem a jó tenyeres dévérek jöttek, majd a nagyobbak, volt közöttük 70 dkg-os is. Ezután jött a nap meglepetése, bevágás után úgy megiramodott a hal, hogy nem lehetett megállítani és a túlsó nádfal előtt kiakadt a horog. Talán nagy ponty volt, de amur is lehetett. Persze ha erősebb szereléssel horgásznak, akkor sokkal kevesebb a kapás és akkor sem biztos, hogy ekkora halat ki lehet szákolni.



A déli hőségben leálltak a kapások és a napi fogás megszemlélésekor elégedettek lehettek, mert a compók mellé sikerült egy szép pontyot is fogni. A jó ponty alapanyag megvolt, bár a compók pucolása nem kis feladat. Éles késsel a nyálkát elég eltávolítani, a pikkelyek maradhatnak, mert a főzés közben a forró vízben feloldódnak és növelik a lé zselatin tartalmát. Jó halkocsonya lesz a maradékból. A nap tanulsága az is lehetett, hogy a jó matchbot mennyire megnövelheti a horgászat eredményességét.

BALATONI PONTYOS TAPASZTALATOK


Az idei ponty szezon java részén már túl vagyunk, kivéve azt a néhány szerencsés horgász társunkat, akik még ősszel is huzamosabb időt tudnak a Balatonon tölteni. Mert hát etetés nélkül manapság pontyot fogni olyan szerencse, mint megnyerni a majd egy milliárdos lottó nyereményt. Persze a szeptemberi pontyozás eredményesebb is lehet, mint a nyári és az eddigi hírek is kedvező fogásokról számolnak be, de hát a java még hátra van. Most főleg a nyári tapasztalatokról szeretnék néhány szót (mondatot) írni.

Ha röviden kellene jellemezni a nyári balatoni pontyozást (persze amit írok nem vonatkozhat az egész Balatonra, tapasztalataimat csak a szigligeti vízszakaszra korlátozom), akkor jónak! ítélném. Na de ilyet! Valaki jónak meri nyilvánítani a balatoni pontyfogást!? Gondolom sokan felszisszennek ezen mondatot olvasván. Pedig az idei fogások jóval eredményesebbek a tavalyinál, hogy jobban ne menjek vissza az összehasonlításban.

A szezon pedig nem indult jól. A júniusi és július eleji fogások nem sok jóval kecsegtettek, valahogy az egy évvel korábbi gyakorlatot láttuk megismétlődni, de aztán nagyon beindult. Sok "nagyágyú" horgászik mifelénk (persze másutt is így lehet) és olyan eredményeket produkáltak, hogy tátva maradt az ember szája. Nap mint nap megfogták a szebbnél szebb pontyokat és gyakran számoltak be Mobi Dickről, amivel nem tudtak mit kezdeni és a végén egy nádtorzsán, vagy karón szakított.

Hol is horgásztunk? A legkülönbözőbb helyeken! Nagyon érdekes, hogy a nádi pontyozás mindenhatósága eltűnt. Fogtuk a pontyot persze nádban, nyílt vízen hinaras mellett, nyílt vízen leszúrt bólyák - jelző karók mellett, fenekezve, úszóval, reggel - délben - este - éjszaka. Az idei év bajnoka vitathatatlanul Bajusz Karcsi. Csak így tőmondatban. A nyílt vízen jelző karók által behatárolt jó nagy területen etetett főtt kukoricával és bojlival. De nem ám keveset, spórolva, hanem sokat és rendszeresen a jó két méteres vízben. A víz alja nádtorzsákat tartalmaz, jelezvén, hogy itt egykor kiterjedt nádas állott. És rátért a bojli csalira és mindjárt szép eredménnyel. Este horgászott világítós úszóval, a csónaktól 15-20 m-re. Szóval jó messzire, nehogy a zajok zavarják a halakat. Esténként 9.30 és 10.30 között rendszeresen beköszöntek a nagyok. Kicsit nem is akart fogni. O,20-0,25-ös fonott zsinórral, közepes horoggal. 3,5 gr-os önsúlyos úszóval és igényes bottal, orsóval várta a kapásokat. Azok meg is jöttek. Eleinte rendszeresen elmentek a termetes pontyok, valami mindig rosszul sült el. Ezeken a bosszúságokon okulva, a módszert finomítva végül eljutott a 15,5 kg, a 14,5 kg, a nem is tudom mennyi 11-12 kg és a 10, 9, 8, 7, 6, 5 kg pontyokhoz. A vanília ízesítésű bojli volt a nyerő és hiába próbált kukoricával csalizni, az nem kellett nekik. Mikor eljött a kapásidő, akkor szinte percre pontosan az egyik úszó eltűnt és egy-kettő-három, bevágás után megindult a húzd meg - ereszd meg. Félő volt, hogy a sok csónak kikötő karón elakad a hal, de Karcsi nagyon beletanult a nagy halak irányításába és a csónak közelébe tudta húzni a nagy potykákat. Ott még a csónak alá menekülés volt a félő, de dobogással és a hosszú bot (3,8 m) adta lehetőséggel mindig sikerült megakadályozni és végül szákba vezetni a kifáradt halakat. Ekkor rendszeresen véget ért a horgászat, mert a másik botot rendszerint összeszedte és a dobogás elriasztotta a többi halat aznap estére.

Volt az idén egy másik nagymenő is: a Csaba. Ő a nádasban horgászott 1,2 m-es vízben a strand oldalán, egy jó kis öbölben. Ő főleg áztatott kukorica darával és kevés kukoricával etetett. Nagyon eredményesnek bizonyult. Fogott reggel, délelőtt, délben, délután, este. Szinte egész nap, amikor kiment horgászni. Az Ő halai kisebbek voltak, de a hármat minden nap megfogta! Ahogy mondom, minden nap és nem is kellett sokáig ott ülnie. Amikor napi teendői mellett ki tudott menni, mindig megfogta a hármat (persze azért volt kivétel). Neki is voltak nagy szakításai, aztán Ő is feltett fonott zsinórt és megfogta a halak java részét. Sok volt 2, 3, 4 kg-os ponty, de akadt sok 1,5 kg-os is. A végén fogott egy 10 kg-os busát, ami kuriózum Szigligeten.

Nekem is jobban ment, mint tavaly, de én nem tartoztam a menők közé. Én a strand távolabbi végén levő nád nyílt vízzel érintkező részén alakítottam ki helyet, ahol kevesen voltak, főleg reggel a csend uralkodott. A nem túl jó hely ismeretében kevesen járnak oda és ez kellemessé teszi a helyet. Két helyet alakítottam ki a nádban, ahova áztatott kukoricával etettem. Én a konzervatív horgászokhoz tartozom. Kipróbáltam a fonott zsinórt, de a víz áramlása elhúzta az úszóval együtt, ezért visszatettem a 0,30-as monolitot. Ennek az lett az eredménye, hogy az első öt akasztásom szakítással végződött. Ahogy akasztás után megindul a ponty a nádba, azt nem bírta ki a harmincas. Sokáig kitartottam a zsinór mellett, így is fogtam 1-4kg-ig elég szépen. Persze volt olyan napom, hogy egyet fogtam és hat szakításom volt! De az egy-két szakítás minden napos volt. A vége felé rászántam magam a zsinór cserére. A harmincast kicseréltem 14,5 kg-os szakítószilárdságú negyvenesre. Persze nehezebben tudtam a 3,5 gr-os úszókat helyükre dobni, de eredményesebb lettem. Amitől féltem, hogy majd nehezebben veszi fel a ponty a negyvenes zsinóron a csalit, nem tapasztaltam. 14-es horgon kínáltam az egy szem ánizsos cukkot és sokszor hosszú tologatás, húzkodás után indult csak meg vele, vagy felfeküdt. Négy kilósnál nagyobbat nem fogtam, azok most is elszakítottak. De így jött kárász és egyszer még egy bodorka is felfektetett. Megfigyeltem, ha nem vártam ki, amíg teljesen eltűnt az úszóm, vagy felfektetéskor azonnal bevágtam, akkor sokszor üreset vágtam, vagy akadás után kiakadt a horog. Amikor volt türelmem kettőig számolni a kapás végkifejleténél, akkor biztos volt az akadás és kezdődött a torna. Végül is jól szórakoztam és egy cseppet sem irigyeltem a nagyokat fogókat, teljesen kielégítettek a nyugodt körülmények között fogott kisebb pontyaim. Háromszor fogtam meg a napi hármat, kettőt többször fogtam és persze egyeket leggyakrabban. Finom hallevek készültek és a télire való is bent van a mélyhűtőben. Most jön a süllő szezon, az eddigi tapasztalatok süllőben is kedvezőek, de arról majd a szezon végén fogok beszámolni.

NYUGATI VÉGEKEN


Balázs Piri-Botár Gábor számol be szövegben és Botár Gábor és Abafy György képekben az ország nyugati részén található gyönyörű horgászvizekről.







A Dunántúl nyugati része az ország legcsapadékosabb tájegysége, ahol az Alpok aljára hulló csapadékot kis erek vezetik rohanó patakokba, amelyek a Kemenesalján és a Kisalföldön levő folyókon keresztül vezetnek a Dunába. Az Alpokalja számos vízfolyása közül a halfauna gazdagságában kitűnik a Répce, a Pinka és a Gyöngyös patak. A fenti képek hű tanúi az ezen a vidéken található gyönyörű vízeknek.

A RIBA ROJA REKORDERE


Szarvas Zoltán írta és fényképezte azt a szinte páratlan élmény sorozatot, amit óriási harcsák társaságában töltött Spanyolországban.

Az Ebro folyó duzzasztásával a Fayon nevű város is víz alá került és ez azt is jelentette, hogy a víz mélység 15-25 m között változott sok-sok akadóval. Profi horgászok várják a kalandra vágyókat, mint most is két német horgász van emberünk társaságában.

A lapos fenekű csónakból kuttyogatással akarják 10 m mélyre engedett csalihalakkal kapásra ingerelni a nagybajszúakat. A csalihal akár kilós is lehet, tehát nem szabad elsietni a bevágást, meg kell várni, amíg a bot spicce belecsavarodik a vízbe. Alig gondolták végig a várható esélyeket, amikor már is görbült a bot spicce és az egyik vendég horgász jókorát behúzott. Ült a horog, de nem volt nagy a kapzsi vendég és három perc alatt csónakba került a csak kb. 20kg-os harcsa. Újabb bodorka került a horogra és vele a mélybe. Alig telt el 10 perc és a bodorka idegesen rázta a bot végét. Egy ideig kerülgethette a csalit, hogy aztán hatalmas szájába kaparintsa. A bot spicce a vízbe vágódott és a bevágás után óriási erővel megindult a harcsa a mélybe majd a parti akadók felé. A horgász vezető bekapcsolta a motort és alapjáraton a víz közepe felé irányította. Ennek az lett az eredménye, hogy a csónak egy helyben maradt és a hal oldalra kezdett húzni. Hamarosan megállt a hal és úgy tűnt, hogy akadóba ment. Már a szakítással próbálkoztak, amikor egy nagy rántás után ismét megindult a bajuszos. Ekkorra már sok szurkoló jött össze és az egyre fáradó hal megindult felfelé. Buborékok sorozata jött felszínre és egyszer csak megmutatta magát a közel 80 kilósra becsült hal. Végül ketten négy kézzel a szájba nyúlva emelték csónakba és nagy taps közben mérték le. 73 kg és 241 cm volt. Ez 1995-ben történt de azóta is kemping rekord. Gratulálunk.





TÁVOLI VIZEKEN


A MAINA SCHWEIFURTNÁL


A németországi város golyóscsapágy gyáráról is híres, de nekünk többet jelent, hogy a Rajna mellékfolyóján a Mainán ígéretes horgász eredmények remélhetők. A pontyok átlag súlya 3,5kg, a rekord közel 16kg. A képen látható amurt is ott fogták. Angolna is gyakori, néha egy éjszaka tízet is lehet fogni. Harcsa is akadt 30kg-os, de ami szakított az nagyobb volt (hiába a németek sem különbek nálunk.) Süllőből akár 10 kg-nál nagyobb is akad különböző gumihalakra. A jó ragadozó hal állomány magyarázata a bőséges fehér hal mennyiség, ennek ellenére érdekes, hogy sügeret műcsalival fogják. Jó sügerező a városban levő sarok, ami a képen látható.

A napijegy DM16, a havi DM45 míg az évi DM 110 de ezt csak a tartományi szövetséghez tartozók válthatják.



A DRÁVA HALAI


Az olasz területen eredő Dráva kelet-tiroli szakasza 10-15m széles, helyenként ágakra oszlik. A szivárványos és sebes pisztráng mellett pataki szajbling és az alsó részen már pér is fogható. Lienz után a folyó már a "nagy" jelzőt kapja és horgászata már korán sem olyan romantikus mint a képen látható "kis" Dráváé.



SÜGEREZÉS


A legtöbb horgász a sügeret a kezdőknek ajánlja, amely könnyen fogható (ahol van!). A szép példányok fogása már korán sem ilyen egyszerű. Jól kell ismerni a tartózkodási helyet és szokásait. Ha leshelyén kínáljuk fel a kövér gilisztát vagy a kis sügeret (kannibál!), akkor jó esélyünk van a kapásra. Folyókban a sarkantyú fejeknél, hídlábaknál, zsilipeknél keressük. Áradáskor szeret a lapos homok pad vagy kidőlt fa mellet tartózkodni A képen látható fa közelében is szeret tartózkodni és fogása a finom húsa miatt is indokolt.


A KIMBERLEY-PART AUSZTRÁLIÁBAN


A csaknem lakatlan ÉNY-Ausztrália érintetlen természetet kínál, nemcsak a szárazföldön, hanem a tengeren is - rengeteg a hal. A Kimberley-fennsík geológiailag ősrégi sziklás terület egészen a tengerig terjed. Ez egy út nélküli alig lakott terület, ahova csak repülőgépen lehet eljutni. Persze akinek van ideje az hajón több élményhez jut.

Az ár-apály szintkülönbsége a 10 m-t is eléri és a beleömlő folyók nagyon gazdagok táplálékban és így halakban is. Főleg rablóhalra horgásznak haldarabokkal vagy pergetve.

Gyakran esnek zsákmányul makrélák, kardhalak és cápák is. Gyakran lehet látni óriás teknősöket és vízi kígyókat is. A hatalmas cápák gyakran magasra kiugranak a vízből. A száraz évszakban a folyók csaknem kiszáradnak, ilyenkor gyönyörű virágerdő takarja a medret. Azonban jó vigyázni is a folyókban, mert itt él a Föld legnagyobb krokodil faja, ami a 6m testhosszt is elérheti. Mindezen vonzó és félelmetes állatfajok tömege, amiért érdemes felkeresni ezt a természet közeli területet.





1999. szeptember 02., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület