CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

GySEV fejlesztési tervek - Eurégiós lobbi

Regionális Közlekedési Szövetség létrehozását sürgeti a GySEV Rt. a közúti és a vasúti közlekedés összehangolása, valamint a kényelmesebb utazás érdekében – hangzott el azon a soproni tájékoztatón, amelyen a társaság fejlesztési terveit ismertették.

A Ferőtáj Világörökség vasútvonalának villamosítása, az elavult járműpark cseréje, akadálymentesítés – néhány a GySEV Rt. fejlesztései közül, amelyeket a személyszállítás színvonalának javítására hajtottak végre az elmúlt két évben. A vasúttársaság most - osztrák mintára – egy Regionális Közlekedési Szövetség létrehozását sürgeti a Volán vállalatokkal és a térség önkormányzataival. A szövetség létrehozásáról szóló szándéknyilatkozat aláírására - amennyiben annak tervezetét az önkormányzatok jóváhagyják -, még ebben az évben sor kerülhet. Így néhány éven belül összehangolt menetrend és egységes tarifarendszer segítheti az utasokat – mondta Józan Tibor az Eurégió West-Pannónia Munkacsoport Győr-Moson-Sopron megyei képviselőjével, Firtl Mátyással folytatott megbeszélése alkalmával. A vasútigazgató hozzátette: a társaság tervei szerint a jövőben a Sopron-Szentgotthárd vonalon bonyolíthatják a kelet-ausztriai vasúti forgalom egy részét, így a magyar és az osztrák utazóközönség számára is kényelmesebbé válhat a vasúti közlekedés.

A tájékoztatón elhangzott: december 11-én Európa-szerte új vasúti menetrend lép életbe. Ekkortól a GySEV Rt. új, a Bécs-Sopron-Szentgotthárd-Ja:nnersdorf útvonalon közlekedő járatot indít; a szakemberek szerint az új szolgáltatás is hozzájárulhat ahhoz, hogy Sopron a Pannon Régió logisztikai központja lehessen.

A területen kifejtendő lobbiszándékát Firtl Mátyás, országgyűlési képviselő is megerősítette. Az országgyűlési képviselő elmondta: anuár 11-étől Győr-Moson-Sopron Megye veszi át az Eurégió West-Pannónia Munkacsoport elnökségét, ez új lehetőségeket nyit a határon átnyúló régiós együttműködésben, különösen Sopron logisztikai és régióközponti szerepének erősítésében. Az eurégiós elnökség átvételével a GySEV fejlesztési elképzelései mögé hatékony lobbitevékenység kerül. Ez konkrétan a Bécs-Sopron-Graz, továbbá, Bécs-Sopron-Jennesdorf vasútvonallal kapcsolatosan jelent új fejlesztési lehetőségeket. A képviselő hangsúlyozta Sopron-Szombathely-Szentgotthárd-Jennesdorf Dél-Burgenland irányába összeköttetést teremtő vonal fejlesztése, továbbá a Szlovénia és Horvátország irányába való folyosó létrehozása érdekében való lobbijának szándékát. A régióbeli megfelelő összeköttetésnek másik fontos eleme a Sopron-Győr GySEV-vonal fejlesztése, illetve ennek a Nyugat-Dunántúli régió érdekeit szolgáló előkészítése a II. Nemzeti Fejlesztési Tervben tette hozzá a képviselő.
(TAL)



2005. december 02., péntek 08:49


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület