CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sportcentrum  

JANUÁRI HORGÁSZ HÍREK

Havonta kívánok ezen a helyen beszámolni a horgászatra érzékenyek részére a Magyar Horgászban közölt érdekesebb eseményekről. Ezen túlmenően, ha valamelyik kedves horgász társnak lenne mondanivalója nyugodtan keressen meg e-mailen és szívesen megjelentetjük írását vagy fényképét, illetve mindkettőt. Segítsetek, kedves horgásztársak, változatosabbá tenni ezt a rovatot!

JANUÁRI HORGÁSZ HÍREK




KÉREM FOLYAMATOSAN FIGYELNI EZT AZ OLDALT, MERT A CIKKEK EGYMÁS UTÁN KERÜLNEK RÁ, AHOGY IDŐM ENGEDI.

REKORDLISTA


PONTY

 
  Haász Ferenc pétfürdői horgász fogta az idei legnagyobb pontyot a nagybirkási Bánya-tavon augusztus 23-án. Fülledt idő volt a nevezetes nap délutánján és az akadós terepen etetett helyén főtt burgonyával csalizta 0,50-es zsinórjára kötött horgát. Délután fél hatkor jelentkezett a kapás, és a mérlegelésnél 25,08 kg-osnak bizonyult hal 80 méterre futott ki első ijedtében. Azután még fárasztották egymást egy darabig, de a horgász bírta tovább. Ez volt a szerencsés horgász eddigi legnagyobb hala, bár néhány nappal korábban már fogott egy 17,80 kg-os potykát is.
 
 

 

HARCSA
 
 
Kaszás Kálmán cuni horgász 50,30 kg-os harcsát zsákmányolt a majlátpusztai tavon október 11-én éjjel fél egykor. Az úszós készségen küsz csalit kínált fel a horgász. A 0,30-as zsinór ellenére volt úgy, hogy 20-25 percre lefeküdt a nagy hal és csak 75 perc után sikerült vágóhoroggal a partra húzni.
 
   



AMUR
 

  Dávid Józsefné a zalaszentmihályi tavon szeptember 3-án este háromnegyed kilenckor fogta a 23 kg-os (100/76 cm) amurt. 0,45-ös zsinórjára három szem mézes kukoricát tett csalinak. Világítós úszója felfeküdt a vízre és a határozott bevágás után nem engedett a tekintélyes halnak. A szák kicsinek bizonyult háromszor is, de a jó erőben levő hölgy benyúlt a hal kopoltyújába és egy kézzel emelte csónakba az erősen védekező amurt. A pikkelyminta szerint a hal 10 évet élt. A gyengébbik nem most erősebbnek bizonyult.
 
 

 

 

 
SÜLLŐ


Nagy Gyula dunaszentgyörgyi horgász a Paksi Atomerőmű HE Kondor taván október 13-án kora délután egy óra húsz perckor 7,44 kg-os (74/52 cm) süllőt fogott. A szerencsés horgász 0,30-as zsinórján levő horgára giliszta csalit tett és erre jött meg az étvágya a szép süllőnek. A fárasztás kb. nyolc percig tartott.



CSUKA


Greksa Zoltán szegedi horgász augusztus 23-án délelőtt 9 órakor a Komádi Tó HE kezelésében levő tavon fogta 10,00 kg-os (100/51 cm) csukáját. Horgásztársunk 0,27-es zsinóron csemege-kukorica csalival kárászt szeretett volna fogni. A zsinór megfeszülése után bevágott és kiderült, hogy nagy hal van a horgon. Nem is gondolta, hogy egy szép csukának jött meg a kedve a vegetáriánus ételre. A fárasztás vége felé apósa belegázolt a vízbe és óvatosan a hal fejére akarta húzni a szákot, de ezzel a csuka nem értett egyet és megugrott, de pechjére éppen bele a hálóba. A zsinór ekkor elszakadt, de a hal már nem tudott szabadulni a hálóból. Ugyanebből a tóból 23 nappal később egy 9,5 kg-os csukát is fogtak.



BALIN


Tóth Gábor budapesti horgász duplázott ebből a nemes halból. Az Őrbottyáni Barátság HE kezelésében levő víztározóban augusztus 21-én este 11 óra 40-kor pergetve fogta 5,20 kg-os balinját. A kisebbiket augusztus 7-én délelőtt 9 órakor fogta szintén pergetve, melynek súlya 4,40 kg (65/39 cm) volt. A zsinórok 0,23-as és 0,25-ösek voltak.



KECSEGE


Juhász Gyula tiszapalkonyai horgász kecsegével duplázott. A Tisza 483 fkm-nél október 4-én délután négy órakor trágyagiliszta-csonti szendviccsel csalta horogra az idei legnagyobb kecsegét, ami 3,92 kg (73/36 cm) volt. A 0,20-as zsinóron küzdő hal többször kiugrott a vízből, de 10 perc után elfogyott az ereje. A kisebbik kecsegét a Tisza 479 fkm-nél október 20-án délelőtt 9-kor fogta, de hogy mekkorát, arról elfelejtett hírt adni.



JÁSZKESZEG


Renkecz József paksi horgász a Duna 1533 fkm-nél október 10-én délután három órakor abszolút magyar rekord jászkeszeget fogott. A hal mérete 4,35 kg (67,5 cm hosszú) volt. 0,26-os zsinóron vezetett Rapalával késztette kapásra és az akasztás után közel fél óráig tartott a fárasztás.



DÉVÉR


Szűcs Ernő szegedi horgász a Tisza 181 fkm-nél augusztus 8-án délben fogta az idei listavezető dévért, 3,80 kg (62/59 cm) méretben. A 0,16-os zsinóron felkínált csonti+kukorica szendvicsre kapott a termetes hal és ezután a fárasztás 5-6 percig tartott.



A DÉLI HATÁRON


A SOMOGYI DRÁVA MENTE




Balázs Piri és Botár Gábor ír érdekes cikket erről az alig ismert területről.A Dráva hazánk harmadik legnagyobb vízhozamú folyója. Méretéhez méltatlanul, alig-alig ismerjük, aminek okát az egykori határövezeti korlátozásokban, a délvidéki háborúban és nehéz megközelíthetőségében kell keresnünk. Reméljük a folyó és a környező vizek nem válnak túlzottan felkapott horgászvízzé, mert a Dráva mente szépsége éppen érintetlenségében, háborítatlanságában rejlik, aminek megőrzésére erőfeszítéseket kell tenni.
A Dráva Somogyot és Baranyát délen határoló szakasza a Duna-Dráva Nemzeti-Park felügyelete alá tartozik.
A Dráva szabályozatlan maradt, emiatt sok kanyarulat és sziget van benne és zátonyok képződnek. A zátonyok fontosak sok növény és állatfaj fennmaradása szempontjából. A Dráva vízrendszerében 55 halfaj él időszakosan illetve állandóan. Nevezetesek a csíkfélék (négy faj is él benne), a bucók, a kurtabaingok és időszakonként a tokfélék. A Dráva mellett szép számban vannak holtágak, lefűződések, tőzeg- és sóderbánya tavak, melyek horgász kezelésben vannak.

Bélavár község határában 16 állóvíz található, melyek között a régi Dráva medrének és holtágainak maradványai is fellelhetők a régi felhagyott, vagy még ma is művelt sóderbánya tavak mellett. Az alábbi képen egy szép bélavári tó látható.



A lefűződések keserves horgászhelyet adnak, mivel sűrűn körbe vannak nőve és a vízben is sok a bedőlt fa, a vízinövény. A kavicsbánya tavak igen gazdag halállománnyal rendelkeznek: ponty, amur, keszeg, aranykárász, csuka. A bélavári tavak kincse a fekete sügér. Nem ismeretes, hogy miként kerültek a tavakba, de jól szaporodnak és szépen nőnek. A legkülönbözőbb műcsalival fogják őket, de néha gilisztára és szivárványos öklére is kapnak.
Háromfa határában építettek 30 évvel ezelőtt árvízvédelmi víztározót. A tó tele van töklevéllel és virágzás idején tündérkerté alakul. Háromfán a hazai bojlis horgászat elterjedésével gyönyörű halakat fogtak. Itt fogtak 1999-ben egy 28,2 kg-os példányt. De hatalmas dévérek, vörösszárnyúak, compók és 20 kg-os amurok mellett kevés fekete sügér és szép csapó sügerek valamint sok csuka, süllő és 40-50 kg-os harcsák is vannak benne. Az alábbi képeken innen fogott szép halakat mutatunk.



TÁVOLI VIZEKEN


ANGOLNA KALAND ÚJ-ZÉLANDON


Méternél is hosszabb angolna akadt horogra különös módon. A horgász kilósnál nagyobb pisztrángot fárasztott, társa már a merítőhálót készítette, amikor partközeli rejtekéből hírtelen rárabolt a pisztrángra a karvastagságú angolna. Ez lett a veszte: a horgásztárs nagy lélekjelenléttel mindkét halat kimerítette a vízből.



AZ "EJTŐERNYŐS" SZERELÉK


Vízfelszíni horgászathoz ajánlja Matt Hayes angol mesterhorgász pontyra és jászra. Gyufaskatulya nagyságú kenyérdarabot húz a zsinórra, amit egy ütköző tart meg. Pontosan 5 cm-re alatta lóg egy kis kenyérdarab, vagy egy kis kenyérgyurma a horgon. A halak azt érzékelik, hogy ez a kis darab a nagyról vált le és gyanú nélkül falják be. A nagyobb darab egyben kapásjelző is.



MEGVALÓSULT HÉTVÉGI ÁLOM


A kölni Jennifer Reuten az immerdorfi bányatóból két másik nagy ponty társaságában fogta ezt a 18 kg-osat, amely nem tudott ellenállni a vaníliás bojli illatának.



KENYÉRCSALIVAL AMURRA


Az amur német neve lefordítva "fűponty", noha egyáltalán nem eszik füvet. A vízinövények fiatal hajtásait, magjait, kagylót, csigát, gilisztát, rovarlárvát , kutya- és házinyúl tápot, kalácsot és végképp bolondul a fehér kenyér darabért. A sikerhez kell még egy 3,65 m-es ponyozóbot, az orsón 0,25-ös zsinór és 2-4 sz. horog, na és persze egy nagyméretű merítőháló.
Az amurok megtalálásához jó szolgálatot tesz a polaroid szemüveg, de óvatosan kell mozogni, hogy el ne riadjanak a halak. Jelenlétük hallható is: valószínűtlenül hangosan "böfögnek". Közelükbe vagy közéjük kell dobni a kenyérrózsát, ami szükség esetén úszós szereléken is felkínálható, főleg hűvös időben a tavirózsák, bozót, hidak alá bújó amuroknak.



Tvordy György



2000. január 04., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület