CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sportcentrum  

Új rekordlista

Havonta kívánok ezen a helyen beszámolni a horgászatra érzékenyek részére a Magyar Horgászban közölt érdekesebb eseményekről. Ezen túlmenően, ha valamelyik kedves horgász társnak lenne mondanivalója nyugodtan keressen meg emailen és szívesen megjelentetjük írását vagy fényképét illetve mindkettőt. Segítsetek kedves horgásztársak változatosabbá tenni ezt a rovatot!

JÚNIUSI HORGÁSZ HÍREK




KÉREM FOLYAMATOSAN FIGYELNI EZT AZ OLDALT, MERT A CIKKEK EGYMÁS UTÁN KERÜLNEK RÁ, AHOGY IDŐM ENGEDI.
REKORDLISTA


Az idei évben nehezen kezdődtek a rekordlistás bejelentések. Eddig mindössze 11 rekordhalról készült jegyzőkönyv, minden bizonnyal sokkal több került horogra. Lustálkodunk vagy titkolózunk? Nézzük az eleddig legnagyobbakat.

PONTY


Szegvári Ferenc bakonyszentkirályi horgász fogta eddig a legnagyobb pontyot március 15-én 12.45-kor az egyesület V-ös taván. 15,40 kg volt a tükrös (82/88 cm), ami a 0,30-as fenekező zsinóron felkínált gyöngy kukoricára éhezett meg életében utoljára. Jó háromnegyed órát fárasztották egymást, igaz a horgász a partról jobban végezte dolgát, mert a hal került végül is szákba és nem a horgász a vízbe. A pikkelyminta alapján 20-22 évig sikerült a ponty matuzsálemnek elkerülni a horgászok mindenféle csaliját.



SÜLLŐ


Gyönyörű az első süllő a maga 11 kg-jával (87/56 cm). Kelemen Jenő cégénydánádi horgásznak volt olyan szerencséje, hogy február 7-én 10 órakor a Szamos folyóból jégzajlás után egy homokpad utáni langóban villantóra csalta a jobb falatra megéhező süllőt. 0,30-as zsinórral is 15 percig tartott a fárasztás, amíg a kapitális hal megadta magát az erőszaknak. (De, hogy közben mire gondolt, azt jobb ha nem is tudjuk.)



CSUKA


Kovács Róbert zalaegerszegi horgász a Potrétei tóban fogta 10,75 kg-os (95/55 cm) krokodil pofájúját január utolsó napján. Érdekesség, hogy a horgász léken horgászott hagyományos úszós készséggel és 0,35-ös zsinórral. Nem gondolta, hogy az élő ezüstkárász nem csak jó falat, hanem horog is van benne - méghozzá hármas - és így futotta élete utolsó kirohanásait. 10 percig kétesélyes volt a csata, de végül győzött az emberi erőszak és a léken keresztül érkezett a szép hal az életét kioltó levegőre.



HARCSA


Koós Ferenc tatabányai horgász a Tatai Derítő tavon fogta március 14-én az idei év első rekordlistás harcsáját. A leírásban nem teljesen tiszta, hogy hogyan talált a horgász a halra a tó legmélyebb szakaszán, amit 24 órán át ingerelt giliszta csokorral. Ezt megunva szippantotta be a csaliba zárt horgot és 1-2 perccel később már a csónakban is találta magát az élet unt hal, ami a mérlegelésnél 25,20 kg-nak bizonyult (147/69 cm).



BUSA


Katona Károly tatabányai horgász a Bokodi Erőmű Hűtőtaván március 4-én 10.25-kor fogta a 44 kg-os (122/97 cm) halat. 0,25-ös zsinórján vaníliás kukoricával csalizott, amikor gyenge emelős kapásra lett figyelmes. Gondolta bevág abban a nagy unalomban és szerencséjére akadt is a horog. Ezután nagy harc kezdődött és a partközelbe kivonszolt halat barátja a bottartóból hajlított un. vágóhoroggal próbálta áthúzni a túlvilágra, de ettől a hal annyira megvadult, hogy lehúzott vagy 100 m zsinórt. Ezután újra kezdődött a húzd meg - ereszd meg játék és a hal annyira elfáradt, hogy hagyta magát a partig húzni, ahol már nem volt nehéz a szárazra löködni. Arról nem szól a leírás hol volt a horog megakadva.



HOVÁ TÜNTEK A BALATONI PONTYOK ?


Teszi fel a kérdést Botár Gábor, ami jó néhány balatoni horgászt érdekel. Sajnos minden találgatásnál lényegesebb, hogy akármilyen jó magyarázatot is találunk rá, attól még több pontyot nem fognak a horgászok. Azt hiszem ez nem csak a pontyokra érvényes, hanem általában a fogások évről évre szerényebbek és ebbeli csalódásunkat ilyen magyarázatok nem kárpótolják.

Megállapítást nyert, hogy az elmúlt években javult a víz minősége és ezzel párhuzamosan megváltozott a tó növényzete. A nádasok a korábbi évek kedvezőtlen vízminőségének hatására degradálódtak és területük csökkent, az utóbbi időszakban a hinarasok száma nőtt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a pontyok jobban érzik magukat a hinárban, mint a nádban, ezért érdemes őket ott keresni és sok esetben a nyílt vízre áttenni az etetés helyét.



A vízszint megemelésével az áramlási viszonyok átalakultak a tóban és a tápanyag lerakódása a mederben is hasonló ahhoz, mint ami korábban a nádasokra volt jellemző. A pontyok, keszegek, kárászok emiatt a táplálékot megtalálják a nyílt vízen is és aki elkezdett kifelé horgászni meglepetésére szépen fogott pontyot a nyílt vízen. Ezzel együtt a szerelést is lehet finomítani és a matcbotos vagy feederes szerelés javítja a fogási esélyeinket. Ez arra buzdít minden horgászt, hogy ne adja fel a reményt az eredménytelen nádi pontyozást tapasztalva, hanem keresse meg a pontyot a hinarasok mentén vagy a nyílt vízen, mert állítólag van ponty a Balatonban.

BARÁTOM A COMPÓ


Bodó Iván ír cikkében erről a meglehetősen ritka halfajról, amit talán az intenzív telepítéssel ismét foghatóvá lehet tenni a Balatonban.

A hetvenes években a siófoki vitorlás kikötőben horgászott aszerző Édesapjával és szép emlékei vannak a hinarasban fogott szép göndérekről és vörösszárnyúakról. Félbevágott csemege kukoricát használtak csalinak, amit szívesen felvett a keszegnépség. Ez manapság sincs másképpen. Az egyik hinár tisztásán egymás után két napon is egy gyönyörű olajzöld színű hal jelent meg és ezzel világossá vált, hogy egy jókora compó látogatja az etetett helyet. Jó lenne megfogni - jött a gondolat és a cél érdekében történt a készülődés. 0,25-ös zsinórra került a horog és nyúltápos málét főztek, hogy a horog jól elrejthető legyen benne.

Másnap hajnalban helyére került a nyúltápos máléval csalizott horog és izgalmas várakozás kezdődött. Az idő múlt, az élet kezdett a megszokott kerékvágásban múlni, amikor a bóbitás úszó elkezdett kiemelkedni. A bevágás után a hal nagy rohanásba kezdett, amíg ereje bírta megpróbált menekülni, de a horgász ügyes volt és végül belecsúszott a szákba. Gyönyörű látvány volt a közel három kilós compó amint tátogva feküdt a szákban.

Ez a gyerekkori emlék és a többiek arra sarkalták a szerzőt, hogy a halakkal foglalkozzon hivatásként is. A compó szaporítása olyan feladat, amivel biztosítani lehet az egyre fogyó őshonos compó utánpótlását a Balatonban. A Balaton közelmúltbeli vízminőség romlásával együtt a hináros békaszőlő és a füzéres süllőhinár is eltűnt, ami néhány halfaj életterét mind táplálék szempontjából mind ívóhely és ivadék védés szempontjából megszüntette. A planktonikus eutrofizáció, az amúrok korai fejlődő hinár pusztítása és a hattyúk szintén hinár tápláléka nagyon lecsökkenti a compó életterét. Az utóbbi időben bekövetkező vízminőség javulás valamit javít a helyzeten, azonabn a kedvező hinár fajok helyett a nagy tüskés hinár szaporodik, amiben nincs élet erőteljes sűrűsége miatt.



A compónak van egy nagy táplálék konkurenciája is a kárászok nemzetségében, amelyek szaporodásban is vetélytársak és hátrányosan hatnak a compók szaporodására. A nagyhálós halászok is csak 20-30 egyedet fognak évente és ez is indokolja, hogy ezt a halfajt segíteni kell a szaporításban. 1996 májusában 15000 db 8 cm-es compót telepítettek a Balatonba. 1998.ban 30 ezer db compó ivadék került a kedvező élőhelyekre. Ugyanebben az évben 2000 db kétnyaras jelölt compó került a Bozsai öbölbe. Ezek közül 500-at úszó csonkolással jelöltek, míg 1500-at szilikon jellel láttak el. A visszafogások adnak választ a növekedésre és a helyhez ragaszkodásra. Aki ilyen egyedet fog kérik, hogy a kifogás helyét, idejét, tömegét, test hosszát írják meg a tihanyi kutató intézetbe. (MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézete 8237 Tihany, Fürdőtelepi u. 3.) A beküldők 2000 évre érvényes éves Balatoni területi jegyet kapnak ajándékba.

KIS TAVAK - SZÉP TAVAK


Budapest közelében van néhány horgásztó, amely szépségével, halbőségével méltán vívott ki jó nevet magának.

A Kerek tó és a mellette levő másik három tó a Búbánat patakra épült völgyzáró gátakkal duzzasztott tavak. A Pilisi Erdőgazdaság területén, fokozottan védett területen helyezkednek el, a Pilisi Tájvédelmi Körzet területén. A Kerek tó intenzíven telepített tó, ami azt jelenti, hogy évente hektáronként 15 mázsát tesznek bele. Ponty. Amur, keszegféle, törpeharcsa, fekete sügér, süllő, csuka van a tóban. Megközelíthető a 11-es főúton, Esztergom előtt 4 km-rel 800 m-es bekötőút vezet a Kerek tóhoz.







A Biai (Peca)-tó a Budai-hegység nyugati oldalán végig futó Békás (Töki)-patak - amelynek neve a Biai tó alatt már jóval ismertebb: a Benta - mellett 1956-ban alakították ki. Úgy is ismerik ezt a tavat, mint biatorbágyi Peca-tó. A 3,4 ha-os tó a Bentával párhuzamos 310 m-es gáttal tárolja a vizet. A tó halállományának többsége ponty, mintegy 80%-a, szép amúrok is vannak benne, de szép a süllő, harcsa állománya is, csuka kevesebb van, de található benne sügér, kárász, balatoni keszeg. Megközelíthető Biatorbágyon keresztül a Sóskútra vezető úton. A tó a községtől 3 km-re, Budapesttől 24 km-re fekszik.







TÁVOLI VIZEKEN


89 ÉVESEN IS FÁRADHATATLAN


Margit Lehmann Németország legidősebb horgásznője úgy tartja, hogy a horgászat fitten tartja. Önéletrajza szerint 1956.ban az akkor 13 éves fiával egy ausztriai tóhoz mentek nyaralni. Fiával kora hajnalban horgászni mentek és rabul ejtette őket a hajnal meghitt csendje és a gémek, jégmadarak egyedülálló idillje. Fiát nézve megfogalmazódott benne, hogy mi lenne ha ő is elkezdene horgászni. Úgy látszik Ő is megkapta a horgászat "betegségét, mert még aznap belépett a közeli horgász egyesületbe.

Attól kezdve lelkesen járta a vizet és kedvet kapott a sokat emlegetett harcsa óriás kifogására. Mivel azt hallotta, hogy a harcsa nem tud ellenállni a kagyló húsnak elment és szedett egy vödörrel. Másnap reggel a kagylóval csalizott horgát egy szép ponty szippantotta be, amit sikerült is kifognia, közel 4 kg-ot nyomott.

Ezek után a horgászat és a halakkal való törődés élete részese lett, hiszen a horgászat mellett Németország egyetlen felesketett női halászati ellenőre lett.



A FJORDOK DINAMITJA




A robbanékony tengeri lazac első kirohanásában akár 100 m-re is eljut. A pilker (hal alakú festett fém műcsali) 40 m mélységben imbolyog, amikor a lazac rávág. Negyedórás küzdelem után sikerül a közel méteres és 6 kg-os halat először meglevegőztetni. Az ajánlott felszerelés: 2,50-2,70 m-es 20-60 gr-os dobósúlyú bot, ABU Ambassadeur orsó, Stroft Fluor 0,30-as zsinór, 50-70 gr-os ezüstzöld vagy ezüstkék pilker, amit 60 m-es mélységből gyorsan csévélnek fel a sziklák előtti nyílt vízben.



122 CM-ES MACSKACÁPA


Írország délnyugati partjainál jó lehetőség van többféle cápa faj fogására. A képen látható nagypettyes macskacápa több mint 8 kg-os. Makréla csalival fogták a horgászati célra rendszeresített kishajóról. Bár az ír rekord 2 kg-al nagyobb, ez is kapitális példánynak számít.


NÉPÜNNEPÉLY A JÉGEN


Európa északi országaiban hagyománya van az erősen befagyott tavak jegén tartott népünnepélyeknek.Ennek során horgász versenyeket is tartanak. Az alábbi képen a finnországi Töysanban tartott esemény látható, ahol 21 ezer horgász vett részt a halfogó versenyen. Arról nem érkezett hír, hogy hányan tudtak halat fogni.





1999. június 07., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület