CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Főhajtás a mártírköltő emléke előtt

1944. november 9-én 22 lövés dördült Abda határában, a Rábca folyó mentén, leterítve fiatal költőnket, Radnóti Miklóst és mártírtársait.

A tragikus esemény 61. évfordulójához kapcsolódva az abdai Radnóti Emlékbizottság, a II. Rákóczi Ferenc Kulturális Alapítvány és Abda Önkormányzata ünnepi megemlékezést szervezett november 12-én, szombaton 14.00 órakor a költő és társai halálának helyszínén, Abdán, a Rábca folyó mentén kialakított és felújított emlékhelynél.

Az ünnepség keretében Somogyi György polgármester köszöntőjét követően dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke mondott ünnepi beszédet. A „Radnótitól-Radnótiról” címmel összeállított irodalmi műsorban az abdai és a pannonhalmi általános iskolások működtek közre. Ez alkalommal adták át a költőnek és mártírtársainak emlékhelyét is, melyet a tavalyi nagy felújítási munkák befejezéseként ebben az évben védőkerítéssel látott el az alapítvány, az emlékbizottság és a település. Az emlékhely felújítását a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat anyagi támogatással is segítette a tavalyi és az idei évben is.
P.Z.



A Megyei Őszi Tárlat 2005. évi díjazottjai

Csütörtökön, november 10-én nyitotta meg kapuit és november nov. 23-ig - vasárnap kivételével - naponta 10.00-18.00 óra között tekinthetik meg az érdeklődők a győri Bartók Béla Megyei Művelődési Központban a Megyei Őszi tárlat 2005. évi legsikeresebb alkotásiból összeállított kiállítást.Az ünnepélyes megnyitón – az eddigi hagyományok szerint – a díjazottakat is köszöntötték.

A fődíjat hagyományosan a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat adta, melyet 2005-ben Radosza Attila győri képzőművész vehetett át dr. Szakács Imrétől, a megyei közgyűlés elnökétől.

Díjat ajánlottak fel a városi önkormányzatok, a megyei múzeumi szervezet, a Bartók Béla Megyei Művelődési Központ Kht, valamint szakmai szervezetként a Magyar alkotók Országos Egyesülete is. Összesen 11 művész vehetett át elismerést.

2005. évi díjazottak:
Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzata - RADOSZA ATTILA Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata - GALGÓCZI GYÖRGY SopronMegyei Jogú Város Önkormányzata - MENDE ZSOLT és ÚJVÁRI GÁBOR
Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata - VARGA GYÖRGY Kapuvár Város Önkormányzata - CZANIK FERENC és HOFFER KÁROLY
Csorna Város Önkormányzata - TATAI RENÁTA Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete -KURCSIS LÁSZLÓ
Bartók Béla Megyei Művelődési Központ KHT. - KONCZ ZSUZSI Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatósága - HEFTER DANIELA



Vízügyi információs technológiákról és adatátvitelről

November 10-én Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés álatlános alelnöke, országgyűlési képviselő, Lubo Roman, a Pozsonyi Önkormányzati Kerület elnöke és Daniel Gemeran, a szlovákiai Vízmű Társaságok elnöke megnyitójával tartották Szencen (Senec, Szlovákia) a Tapasztalatok és új irányzatok a vízügyi információs technológiákban és adatátvitelben című konferenciát.

A Pozsonyi Önkormányzati Kerület és a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat közös szervezésében megvalósult rangos szakmai rendezvény első felében többek között elhangzott: a lévai vízügyi diszpécserrendszer üzemeltetésének és rádióhálózatának tapasztalatai (Jozef Ivan, a Nyugat-Szlovákiai Vízmű), kommunikációs csatornák tapasztalatai a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Rt-nél (Kámán Szabolcs, Sopron), a Kelet-Szlovákiai Vízmű diszpécserrendszerének tapasztalatai (Vladimir Zenuch), kommunikáció a vízügyi SCADA-rendszerekben (Lubomir Waldl), a RIS 300 vízügyi vezérlő- és információs rendszer (Zborka István) témakörökben tartott előadássorozat.

A konferencia második részében az ívóbázis-védelem területén alkalmazott műszaki információs technikáról Mohácsiné Simon Gabriella (Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság), továbbá a kommunikációs protokollok és interfészek az adatátvitelben témakörben Gaál Péter (Szlovákia) tartott előadást. A résztvevőknek Jozef Vana, a Pozsonyi Vízmű munkatársa Pozsony és környéke központi diszpécserrendszerével ismertette meg, majd Losonc és Poltár járások vízügyi diszpécserrendszeréről Julius Dosa számolt be. A kérdések és hozzászólások, majd a konferencia zárása előtt még elhangzott Szombati Bertold az információ-áramlás az ivóvíztermelés és elosztás során címmel tartott előadása.

Firtl Mátyás a régiós együttműködés, a határon átnyúló szakmai kapcsolatok erősítése céljából hasznosnak tartotta a magas színvonalú szakmai rendezvényt, amely a területen további jövőbeli együttműködés lehetőségét nyújtja a határ mindkét oldalán, amelyeknek feltérképezése és elősegítése fontos és nélkülözhetetlen.
cyberpress




2005. november 13., vasárnap 16:21


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület