Népkonyha
– télen nagyobb az igény
Kevesli az adagok számát a soproni
népkonyhán étkező
hajléktalanok egy része. Az üzemeltető szerint télen valóban megnő az
igény a
meleg étel iránt, a félszáz adag azonban legtöbbször elég. A szociális
szolgáltatással a legelesettebbeket kívánják segíti, a rászorultság
mértékét
azonban nincs joguk vizsgálni.
Napi
egy tál meleg étel mindenkinek jár – szól a törvény, amely a
szegényeket segítő
népkonyhák üzemeltetését is előírja. Sopronban naponta ötven
rászoruló
számára biztosítják térítésmentesen – az előírás szerint a
tápanyagszükséglet
40 %-át fedező - meleg ebédet. Az itt étkezők szerint azonban aki
későn jön,
éhes maradhat.
Tóth Tibor hajléktalan szerint: „Meg
lehet
nézni, hogy most is valakinek nem jut. Nekem az lenne a
javaslatom, hogy
télen felemelni az adagot és nyáron nem kéne hogy legyen.
Fölösleges.
Hát nyáron mindenkinek van, nem?”
Palotai Rita, a Kossuth utcai
Családsegítő Intézet
igazgató-helyettese a Cyberpressnek elmondta: a szociális segítésnek ez
a módja
a törvény szerint átmenetileg (!) azoknak a nehéz helyzetben lévőknek
jár, akik
más szociális étkeztetési formát nem vesznek igénybe lakóhelyükön. A
rászorultság mértékét azonban nem kell igazolni, nincs is joguk hozzá,
vagyis
az ellátás a bizalmon alapul. Palotai Rita azt mondja: „mindenki
bejöhet, ha
úgy ítéli meg a saját sorsát, hogy akkor ő éppen rászoruló; ezzel
szeretnénk
segíteni.” Így tehát nem ritka, hogy többen évek óta a
népkonyhára
járnak, emiatt a téli időszakban olykor
valóban kevésnek bizonyul az étel. Az adag növelését azonban nem látják
indokoltnak a szakemberek, mert az tovább csökkentené az érintettek
motivációját sorsuk jobbra fordításáért. Emellett míg a népkonyhán
ingyen
étkezők egy részének van jövedelme, addig a hasonló összegű nyugdíjból
élőknek
napi 210,- Ft-ba kerül a kedvezményes ebéd.
Tóth Anita Lilla
2006. január 20., péntek 17:30