CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Egészség  

A magasvérnyomás-betegségről

 A felnőtt lakosság közel 30 %-át érintő hypertónia, azaz a magas vérnyomás betegség veszé­lyeire hívja fel a figyelmet ebben a hónapban a Sopronban és környékén élők tájékoz­tatására tavaly indított érvédelmi prog­ram.

 A regionális kezde­mé­nyezéssel a szakemberek célja az érbetegségek vissza­szorítása és a megelőzés. Dr. Tschürtz Nándor, belgyógyász-kardiológus, a SopronÉRT Program koor­­dinátora a Cyberpressnek elmondta: ha valakinek éveken át túl magas a vérnyomása, annak előbb-utóbb károsodik az érrendszere, a szíve, a veséje. Mivel azonban a hypertóniának nincsenek figyelmeztető jelei, sokaknál már csak a betegség okozta szövődmények kialakulásakor derül ki a baj.

A szakember hangsúlyozta: a tartósan magas vérnyomásúak nagyobb eséllyel kapnak szél­­ütést, szívrohamot; a dohány­zás, a magas koleszterin, a túlsúly pedig tovább növeli a kocká­zatot. A megfelelő vér­nyo­más­érték elérésével azonban mindez megelőzhető. Hozzátette: „Ezért lenne ésszerű, hogyha mindenki - akár tinédzser korától - rendszeresen ellenőrizné a vér­nyomását és ha otthon 130 / 85 feletti értékeket kezdene mérni, orvoshoz fordulna, mert ez jele lehet egy kezdődő magas vérnyomás betegségnek.

A már kialakult betegség helyes táplálkozással, rendszeres moz­gással, illetve gyógy­szerrel kezelhető, de Dr. Tschürtz Nándor szerint jobb mindezt elkerülni és a megelőzésre fektetni a hangsúlyt, mivel magasvérnyomás-betegségben Magyarorszá­gon jelen­leg - az Uniós átlagnál  jóval többen - 10-ből 4 fiatal, a 60 éve­sek közül pedig minden második ember szenved.

 Tóth Anita Lilla



2006. február 08., szerda 15:56


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület