CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Megszűnik a szennyvíz-bevezetés a Fertő tóba a Sopron térségében zajló 4,9 milliárd forintos beruházás eredményeként

Szennyvíztisztítási program Sopron térségében

Megszűnik a szennyvíz-bevezetés a Fertő tóba a Sopron térségében zajló 4,9 milliárd forintos beruházás eredményeként - mondta az MTI-nek a projektvezető a pénteki bejárás alkalmából. Vargáné Korompay Dóra tájékoztatása szerint a 2006 végéig tartó program hozadéka lesz az is, hogy teljessé válik a térség csatornázottsága. A beruházási költségek felét az Európai Unió ISPA előcsatlakozási alapjából nyerték, 40 százalékát a magyar állam, 10 százalékát a soproni önkormányzat fedezi. A fejlesztés keretében a soproni szennyvíztisztító telepen megteremtik a víz és az iszap kezelésének környezetkímélő feltételeit.
Az eljárás fontos eleme, hogy a víz tisztítása során melléktermékként keletkező iszapból biogázt és a mezőgazdaságban hasznosítható komposztanyagot állítanak elő. A keletkező napi 1.500 köbméter földgázzal egyenértékű biogáz a telep hőenergia-, és villamosenergia igényének számottevő részét fedezi majd.
A szennyvíztisztító jelenlegi 15 ezer köbméteres napi kapacitása 21 ezer köbméteresre emelkedik ez a teljesítőképesség hosszútávon elegendő lesz a régióban keletkező szennyvizek tisztítására. A technológia minimálisra csökkenti a szaghatásokat. A tisztított szennyvizet az Ikva folyóba vezetik. Ezzel egyidejűleg a Fertő tavat teljes egészében mentesítik a tisztított szennyvíz befogadásától. Jelenleg bocsátanak tisztított szennyvizet a tóba.
A szennyvíztisztító telepet az Alterra Kft. építi. A program keretében felújítják a fertőrákosi szennyvíztisztító telepet is, amely az előtisztítási feladatokat látja majd el. Jól haladnak a csatornaépítési munkák: az észak-nyugati oldalon a készültségi fok már 85 százalékos. A bejárással összekötött sajtótájékoztatón bejelentették: a csatornázás következő fázisa a belvárost érinti.
A beruházás keretében nyolcezer méter nyomóvezetéket építenek, amely egyrészt a várostól északra eső területeket köti be a soproni szennyvízelvezető rendszerbe, másrészt a várostól dél-keletre fekvő települések szennyvizét vezeti majd a telepre. A csatornahálózat bővítése Sopronon kívül Kópházát, Fertőrákost, Ágfalvát, Harkát és Sopronkőhidát érinti. A csatornahálózat kivitelezője a Betonút Rt. és a Délviép Rt. által létrehozott konzorcium, amely a Gardens of Sopron nevet viseli.
(Double Decker - MTI)



2005. október 17., hétfő 19:05


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület