CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Pályázati tanácsadói hálózat épül a Nyugat-Dunántúlon is

A Nyugat-dunántúli Régió három megyéjében – Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében – összesen 46 pályázati tanácsadónak és két, adminisztratív feladatokat ellátó munkatársnak ad munkát az a program, amelynek célja, hogy – a decentralizáció jegyében, a regionális fejlesztési ügynökségeket erősítve – a pályázóknak „házhoz vigye” a Nemzeti Fejlesztési Tervet. A régióban mindezidáig 1080 pályázó összesen több mint 45 milliárd forintot nyert az Európai Unió strukturális alapjaiból az operatív programok pályázatain.

A mintegy 2 milliárd forintos, teljes egészében hazai forrásból finanszírozott kormányzati program eredményeként több mint egyharmadával – várhatóan mintegy 400 munkatárssal – bővül az év végére az Európai Unió strukturális alapjainak felhasználásában regionális szinten közreműködő regionális fejlesztési ügynökségek létszáma. A programban részt vevő tanácsadók a kistérségekben nyújtanak praktikus segítséget mindazoknak, akik a projektötletek kidolgozásánál tartanak, akik éppen pályázatot készítenek és akik a projektjük megvalósítása során az elszámolások és előrehaladási jelentések összeállításán dolgoznak.
A tanácsadók munkába állítását különösen indokolttá teszi a Nemzeti Fejlesztési Terv megvalósításának üteme. Október végéig a strukturális alapok támogatásával igényelhető források nagyjából négyötöde gazdára talált – a 2004 és 2006 közötti időszakban elosztható, 677 milliárd forintos keretből 543 milliárd forintot már odaítéltek az irányító hatóságok összesen 11 ezer 286 pályázónak. A Nyugat-dunántúli Régió három megyéjében eddig 1080 projektgazda több mint 45 milliárd forintot nyert el az operatív programok pályázatain (Győr-Moson-Sopron megyében 424 pályázó 20,9 milliárd forintot, Vas megyében 277 pályázó 13,4 milliárd forintot, Zala megyében pedig 379 pályázó több mint 11,2 milliárd forintot). Országszerte eddig 8 ezer 179 nyertes pályázóval kötöttek támogatási szerződést az irányító hatóságok, összesen 439 milliárd forint értékben. A Nyugat-dunántúli Régióban a megkötött támogatási szerződések száma 835, értéke pedig majdnem 40 milliárd forint (ezen belül Győr-Moson-Sopron megyében 309 pályázóval 18,4 milliárd, Vas megyében 220 pályázóval 11,5 milliárd, Zala megyében pedig 306 pályázóval több mint 9 milliárd forint értékben kötöttek támogatási szerződést). Ezek a pályázók pedig már elkezdhették a projektjük megvalósítását – és bizony a többségüknél az ezzel járó adminisztratív feladatokhoz elkel az a gyakorlati segítség, amelyet ez a 400 tanácsadó nyújthat – ráadásul ingyenesen.
A Nemzeti Fejlesztési Terv keretében 2006-ban a teljes rendelkezésre álló forrás nagyjából 20 százalékára, vagyis több mint 100 milliárd forintra írnak még ki pályázatokat az operatív programok irányító hatóságai. Mindezen túl pedig – élve az új rendeletek kínálta lehetőségekkel – a kormány szándéka, hogy a 2007 és 2013 közötti időszakra szóló második Nemzeti Fejlesztési Terv operatív programjainak pályázati kiírásait már a jövő év nyarán megjelenhessenek. Éppen ezért a pályázatok elkészítéséhez nyújtott segítségre, valamint a jó ötletek pályázattá érlelését segítő tanácsokra és koordináló munkára különösen szükség lesz 2006-ban a kistérségekben.
Az NFT házhoz jön című program álláshirdetései a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. honlapján, a www.westpa.hu internetes címen érhetők el. A pályázatok benyújtásának határideje november 15.
 N. G. M.
 



2005. november 05., szombat 17:03


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület