CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. szeptember 21., szombat, Mate, Mirella napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Forrás: www.comedia.hu
Események innen/onnan

M2: élőben az "olajülés"


A Magyar Televízió 2-es csatornája szerdán 10 és 16 óra között élőben közvetíti az Országgyűlés olajügyekkel foglalkozó rendkívüli ülését. Mindezt annak kapcsán közölték, hogy az MSZP szükségesnek tartja: a Magyar Televízió közvetítse az általuk kezdeményezett, az olajügyekkel foglalkozó rendkívüli parlamenti ülést. Ez ügyben a szocialista frakció vezetője, Kovács László levélben fordult Áder Jánoshoz, intézkedést kérve a házelnöktől.

Az USA és az NMD


Az Egyesült Államok egy héten belül döntést fog hozni az országos rakétavédelmi (NMD) kapcsolatban - mondta a washingtoni külügyminisztérium fegyverzetellenőrzési államtitkára Grönlandon. John Holum hétfőn érkezett Nuukba, az autonómiát élvező dán külbirtok székhelyére, hogy Jonathan Motzfeldt miniszterelnökkel ismertesse az amerikai tervet, amely a sziget északnyugati részén lévő thuléi radarbázis kibővítését igényelheti. A grönlandi vezetők ellenzik az NMD-tervet, mert megvalósítása sértené a rakétavédelmi rendszerek korlátozásáról 1972-ben kötött amerikai-orosz ABM-szerződést. Attól tartanak, hogy az NMD - Oroszország és Kína által hevesen ellenzett - esetleges telepítése megingathatja a sarkvidék és a világ stabilitását. A Grönland védelmi és külpolitikájáért felelős koppenhágai kormány még nem foglalt állást az NMD-vel kapcsolatban, várva az amerikaiak konkrét kezdeményezését a thuléi bázisra vonatkozólag. Az Egyesült Államokat az 1951-es megállapodás fölhatalmazza, hogy Dánia és Grönland előzetes beleegyezése nélkül is modernizálhassa a bázist. Az amerikai-dán küldöttség szerdán keresi föl Thulét.

Halál a volt kínai alelnökre


A pekingi legfelsőbb bíróság kedden jóváhagyta azt a halálos ítéletet, amelyet korrupció vádja alapján Cseng Ko-csiére, a kínai parlament állandó bizottságának egyik volt alelnökére szabtak ki a múlt hónapban. A bíróság szerint Cseng szeretőjével mintegy 5 millió dollár értékben fogadott el kenőpénzt abban az időben, amikor 1990 és 1997 között a déli Kuanghszi Csuang autonóm terület kormányzója volt. Ez a Vietnammal határos vidék a kábítószer-csempészet melegágya. Ha a halálos ítéletet a legfelsőbb bíróság jóváhagyása alapján végrehajtják, úgy a Kínai Népköztársaság történetében a jelenleg 67 éves Cseng lesz a legmagasabb rangú vezető, akit korrupció miatt kivégeznek. Szeretőjét már életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték. Kínában két éve egy korrupciós botrány kapcsán 16 évibörtönbüntetésre ítélték Csen Hszi-tungot, Peking egykori polgármesterét, aki a kilencvenes évek közepén a Kínai Kommunista Párt első titkára is volt a fővárosban.

Tovább drágult az olaj...


Hétfőn a londoni nemzetközi olajtőzsdén is tovább drágult a nyersolaj a téli amerikai energiaellátási aggodalmak hatására. A szabadpiacokon irányadónak tekintett északi-tengeri Brent olajféleség szeptemberi lekötésre 36 centtel, több mint 1 százalékkal 30,80 dollárra drágult délutánra, az amerikai könnyűolaj hordója ugyanerre a határidőre 32,21 dollár volt, 22 centtel drágább a pénteki zárónál. Kereskedők szerint egyre valószínűbb, hogy a hatalmas exportbevételi többleteket élvező Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) szeptemberi ülése előtt már nem fogja felemelni kitermelési kvótáját - írta a Reuters. Ehhez járul a fő fogyasztó országok, főképp az Egyesült Államok továbbra is alacsony olajkészletei miatti aggodalom.

Kampányol Tommy Lee Jones


Hollywood továbbra sem hagyja magukra a demokratákat a republikánusokkal folytatott küzdelemben. Al Gore jelenlegi alelnököt a demokraták elnökjelölő-konvencióján az Oscar-díjas Tommy Lee Jones ajánlotta az egybegyűltek figyelmébe, kiváló emberként és szerető barátként írva le őt. A nézőtéren többek között Ron Howard, Rob Reiner, Sean Penn és William Baldwin erősítették az álomgyáriak csapatát, s jártak elöl a TLJ beszédére adott reakciók heves kimutatásában. A Szökevény sztárja előadta, miért neki jutott Gore felvezetésének nemes feladata: annak idején négy éven át szobatársak voltak a Harvardon, lőgyakorlatokkal és Star Trek-nézéssel múlatván az időt. Bár talán jobb lett volna, ha inkább a vizsgáikra készülnek - tette hozzá tréfásan Jones, biztosítván az egybegyűlteket: Gore-nál nincs alkalmasabb személy arra, hogy az USA következő elnöke legyen.

Az e-könyvek jövője


A csúcstechnológia lehetőségeit kihasználva hamarosan fejezetenként is lehet majd könyveket vásárolni - videós illusztrációval kiegészítve -, s az olvasók számítógépük képernyőjén, vagy egy speciális, elektronikus könyvek olvasására kifejlesztett szerkezet segítségével lapozgathatják kedvenc olvasmányaikat. Az amerikai könyvkiadók, a technika nyújtotta lehetőségeket kihasználva, fantáziájukat szabadon engedve próbálják meg megtervezni a jövő könyvének robotképmását. Ezt - egyesek szerint - csak a szavak mágiája fogja Gutenberg korszakához kötni. Tavasz óta egyre többen kísérleteznek az elektronikus könyv megvalósításával. A kiadók az ötlet megvalósulása felé haladó úton kiemelkedő fontosságot tulajdonítanak annak, hogy 2000. márciusában kizárólag Internet- felhasználók számára piacra dobták Stephen King egyik művét. Az elektronikus könyv eddig már 500 ezer példányban kelt el. Legyőzve a művek illegális másolása felett érzett félelmüket, minden nagy könyvkiadó - a Simon and Schustertől a Random House-ig - megkezdte ismert és kevésbé ismert könyveinek árusítását a világhálón. "Ez a technikai forradalom idővel ugyanolyan hatással lesz életünkre, mint a hatvanas-hetvenes években a zsebkönyvek megjelenése" - mondta Jack Romanos, a Simon and Schuster kiadóvállalat elnöke. A művek szövegeit vagy az Internetről lehet majd letölteni, vagy kimondottan elektronikus könyvek olvasására alkalmas könyvformájú szerkezet (e- book) segítségével lehet olvasni. A szövegeket - külön kívánságra eddig kiadatlan vagy már elfogyott könyvek esetében - ki is lehet nyomtatni. A Microsoft augusztus elején közzétette ingyenesen letölthető, Reader (Olvasó) nevű szoftverjét, amely az elektronikus úton készült könyvek számítógépes - akár asztali, akár hordozható géppel történő - olvasását teszi lehetővé. A fogyasztónak a program letöltése után nem kell 200 dollárt vagy még annál is többet költenie egy e-book megvásárlására. Ősszel az IDG Books kiadó - amelynek kínálatában olyan kiadványok szerepelnek mint a "Frommer,s" vagy a "Dummies" című útikönyvsorozat - megkezdi könyveit fejezetenként árulni az információs szupersztrádán. Többé nem kell attól tartani, hogy az ember eltéved valahol a világban. Ha valaki például San Franciscóba készül, elég csak rácsatlakoznia az Internetre, és máris elétárul a városra vonatkozó útikönyvrészlet a számára fontos adatokkal. Ehhez még további adatokat gyűjthet egy másik útikalauzból a szomszédos borvidékről vagy a Yosemite nemzeti parkról. Az elektronikus szakácskönyvekhez hamarosan videófilmeket, a világhírű irodalmi alkotásokhoz a szerzőkről szóló dokumentumfilmeket, a gyermekkönyvekhez pedig pedagógiai útmutatókat is csatolnak majd a kiadók.



2000. augusztus 22., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület