CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

EU  

Néppárti képviselők a kormány gazdaságpolitikáját bírálták

A magyar kormány megpróbálja költségvetési és statisztikai bűvészmutatványokkal félrevezetni az EU intézményeit – jelentte ki Dr. Szájer József, az Európai Parlament képviselője a hét végén Röjtökmuzsajon.
,,Kozmetikázott” adatszolgáltatásai miatt – Szájer szerint – a magyar kormány hiteltelenné vált az európai intézmények, és a magyar polgárok előtt.

A sajtótájékoztatóra abból az alkalomból kerül sor, hogy Röjtökmuzsajon tartották a tegnap az Európai Parlament 13 néppárti (Fidesz-MDF) képviselőinek éves felkészítő tanácskozását. A tanácskozáson résztvett Kovács Árpád, az ÁSZ elnöke, aki a résztvevőknek pontos tájékoztatást adott a magyar gazdaság költségvetési helyzetéről.

Az európai néppárti képviselők felszólítják a magyar kormányt, hogy tegye rendbe a magyar gazdaságot, és ne ,,statisztikai bűvészmutatványokkal, és ,,kozmetikázott” adatszolgáltatással” próbálja leplezni eddigi gazdaságpolitikai kudarcait.
Szájer József elmondta: A kormány által az EU és a magyar polgárok felé szolgáltatott nem hiteles adatok ellehetetlenítik az EP-képviselők munkáját, mértéktelenül.
Surján László kifejtette: az államkasszában maradt 62 milliárdos összeg és az ÁSZ által feltárt problémák arra engednek következtetni, hogy a pályázati források tekintetében az érintett apparátusok nem működnek megfelelően.
"Pályázók tömege, azért nem jutott 2004-ben megnyert pályázati pénzéhez, mert a rosszul működő rendszerek nem voltak képesek egyébként jól működő programokat, projekteket végrehajtani" - mondta Surján László.
A sajtótájékoztatón részt vettek Firtl Mátyás és Ivanics Ferenc országgyűlési képviselők.
- A schengeni határ megszűnte utáni szintén különleges helyzetbe kerül a régió – mutatott rá Firtl Mátyás országgyűlési képviselő, aki hangsúlyozta: a térség fejlettségét, gazdaságpolitikai mutatóit az egyébként történelmi, földrajzi, kulturális okokra is visszavezethetően a határ túlsó oldalával egységet képező régióhoz kell mérni. Ebből a szemszögből tekintve igen kevés fejlesztési forrás jut a régiónak - fejtette ki a képviselő, aki egyben számít a térségből származó európai parlamenti képviselők segítségére abban, hogy a térségben szükséges uniós fejlesztési források rendelkezésre álljanak.

Firtl Mátyás azt is kiemelte, hogy elengedhetetlen a térségbeli kis- és középvállalkozók támogatása, azért, hogy a szomszédos burgenlandi vállalkozásokkal szemben tudják állni a versenyt. Egyelőre nem a magyar gazdaság, vagy a vállalkozói szándék, hanem éppen a magyar állam az akadálya annak, hogy a nyugati határ menti régiókban a vállalkozói szféra állhassa a versenyt az EU-s körülmények között – mutatott rá a képviselő.

Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő ráirányította a figyelmet arra, hogy a magyar érdekek képviseletének fontosságára és elsőrendűségére, ugyanakkor úgy fogalmazott: a nyugat-dunántúli kistelepülések jelenlegi helyzete, amely folyamatosan romlik azt mutatja, hogy "a kormány az elmúlt években igen gyengén, és egyáltalán nem a kistelepülések érdekében dolgozott."
(V)



2005. október 03., hétfő 21:13


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület