CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

Borászok a padban

Második félévéhez érkezett a városban még 1947-ben megszűnt, majd a borosgazdák számára ezév februárjában a Lippai János Kertészeti Szakiskolában újraindított szakképzés.

Az Uniós elvárásnak is megfelelő, OKJ-s képesítést nyújtó tanfolyamon a Soproni Történelmi Borvidék 15 őstermelője vesz részt. Valamennyien hosszú évek, sőt, évtizedek óta, hagyományos eljárással - így egyes szakemberek szerint elavult módszerrel - készítik borukat, vezetik gazdaságukat.

Az első félév tapasztalatairól szólva Bognár János soproni gazda elégedettségét fejezte ki a Cyberpressnek, hiszen mint mondta, magas színvonalú a képzés, amelyen korszerű ismereteket sajátíthattak el köszönhetően annak, hogy az előadók maguk is - nagy szakmai tapasztalattal rendelkező -, neves borászok, köztük Dezsényi Ágnes. A Hilltop Neszmély borásza úgy véli: „az ellesett, generációról-generációra örökölt tudás nem minden esetben versenyképes, hiszen a borászatban is sok olyan új kutatási eredmény van, amit érdemes megismerni ahhoz, hogy jobb minőségű bort készíthessünk, és amelyeket a nagyobb cégek használnak is; az információhoz azonban a kisebb termelők nem mindig jutnak hozzá. Többek között ezt szolgálja ez a tanfolyam.”

A gyakorlati képzésnek a Taschner-Vin Borászat ad otthont.
Fotó: taschnervin.hu

A Sopron környéki borászok számára a tanulás másik fontos motivációja a „papír megszerzésének” kényszere, hiszen az Európai Unió hamarosan a borászkodást is szakirányú végzettséghez köti. A két félév anyagában a borkezelési eljárások mellett munka- és környezetvédelmi, géptani, higiéniai és Uniós ismeretek szerepelnek, vagyis mindaz, ami hozzásegíti a borászokat ahhoz, hogy az eddiginél tudatosabban termeljenek.

„Tudni kell azt – hoz példát Dezsényi Ágnes -, hogy egy ilyen csapadékos évjáratban, mint az idei, amikor magasabbak a savak és kevesebb színanyag képződik, hogyan lehet egy kevésbé érett Kékfrankosból mégis iható bort készíteni, hogyan kell az almasav bontást vagy az erjesztést elvégezni, hogy ne a keserű tanninok húzzák össze az emberek nyelvét ne menjen el a kedvük a Kékfrankostól.”

Ha az ember betartja a szőlőtermesztés, majd a borkészítés szabályait, nagyot nem hibázhat – véli a legtöbb termelő, aki azonban valóban jó minőségű bort akar készíteni – ami pedig a talpon maradás egyetlen esélye –, annak ismernie kell a feldolgozás során lejátszódó mikrobiológiai és kémiai folyamatokat.
Dezsényi Ágnes szerint az erjedés folyamata is nagyon egyszerűnek tűnik, mégis sok a kén-hidrogénes bor, holott könnyű a bajt orvosolni: tápsóra van szüksége az élesztőknek. Mindezt észre kell venni az erjedés közben, ehhez pedig meg kell kóstolni a borokat. Ha azonban ezt az apróságot elmulasztja a gazda, akár egy év termését tönkreteheti, javítani pedig csak a következő szüret lesz lehetősége…

A képzésen résztvevő soproni és Sopron környéki gazdák állítják: már az idén a korábbinál jobb, zamatosabb bor érlelődhet pincéjükben. Bognár János azt mondja: „Biztosan másképpen fogjuk csinálni például az erjesztést, hiszen ennek technológiája az új élesztők megjelenésével ennek technológiája is változott és mostantól jobban odafigyenek azl almasav bontásra is, mert a magas almasav tartalom erősen rontja a bor élvezeti értékét.”

A gyakorlati képzésnek Sopron egyik legmodernebb pincéje, a Balfi úti Taschner-Vin Borászat ad otthont. Itt rendezik februárban a szakma minden apró fogására kiterjedő vizsgát is. Emellett már az is biztosnak látszik, hogy februárban újabb kurzus indul, hiszen szerte az országból számos gazda jelezte részvételi szándékát.

Tóth Anita Lilla



2005. szeptember 06., kedd 19:27


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület