CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Harmincezer könyv a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzatnak

Harmincezer darabot meghaladó könyvállománnyal lett gazdagabb a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat, illetve az általa fenntartott Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár. A könyvállomány ünnepélyes átadására-átvételére január 18-án a megyei könyvtárban került sor. A több tízezer könyvet (illetve jelképesen ennek 1 %-át) Erdélyi Lajos, dandártábornok, a HM Humánpolitikai Főosztály vezetője ok adta át dr. Szakács Imrének, a megyei közgyűlés elnökének. Ezzel a Magyar Állam tulajdonát képező, a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésébe tartozó, a Magyar Honvédség 12. Légvédelmi Rakétadandár használatában lévő könyvtári könyvállomány – mint ingó vagyontárgy - térítésmentesen a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat tulajdonába kerül.

A Honvédelmi Minisztérium könyvtári szakreferense megkereste önkormányzatunkat azzal a felvetéssel, hogy a Magyar Honvédség 12. Légvédelmi Rakétadandár használatában lévő - 30.000 db-ot meghaladó - könyvtári könyvállományt térítésmentesen felajánlják Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzata részére. Ezen igényünket írásos formában kellett jelezni a minisztérium felé. Ezt követően kezdődtek meg az egyeztetések, mely alapján elkészült az előzetes birtokba adásról szóló megállapodás a HM és a MÖK között.

A megállapodás a végleges tulajdonba adást megelőző jogi lépés, mely szükséges a technikai lebonyolítás megkezdéséhez és elvégzéséhez. A HM részéről történő engedélyeztetési eljárás lefolytatását követően kerülhet sor a végleges tulajdonba adásra/kerülésre.

A HM első javaslata a kistérségi könyvtári ellátás javítása volt, melyhez a MÖK aktuálisan tud is csatlakozni az éppen folyamatban lévő „könyvtárbusz-projekt” kapcsán. A pályázati pénzből vásárolandó könyvtárbusz könyvvel való ellátásához nagy segítséget jelent a HM által felajánlott könyvgyűjtemény, mely könyvtári szakemberek szerint összetételénél fogva erre alkalmasnak ígérkezik. Az esetleges többes példányokat a megyei könyvtár által működtetett, 50 kistelepülésre kiterjedő ellátórendszer tudná jól hasznosítani - így az adomány egésze a megye kisebb településeinek könyvtári ellátását szolgálná.



Ülésezett a Győr-Moson-Sopron Megyei Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF)

Ülést tartott január 19-én Győrött, a Megyeházán a Győr-Moson-Sopron Megyei Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF). A szakmai programot követően Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés általános alelnöke, a KEF elnöke sajtótájékoztató keretében ismertette az ülésen történteket, tájékoztatást adott a meghozott döntésekről. Az alelnök elmondta, hogy a jövőbeni hatékonyabb munka érdekében módosították a KEF összetételét, felépítését.


Az ülés másik fontos napirendje a megyei stratégia újragondolása volt, hiszen „a dokumentumot, amely teljes terjedelmében megtalálható a Megyei KEF honlapján (www.gymsmo.hu/kef ), még 2002 októberében fogadta el a megyei közgyűlés. Azóta számos olyan információ birtokába jutottunk, amelyek szükségessé teszik az aktualizálást, felülvizsgálatot. Ám a Megyei KEF olyan dokumentumot szeretne a képviselőtestület elé tárni, amely szakmailag megalapozott, s a kábítószer-kérdés kezelésében résztvevők számára világos iránymutatást tartalmaz.”

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a KEF segítő szerepet vállal az Assisi Szent Ferenc Cserkész Alapítvány által terjesztett, a „Karesz végakarata” című, két részes dokumentumfilm iskolák számára készített változatának különböző intézményekhez, szervezetekhez történő eljuttatásában.

A budapesti alapítvány, mint a fiatalok nevelésében közreműködő és értük felelős szervezet, ingyenesen terjeszti a „Mosolygó kék szemek” című dokumentumfilmet, amely a kábítószer-fogyasztás következtében elhunyt ifj. Gáspár Károly tragédiáját mutatja be. Idősebb Gáspár Károly az országot járja, előadásokat tart és keresi a választ arra kérdésre, hogy miért kellett 21 éves fiának meghalnia. A családi videofelvételeken láthatjuk, hogy milyen körülmények között éltek. Az ifjabb Karesz mindent megkapott, ez mégis kevésnek bizonyult. Először csak a marihuánás cigarettát próbálta ki, majd jöttek a keményebb drogok és a szörnyű túladagolásos halál.

Az alapítvány célja, hogy minden iskolába eljusson az alkotás, s ennek jegyében a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat 11db CD-t, 5 db videokazettát és 1 DVD-t kért az alapítványtól. A küldött filmekért díjat nem fogadnak el, ám támogatást igen, ezért az önkormányzat 25.000 Ft-os támogatást nyújtott nekik.

A filmek a következő intézményekhez, szervezetekhez fognak eljutni:a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat József Attila Gyermekvédelmi Központja, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat Győri Gyermekvédelmi Központja, az Ujhelyi Imre Élelmiszeripari Közép- és Felsőfokú Szakképző Intézmény és Kollégium, a Porpáczy Aladár Középiskola, Szaktanácsadó Intézmény és Kollégium, Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlésének Kollégiuma, a 7 kistérség, a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség, a Megyei KEF.

A sajtótájékoztató további részében a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság és a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat közötti támogatási megállapodás „előzményeiről”, szükségességéről esett szó, és a dokumentum is itt került aláírásra.


Megyei elismerés Magyarország legjobb cyber sportolójának

Szabó Miklós, a megyei közgyűlés alelnöke „Győr-Moson-Sopron Megye Emlékérmét” adta át Németh Patriknak. A mosonmagyaróvári fiatalember a "World Cyber Games" Nemzetközi Versenyen csapatban elért 5.helyezésével és a Magyarország legjobb Cyber sportolója cím elnyerésével érdemelte ki a megyei elismerést.
P.Z.




2006. január 20., péntek 18:46


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület