CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Népkonyha – télen nagyobb az igény

Kevesli az adagok számát a soproni népkonyhán étkező hajléktalanok egy része. Az üzemel­tető szerint télen valóban megnő az igény a meleg étel iránt, a félszáz adag azonban leg­többször elég. A szociális szolgáltatással a legelesettebbeket kívánják segíti, a rászo­rult­ság mértékét azonban nincs joguk vizsgálni.

Napi egy tál meleg étel mindenkinek jár – szól a törvény, amely a szegényeket segítő nép­kony­­hák üzemeltetését is előírja. Sopronban naponta ötven rászoruló számára biztosítják térítés­men­tesen – az előírás szerint a tápanyagszükséglet 40 %-át fedez­ő - meleg ebédet. Az itt étkezők szerint azonban aki későn jön, éhes maradhat.

Tóth Tibor hajléktalan szerint: „Meg lehet nézni, hogy most is valakinek nem jut. Nekem az lenne a javaslatom, hogy télen felemelni az adagot és nyáron nem kéne hogy legyen. Fölösleges. Hát nyáron mindenkinek van, nem?”

Palotai Rita, a Kossuth utcai Családsegítő Intézet igazgató-helyettese a Cyberpressnek elmondta: a szociális segítésnek ez a módja a törvény szerint átmenetileg (!) azoknak a nehéz helyzetben lévőknek jár, akik más szociális étkez­tetési formát nem vesznek igénybe lakóhelyükön. A rászorultság mértékét azonban nem kell igazolni, nincs is joguk hozzá, vagyis az ellátás a bizalmon alapul. Palotai Rita azt mondja: „mindenki bejöhet, ha úgy ítéli meg a saját sorsát, hogy akkor ő éppen rászoruló; ezzel szeretnénk segíteni.Így tehát nem ritka, hogy többen évek óta a népkonyhára járnak, emiatt a téli időszakban olykor valóban kevésnek bizonyul az étel. Az adag növelését azonban nem látják indokoltnak a szakemberek, mert az tovább csökken­tené az érintettek motivációját sorsuk jobbra fordításáért. Emellett míg a nép­konyhán ingyen étkezők egy részének van jövedelme, addig a hasonló összegű nyugdíjból élőknek napi 210,- Ft-ba kerül a kedvezményes ebéd.

Tóth Anita Lilla



2006. január 20., péntek 17:30


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület