CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

„GYŐR-2005” gyakorlás

Szeptember 22-én, csütörtökön a győr-likócsi laktanya ad otthont a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság (MVB) által szervezett – „A Befogadó Nemzeti Támogatás keretén belül segítségnyújtás megyei feladatait gyakorló foglalkozás”-nak. A védelmi-igazgatási rendezvény részleteiről, a nap részletes programjáról dr. Szakács Imre, a megyei védelmi bizottság elnöke sajtótájékoztató keretében adott ma előzetes tájékoztatást Győrött, a Megyeházán.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság 2004 decemberében döntött arról, hogy – az előző, 2001-ben megtartott gyakorlás után – megyei szintű gyakorlás keretében ismét végrehajt egy aktuális védelmi-igazgatási feladatot.
A választás a NATO tagság kötelezettségéből fakadó, a Befogadó Nemzeti Támogatás (BNT) keretén belüli segítségnyújtás témájára, illetve az ehhez kapcsolódó feladatrendszer kimunkálására esett.

A „témaválasztás” indoklása: ez a terület a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottságnak is új. A gyakorlás során egy új típusú feladat, egy olyan esemény, lehetséges problémát dolgozunk fel, amellyel eddig – bár az előírt szükséges okmányokkal, tervekkel már 2004 közepe óta rendelkezünk – a védelmi bizottság testülete a gyakorlatban, összefüggő végrehajtási folyamat során, még nem találkozott.

Az MVB védelmi bizottság 2004 évben – a tervek kidolgozása, szervezetek kialakítása, kimutatások összeállítása kapcsán – több esetben foglalkozott a Befogadó Nemzeti Támogatással, annak hátterével, megjelenésének okaival, illetve mint a bizottság előtt álló új feladattal, melynek lényege a következőkben foglalható össze:

A Magyar Köztársaság 1999. március 12-i csatlakozását követően vált az Észak-atlanti Szerződés teljes jogú tagjává. A teljes jogú tagság egy sor olyan követelményt, kötelezettséget ró a magyar társadalom egészére, amelyek gyors, rugalmas és maradéktalan végrehajtása új kihívásként jelentkezett és jelentkezik ma is, a közigazgatás, a védelmi-igazgatás, illetve a védelem bármelyik aspektusával foglalkozó polgári köztisztviselőkre, szervezetekre. Ahhoz, hogy a szövetségesi kötelezettségekből fakadó feladatokat Magyarország, a Magyar Honvédség, a polgári társadalom – esetünkben a Megyei Védelmi Bizottság, amely a lakosság ellátásának, életének, egészségének és anyagi javainak megóvására alakult – megoldja, szükségessé vált egy új, a felsorolt feladatok mellet kialakításra kerülő feladat,- és tervrendszer kimunkálása. Ez az új feladatrendszer a Befogadó Nemzeti Támogatás (BMT) elnevezés alatt működik.

Az ezzel kapcsolatban jelentkező feladat a NATO csapatok átvonulását, ellátását, diszlokálását, illetve az ezek során felmerülő igények kielégítésének biztosítását, tervezését jelenti megyei szinten.

Hogy a bizottság a kapott feladatokat eredményesen megoldja, szükségessé vált:

1.      a megyei szintű okmányok, kimutatások és munkacsoportok kialakítása, létrehozása
2.      a különböző helyzetekben alkalmazható Intézkedési Terv elkészítése
3.      a megyei, valamint a Honvédelmi Körzetek Képesség Listáinak összeállítása
4.      és a Megyei Koordinációs Munkacsoportot létrehozása

Röviden ezek tartalmáról:

1.      Az Intézkedési Terv a 2004. évi CV. törvényben rögzített védelmi-igazgatási szervek részére összegyűjtve biztosítja mindazon ismereteket, szabályzókat, adatbázisokat, amelyek bevezetésével, alkalmazásával végzi a bizottság a szövetségesi kötelezettségből a megyére háruló tevékenységet.

2.      A Képesség Lista olyan tervezési eszköz, amely átfogó képet ad a megye, a városok, Honvédelmi Körzetek képességeiről. Összefoglalja és rendszerezi azokat a polgári képességeket, amelyek a felmerülő igények kielégítését szolgálják. Például: javító, karbantartó szolgáltatások, tárolási, egészségügyi szolgáltatások, polgári létesítmények igénybevételi lehetőségei, stb.

3.      A Koordinációs Munkacsoport, olyan tervező, koordináló, feladat végrehajtó közösség, amely az Intézkedési Tervben meghatározott feladatokra történő felkészülést, maradéktalan végrehajtást végzi. A csoport összetétele széles szakmai bázison alapul, ezáltal alkalmas bármely probléma gyors, operatív megoldására.

A szeptember 22-i gyakorláson mindhárom tervezési, illetve végrehajtási modul szerepelni fog. A gyakorláson, a Befogadó Nemzeti Támogatás keretén belüli segítségnyújtás lehetőségeinek, formáinak megismerését, a meglévő megyei – városi képességlisták alapján, a gyakorlati segítségnyújtás kivitelezésének megszervezését gyakoroljuk. A végrehajtás folyamatába bevontuk Mosonmagyaróvár, Győr MJV és Tét Helyi Védelmi Bizottságait.

Azt kívánjuk elérni, hogy a Megyei Védelmi Bizottság, a bizottság Koordinációs Munkacsoportjának tagjai, illetve a gyakorlásba bevont Helyi Védelmi Bizottságok elnökei ismereteket szerezzenek az ilyen típusú feladatok kezeléséről. A gyakorlás során nem törekszik arra, hogy egy – egy részfeladatot teljes mélységében kielemezzen, kidolgozzon. Nem ez a célunk. A gyakorlás azt szolgálja, hogy magát a folyamatot ismerjük meg: amely magában foglalja az események bekövetkezése kapcsán kialakuló helyzetekre adandó válaszok egymást követő láncolatát, a megoldásban érintett szervezetek lehetőségeinek olyan aspektusú felmérését, amelyek az előkészítést, a döntést, a végrehajtásra történő felkészülést, és az azt követő gyakorlati segítségnyújtást szolgálják.

Egy, a valós helyzetet jól megközelítő körülmények beállításával azt gyakoroljuk, hogy a megyei és a helyi védelmi bizottságoknak hogyan kell reagálniuk hasonló helyzetben. Melyek azok az együttműködési formák, segítségnyújtási lehetőségek, amelyek a szövetségesi kötelezettségből adódó feladatok ellátása mellett, a lakosság biztonságát, az élet- és anyagi javak védelmét, az esetleges károk gyors felszámolását is elősegítik. M és milyen tartalmúak azok az intézkedések, amelyek a döntés eredményeként a probléma megoldásához, a kialakult veszélyhelyzet elhárításához, illetve a segítségnyújtás legcélszerűbb formáihoz vezetnek.

A gyakorlást hat mozzanatban tervezzük végrehajtani.

Ezt követően technikai bemutatót tekinthetnek meg a MH 12. Légvédelmi Rakétadandár, a Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Győri Határőr Igazgatóság, Győr MJV Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság, a Megyei Rendőr-főkapitányság, illetve a Közlekedési Felügyelet eszközeiből.

Ponty Zita
 



2005. szeptember 20., kedd 15:45


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület