CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Egészség  

Érelmeszesedés – a SopronÉRT Program folytatódik

 Az öröklött érelmeszesedés veszélyeire hívja fel a figyelmet januárban az az érvédelmi prog­ram, amelyet a Sopronban és környékén élők tájékoztatására szeptem­berben indítottak szakemberek. A kezde­mé­nyezéssel a leggyakoribb halálozási oknak számító érbetegségek vissza­szorítása és a megelőzés a cél.

Magas vérnyomás, vércukor- és koleszterinszint, elhízás – a legfőbb tényezők, ame­lyek az érel­me­szesedéshez vezethetnek. A hosszú éveken át tartó folyamat során kolesz­­terin, majd mész rakódik az erekbe, amely ezáltal fokozatosan összeszűkül. Ha az ér teljesen elzáródik, a terület elhal és infarktust okoz. Ritkán egészen fiatalon is mutatkozhatnak a betegség kialakulásának első jelei azoknál, akik hozzátartozójuktól öröklik az erek meszese­désére való hajlamot.

Dr. Tschürtz Nándor, az Erzsébet Kórház belgyógyász-kardiológusa, a SopronÉRT Program koor­­dinátora arra figyelmeztet, hogyha a családban korai érrendszeri betegség fordul elő, a  családtagok 25 %-ánál magas koleszterinszint mutatható ki; ami ha dohányzással és elhízás­sal párosul, az érelmeszesedés veszélye megtöbbszöröződik. A szakember ezért azt javasolja, hogy akinek a családjában (a férfiak között 55 éves kor előtt, nők között 65 éves kor előtt) előfordult infarktus, szélütés vagy bármilyen érműtét, saját érdekében keresse fel háziorvosát és vizsgáltassa meg magát.

A szakember a Cyberpress-nek elmondta: a folyamat zsír-, szénhidrát- és koleszterinszegény étrenddel, sok moz­gással, a dohányzás és az alkoholfogyasztás mérséklésével, szükség esetén pedig gyógy­­­szeres keze­léssel megállítható, illetve visszafordítható. Dr. Tschürtz Nándor rámutatott: Magyarországon minden második ember idő előtt, érbetegségben hal meg, pedig a halálozások kétharmada megelőzhető lenne. 

A SopronÉRT Program februárban a magas vérnyomás elleni küzdelem jegyében folytatódik.

 Tóth Anita Lilla



2006. január 05., csütörtök 18:17


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület