CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Gondolatok és képek
1956 emlékezete

,,A város polgárisága osztályidegen volt akkor, így vált Sopron „Civitas non grata-vá" – mondta ünnepi beszédében Tóth Imre történész az 1956-os forradalom évfordulóján tartott városi megemlékezésen a Hűségzászlónál. Elvesztette megyeszékhelyi rangját, a „munkásváros" pedig értékesebb kifejezés volt mint az iskolaváros. 1956 öröksége most mindannyiunké. Október 23-a Magyarországon a szabadság dátuma, amely 1989. október 23-án, a köztársaság kikiáltásával teljesedett be - fogalmazott a történész.

A Fidesz a Hűségkútnál emlékezett az 1956. évi forradalom és szabadságharc évfordulójára, ahol nagy számú közönség kísérte figyelemmel a műsoros ünnepi megemlékezést, amelynek szónokai Firtl Mátyás, Sopron és környéke országgyűlési képviselője és Dr. Szájer József az Európai Parlament soproni születésű képviselője voltak.
,,1956 előtt sokan kényszerű hazugságban éltek, mert a hatalom rendre elfedte, eltussolta, és meghamisította a valóságot. Hazudott az embereknek, hazudott a világnak. Mintha ma is hasonló lenne a helyzet. (...) ,,1956 szelleme kötelez. Ma sem dobhatjuk oda ingyen azt, amit eddig oly sokszor harccal vérrel váltottunk meg: szabadságunkat, nemzeti érdekünket, és függetlenségünket. Az erő, hogy összetartozunk, alapgondolata kell hogy legyen az ünnepnek. És vannak olyan erők – emlékezzünk 2004 decemberére – , amelyek ezt az összetartozást ma is megpróbálják szétfeszegetni. Ezt nem hagyhatjuk.” – mondta Szájer József.
,,A soproni események is azt mutatják, hogy a soproni fiatalok 1956-ban bátor tanúságát adták a felelősségteljes helytállásnak. A felelősségteljes helytállás pedig mércéje a tetteknek. 1956-ban bebizonyosodott, hogy, akik kezükbe veszik a sorsuk alakítását, azok újjászervezhetik életüket, újjászervezhetik az ország életét. - mondta Firtl Mátyás, Sopron és környéke országgyűlési képviselője.

Rabtemető, Jánostelep
Hűségkút
Hűségzászló

Németh Béla képriportja



2005. oktĂłber 26., szerda 22:45


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület