CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. június 20., csütörtök, Rafael napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Egészség  

A mellrák ellen

Egyre több nő vesz részt az ÁNTSZ által a mellrák megelőzése érdekében indított mammográfiai szűrővizsgálatokon. Sopronban és környékén a leginkább veszélyeztetett 45-65 évesek több mint fele megjelent a vizsgálaton, ami országos viszonylatban is jó arány.

Öröklött hajlam, dohányzás vagy a hormonális egyensúly felbomlása is felelős lehet a mellrák kialakulásában. Bár folyamatot nem kíséri fájdalom, bíztató, hogy már az 1 cm-nél kisebb elváltozást is ki tudják mutatni, a korán felismert emlőrák pedig 90 %-ban gyógyítható. A szakemberek ezért hangsúlyozzák, hogy a nők még panaszmentesen, legalább kétévente vegyenek részt mammográfiás vizsgálaton – tudtuk meg Dr. Bodrogi Nándortól. Az Erzsébet Kórház Röntgen és Izotópdiagnosztikai Osztályának osztályvezető főorvosa a Cyberpressnek elmondta: a szűrővizsgálatokat Svédországban kezdték és elsőként az északi országokban terjedt el, méghozzá egy magyar ember, Tabán László révén. Ott már megközelíti, egyes térségekben meg is haladja a szűrésen résztvevők aránya a 70 %-ot - szemben a hazai adatokkal. Svédországban 4-5 év alatt sikerült elérni, hogy a frissen felfedezett daganatok száma jelentősen csökkent, illetve leggyakrabban jól operálható, kis méretű daganatok operálására volt szükség.
A soproni kórházban 2001-ben indult a mammográfiás szűrőprogram, amelyet a kormány Népgészségügyi Programjában indították el 2001-ben.
2002-ben a 45-65 év közötti nők 47 %-a, 2003-ban 33 %-uk, 2004-ben a behívottak 51 %-a ment el a szűrésre,  2005 szeptember végén pedig már 54 %-os ez az arány – tudtuk meg a főorvostól. Az Erzsébet Kórházban 2001 óta 25 ezer nőt vizsgáltak meg, közülük mintegy 200-nál (évi 40-60 esetben) találtak rosszindulatú daganatot. Az időben elvégzett, rendszeres ellenőrző vizsgálatokkal ez az arány javulhatna, mondja a szakember, hozzátéve: a megelőzéshez az emlők havonkénti otthoni vizsgálata is elengedhetetlen.
Hazánkban évente 4 és félezren betegednek meg mellrákban; a betegség tavaly 2316 nő halálát okozta.

Tóth Anita Lilla
 2005. szeptember 29., csütörtök 20:34


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület