CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Több mint százmilliárd forint érkezett meg majdnem négyezer, a Nemzeti Fejlesztési Terv operatív programjain nyertes pályázó számlájára

Százmilliárd fölött a kifizetések

Több mint százmilliárd forint érkezett meg majdnem négyezer, a Nemzeti Fejlesztési Terv operatív programjain nyertes pályázó számlájára december ötödikéig. A kifizetéseken belül az előlegekkel szemben egyre jelentősebb a számla ellenében kifizetett európai uniós támogatások aránya.

A Nemzeti Fejlesztési Terv öt operatív programjára december 5-ig összesen 29 ezer 739 pályázat érkezett, ezek forrásigénye több mint kétszerese a 2004 és 2006 között szétosztható, 677 milliárd forintos keretnek. A pályázók a legaktívabbak – a fővároson és Pest megyén kívül – Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében voltak.
A nyertes pályázatok száma 11 ezer 985, e tekintetben a három északkelet-magyarországi megye mellett Bács-Kiskun és Csongrád megye volt a legeredményesebb, egyaránt több mint 700 nyertes projekttel. A nyertes pályázatokra megítélt támogatás összege meghaladja az 553 milliárd forintot, vagyis a teljes keret majdnem 82 százaléka december 5-ig gazdára talált. A főváros után Borsod-Abaúj-Zemplén (51,8 milliárd forint), Hajdú-Bihar (40,4 milliárd forint) és Békés megye (33,3 milliárd forint) pályázói nyerték a legtöbb támogatást. A nyertes projektek gazdái közül 8 ezer 537-tel már megkötötték a támogatási szerződéseket az operatív programok irányít hatóságai, a szerződéssel lekötött támogatások összege pedig meghaladja a 460 milliárd forintot. Vagyis a 2004 és 2006 között szétosztható keret több mint kétharmadát mára szerződéssel lekötötték.
Az év második felében jelentősen gyorsultak a kifizetések is: mára 3 ezer 955 projektgazda számlájára érkezett meg összesen 102 milliárd forint európai uniós forrás. A kifizetések összegét tekintve a főváros után Békés (7,9 milliárd) Borsod-Abaúj-Zemplén (7,5 milliárd) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (6,8 milliárd) pályázói vannak a legkedvezőbb helyzetben.
A Nemzeti Fejlesztési Hivatal honlapján, a www.nfh.hu internetes címen megyei bontásban és operatív programok szerint is megtalálhatók a naprakész pályázati statisztikák.
Nagy Gábor Miklós
 



2005. december 05., hétfő 12:01


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület